Főoldal » DCC, Modellbemutató, Modellvasút

Lokpilot Micro

crash 2007 július 1 Nincs megjegyzés

Beszereltem az ESU Lokpilot Micro dekódert. És… hát… nem vagyok tőle hanyattesve. A H0-ás modellezőbanda hanyatt van esve a Lokpilot dekóderektől, meg úgy ól cuzámen’ mindentől, ami ESU. Gondoltam én sem maradok ki a sorból, kipróbálom már, mit tud ezen gyártó felvillantani.

Annak idején – idősebb olvasóim talán még emlékeznek – amikor a Roco Lokmouse2 rendszer debütált, csak kétfajta ember vett magának digitális ICE startszettet : boldog és boldogtalan. Az index vasútmodellezés fórumán innentől kezdve lehetett hallani, hogy fú, akadozik a váltón, leáll a dekóder, miegymás, egészen addig, amíg meg nem jelentek az ESU dekóderei. Ezek piacra törésével megszűntek ezek a dolgok – a Roco által forgalmazott dekóderek is egy idő után ettől a gyártótól kerültek ki, nem valami kőkorszak előtti Lenz került a Roco dobozba. Valahogy az ESU dekóderei kevésbé voltak háklisak a koszos vágányra, és a különféle modellmotor-háklikat is jobban viselte.

Én ugyan N-es létemre nem tapasztaltam ilyesmit – nálam alap volt a tiszta vágány, meg a Roco dekóderek méretük miatt elkerültek – de nekem a Lenz521 az etalon, nem volt vele semmi problémám. Szóval olyan prekoncepciókkal estem neki az ESU dekódernek, hogy ez a megváltó, és hogy egy újabb minőségi N-es dekóder állhat nálam üzembe’. Háááát….

Kezdődött azzal, hogy a Micro-nak csúfolt dekódert elneveztem macro-nak, mert hogy akkora. Finnyás vagyok, na. Ezelőtt 5 évvel is már vastagnak számított a Lenz 521, a Tran DCX74 volt az igazán mindenbe való. Nemrég – másfél éve – a Lenz felzárkózott a Gold mini-vel, ezek után kézbevenni egy ekkora dekódert… körülbelül olyan, mintha egy CNC esztergához szokott embernek kőbaltát adnánk a kezébe. Amúgy nem lenne akkora gáz az ESU dekódere, mert minden szépen felületszerelt rajta, a vezérlőproci is szép lapos… …csak az a két kimenet, az ne volna. Két miliméter magasak! Ha megnézitek a képeket, látjátok miről beszélek…

Dobozolva
 
Úgy ránézésre….
 
…és elő a farbával. K…..va vastag ez a dekóder!
Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű így hasznosítani, de ha már kiadtam érte a pénzt, akkor próbáljuk meg. A Fleischmann Desiro-m nézett ki a legalkalmasabbnak erre a célra : ennek van hangdekóderes verziója is, akkor egy sima ESU dekóder már csak belefér… Noigen, nem kis hely van benne, de miután a dekódertartó rekesz (de jó nevet találtam ennek a kis résznek Smile) tetjét is csak enyhe erő alkalmazása révén lehetett helyére rakni, elhatároztam : ezen ESU dekóder szériából ez volt az utolsó, amit vettem. Ilyen többé nem jöhet át a küszöbön – ennyi pénzért már rendes dekódert is lehet venni. Pedig nem lenne rossz… még műanyag burkolat is van rajta, hogy a szalonnáskezű modellező nehogy hanyattverje a Benne lévő statikus elektromossággal a dekóder lelkét … csak könyörgüm kedves ESU, azt a két piszok nagy végfokot, azt tessék már egy kisebbre kicserélni.
Elvileg ide minden beférne…
 
Nevetős a szitu, de épp’ belefért.

De nem igazán vagyok megelégedve futásra sem ezzek a dekóderrel… a Desiro-m akadozik vele, mintha az áramszedéssel lenne gáz. Pedig hat tengelyen szedi a delejt – egy tengely már csak-csak koszmentes helyen van – gondolná az ember, de nem. Akadozik. Szóval nem jó ezzel a dekóderrel kapcsolatban a megelégedettségi mutatóm.

Hogy azonban jót is mondjak erről az elátkozott alkatrészről : említettem korábban, hogy nálam a Lenz 521 az etalon. Miután lettek más dekódereim is, megállapítottam, hogy ez kezeli a legjobban a lassulás – gyorsulás témáját : más dekódereknél megfigyeltem, hogy mint az igazi Szili, valamelyes fokozatosan ugyan, de a sebességben jelentőseket ugorva megy a gyorsítási/lassítási folyamat. Az 521 (és a Gold mini is ilyen) pedig teljesen szabályosan, fokozatok, látványos sebességugrások nélkül teszi ezt. Az Esu dekódere is pont ilyen, úgyhogy kaphat ezért a sok mínusz mellé egy jó pontot, ez tetszik benne. Remélem Esuék legközelebb összeszedik magukat…

Más : megoldódott a class66-ba szerelt Gold mini világítás-mizériája : 14 lépésesre volt gyárilag állítva – ennek az átállítása után (CV 29 1-es bit) teljesen jó lett.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.