Főoldal » Uncategorized

Segédlet cikkíráshoz

Benbe 2005 március 25 Nincs megjegyzés

cikkiras
Cikket írni könnyű, legalábbis ahhoz képest, amennyire a vonatmagazin.hu rendszerébe föltölteni :-) . Ehhez a föltöltéshez és a cikkek formázáshoz nyújtok most egy kis segítséget.

A fönti képen látható az oldal cikkszerkesztő-felülete – ugye, hogy nem is olyan bonyolult? Gondolj bele, esetleg ezzel is nézhetnél szembe:


Cikket írni csak regisztráció után tudsz, ekkor keresd meg e-mailben valamelyik adminisztrátort, hogy adjon neked jogot a cikkíráshoz! Ezután a főoldalon az Adminisztráció linkre kattintva eljutsz a WordPress (ez a motor m
űködteti az oldalt) adminisztrációs oldalához. Itt íráshoz választ az “Új bejegyzés” gombot!

admin

newpost

Korábban elkezdett cikkedet is folytathatod, ha bal oldalt a “Szerkeszt” linkre, vagy a fönti “Új bejegyzés” gomb melletti nyílra kattintás után a “Vázlat” linkre kattintasz. Mindenki csak a saját cikket tudja szerkeszteni, kivéve az adminisztrátorok. Mi szoktunk cikkeket címlapra tenni, javítjuk a félrecsúszott képeket vagy kapcsolódó linkeket illesztünk a cikk végére. Magához a cikkhez soha nem nyúlunk, azt úgy írod meg, ahogyan neked (és remélhetőleg a látogatóknak is) tetszik!

A cikkíró felület időközönként automatikus mentést készít a cikkedről, és a vázlatot kézzel is elmentheted, ha folytatni szeretnéd, és nem tudod, mikor készült az utolsó automatikus mentés. Ennek ellenére azt javaslom, hogy a cikkedet mondjuk Wordben írd meg, majd a kész szöveget másold át a WordPressbe. Az offline cuccok azért még minidg megbízhatóbbak!

A másolás után sajnos a cikkben szereplő gondolatjelek és magyaros idézőjelek (bal szélen alul, jobb szélen fölül kettős macskaköröm) kérdőjelekké alakulnak. Ezeket kérlek a WordPressben kézzel javítsd! Vagy legfeljebb Super shotgun-nal…

Képek beszúrása

A képeket érdemes egyszerre föltölteni a flash feltöltővel, utána egyesével beszúrni őket a megfelelő helyre. A cikk képeit közepes méretben, külön (üres) bekezdésbe szúrd be:

kepbeszuras1
A képeket feltölteni és beilleszteni a “Feltöltés / Beillesztés” felirattól jobbra eső első, “kockában kocka” gombbal lehet. Feltöltés után a Galéria rész nyílik meg, benne a képekkel. Egy kép beszúrásához először kattints a “Mutat” linkre, ekkor ezt látod majd:

kepbeszuras2

A cikked a beillesztés után így néz ki (legfeljebb nincs benne Bézé):

kepbeszuras3

Egy cikkbe ne tegyél be 15-nél több képet, mert a jelenlegi motorverzióban afölött egy hiba miatt már nem tudsz képeket beszúrni! Beszúrhatod viszont egyszerre az összes képet egy bélyegképes galériába, mint ebben a cikkben.

A cikk elejére nézőképet a következő módon illeszthetsz:

nezokep0

nezokep1
nezokep2
A cikk a főoldalon most még egész szövegével jelenne meg, ha közzétennéd. Hogy a “Tovább >>>” link megjelenjen, illessz be egy “More”-jelet, mintha csak egy kép lenne:

tovabbbeszuras-mintegykep
Képet törölni elég egyszerű, csak kattints rá, majd kattints a piros karikára:

keptorles
Ekkor a galériában még megmarad, máshová újra beszúrhatod!

Így szúrj be linket:

linkbeszurasa
Kérlek a linkeket félkövérítéssel emeld ki!

Ha egy képet nem üres bekezdésbe szúrtál be, akkor a képre kattintva majd a billentyűzeten a jobbra nyilat lenyomva a kép utánra teheted a kurzort, majd egy “shift-enter” és egy “enter” billentyű-leöütéssel új bekezdést nyithatsz a kép után:

keputansiftenter1
keputansiftenter2
keputansiftenter3
A cikked megjelenését időzítheted is – így adtunk például hamis életjelt magunkról, amikor Albániában kalandoztunk.

Jó cikkírást!

Ha bármi kérdésed van (videót szeretnél beszúrni, valami hibásan működik, elment a kedved az egésztől, vagy nem találod a 16-os pályán a kijáratot), nyugodtan írj az adminoknak!

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.