Főoldal » DCC, Modellvasút, Modellvasúti hir

Tran DCX75

crash 2008 január 15 1 megjegyzés
Megjelent a Tran legújabb minidekódere, a dcx75. Kisebb lett, mint az elődje – sikerült belepaszírozniuk a 11 * 7,2 * 1,1 mm-es méretbe. A specifikáció két funkció-kimenetet említ – ha ez a világítás, akkor savanyú a dolog, de ha plusszban van, akkor teljesen jó. Ami jónak tűnik – én a kHz-ekhez nem értem, mindenféle kHz-buhera nélkül tökéletesen futnak a mozdonyaim – az, hogy a tartós max 1A motoráram mellett állítólag 3 másodpercig 2A-t is le tud adni. Nomármost egy átlagos N-es mozdony 500mA-t ritkán eszik, így az 1A több, mint sok, ez a 3 másodperces 2A pedig a nehezen induló gépeknek lehet orvosság (vagy halálos ítélet, ha a dekóder elégeti a motort – ki tudja?).

Az igazi újdonság a dekóderben az áramkimaradás-védelem, amely azt teszi lehetővé, hogy max 30 másodperc áramkimaradást kibír a dekóder újraindulás nélkül. Azaz pl. amikor halad a mozdonyunk a pályán, és egy koszos részen, ha nem kap áramot, a dekóder nem indul újra – nem kezd el nulláról ismét gyorsítani – és mozgási energiájából fakadóan esélye van túljutni a problémás részen. Ugyanez a helyzet a váltókon való elakadással is.
Ami még újdonság, hogy van beépített védelem a Krois [krösz]-féle digit-kupplungokhoz, nem égeti le őket, hanem 250ms után lekapcsolja a kimenetet.

kép: 1zu160.info
0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    csíkosháTTú mondta:

    Annyi kiegészítés, hogy alapban csak a világítás funkció van benne a DCX75-ben. Viszont létezik “V”, vagyis Vollversion kivitel, ahol a klasszikus zöld, és lila vezetékek, vagyis az F1, és F2 funkció is meg van. Egyébként a “functions mapping” minden Tran dekoderben meg van, vagyis a funkciókat át lehet programozni bármelyik gombra. A gyári beállítás az F0 = világítás ki/be (fehér, és sárga vezeték), F1 = első tartalék (zöld vezeték), F2 = második tartalék (lila vezeték). Megjegyzem, a nagyobb minidekóderekben sem mindig természetes, hogy meg vannak a tartalék funkciók, az NEM651-es csatlakozósokról meg előszeretettel spórolják le a gyártók. A CT-Elektronik kivétel, itt valamennyi dekoder kapható 6 pólusú csatlakozóval, és teljes kiépítésben is.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.