Főoldal » DCC, Modellvasút

Digital(l) megen’

crash 2007 július 5 Nincs megjegyzés

Korábban próbálkoztam összekötögetni a PC-met a számítógéppel’, de kezdeti próbálkozások után ellustultam, és mikor a dekóderek programozása működött, a többi már nem érdekelt. Most viszont azt gondoltam ki, hogy érdemes volna kipróbálni a TrainController automatikus vonatvezérlését. Cél az, hogy kisebb terepasztalokat a kiállításokon lehessen automatikusan működtetni, egy ember akár 3-4 asztalt is felügyelhessen.
Eddig az akadály az volt, hogy az Intelliboxom soros porton kommunikál a PC-vel, amin viszont nincs soros port. Jópár napos projekt volt – pár számítógépboltot végigjártam – mire kaptam egy USB-RS232 port replikátort. Nem biztattak sikerrel, mert mondták, hogy van olyan eszköz, ami nem szeretni. Na – gondoltam – ha van ilyen – akkor amilyen szerencsém van – az Intellibox ebbe a kategóriába fog esni.
Otthon nekiesés, dugó bedug…. na… ha lehetne, mert mind az Intelliboxon, mind az átalakítón az összefogatáshoz szükséges csavaranyák voltak a csatlakozó mellett. Valamelyiket el kell távolítani, mert különben nem lehet a csatlakozókat összedugni… győzött a józan ész, és nekiestem egy fogóval az átalakítónak – az Intellibox ekkicsit’ drágább – és egyszerűan eltávolítottam a csavart. Kicsit csálé lett, visszahajlítottam, és hajrá.

Trainprogrammer letölt, system összedug… a Vista automatikusan telepíti az rs232 fordító driverét… …COM3 lett belőle. Ok, Trainprogrammer install & run… És természetesen nem ment. Az ideg elkapott, aztán’ gondolkozás. A port paramétereinél átállítottam a flow controll-t “Hardware”-re, hatás ugyanaz.
Végső elkeseredésemben a freiwald.com fórumait böngészgettem, ahol valaki panaszkodott a Digitraxx USB vezérlő iránt, hogy nem kap elég áramot. Homlokomracsaptam – informatikus volnék, vagy mi a szösz – és tényleg! Hiszen az előlapon lévő USB csatlakozó nem adja ki a teljes tápfeszt, volt már rá példa, hogy egy éhesebb fajta pendrive csak a hátlapi csatlakozóban volt hajlandó működni. Vannak olyan eszközök, amelyek a “bus powered” USB portot igénylik… Átdugtam az Intelliboxot a gép hátulján lévő USB-be – a Vista egyből talált egy COM4-et, de nem foglalkoztam vele, ha akarja, akkor COM4-nek fogjuk hívni – és Trainprogrammer indít. Megtalálta, olvasott, írt, én meg majdnem sírtam örömömben….

Konklúzió : a hátsó USB-be kell dugni az Intelliboxot. Mondhatnám azt is, hogy dugás témájába’ a hátsó út sikeres lehet Smile

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.