Főoldal » Vasút, Vasúti hír

Új Skoda mozdony futópróbán

crash 2008 július 28 3 megjegyzés

Pár éve a cseh vasút is szembesült azzal, hogy szüksége van nagyteljesítményű, nagy sebességű és több áramrendszeren működni képes mozdonyra. Azonban Csehországban ahelyett, hogy egy,már a piacon lévő konstrukciót vásároltak volna meg, a Skoda-t bízták meg azzal, hogy fejlesszenek egy, a cseh vasút igényeit kielégítő gépet. A mozdony elkészült, most próbázzák.

Képes lesz 25kV 50Hz-es, 15 kV 16 2/3Hz-es váltóáramú, és 3kV egyenáramú villamos hálózatról működni. Maximum teljesítménye 7.2MW (a mi legerősebb gépünk, a Taurus 6.4MW, bár kérdés, hogy a 7.2MW a tartósan kifejthető maximumot jelenti-e?). A mozdonyt arra tervezték, hogy nemzetközi személyszállító vonatokat továbbítson Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Ausztria – és Magyarország vasútvonalain, így a maximum sebességét 200km/h-ban határozták meg. Tervezésekor figyelembe vették a vonatkozó vasúti szabványokat, ajánlásokat, és alapból ETCS-kompatibilis vonatbefolyásolsó berendezést terveztek a fedélzetére.

A közleményt olvasva jót mosolyogtam, hogy Forma-1-es technológiákat is használtak -  a hírek szerint jelentős mennyiségben használtak kompozit anyagokat (vajon a mozdony egy újabb Laminát lesz ?), és külön kiemelik, hogy alumínium féktárcsákkal szerelték fel a mozdonyt.

Vajon hamarosan leshetjük-e a hazai pályákat, hogy mikor jön hozzánk próbázni a mozdony?

Ilyennek álmodták….

…és ez sikeredett belőle.

A Skoda közleménye alapján. Képek : Skoda.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  pre-zli mondta:

  Nagyon dícséretes dolog, hogy hazai eszközökkel is legalább megpróbálják, és eddig el is jutnak vele! A küllem viszont fölöttébb érdekes, mert modernitásra hajaz, és mégis van benne valami KGST-s bumfordiság. Persze – szerintem – fel sem veszi a versenyt egy Traxxszal, de még egy Taurusszal is csak módjával, viszont mindkettőnél sokkal jobban feleleveníti azt a bamba tekintetet, amit a régi Skoda teherautók óta majdnem elfelejtettünk (bár szerencsére akad még azokból is, ha máshol nem, hát a BKV felsővezeték karbantartóinál meg a közterületfenntartók hókotrói között).

 • avatar
  Marcell mondta:

  Sziasztok!

  Nekem tetszik a mozdony van benne valami Közép-Európai stílus.

  üdv:Marcell

  ui: Megvan az új háttérképem :D .

 • avatar
  phontanka mondta:

  Örülök, hogy már itt tart ez a mozdony, és annak is, hogy hírt adtatok felőle, eddig csak a gyár honlapján találtam róla adatokat. Jó, hogy a cseh ipar eljutott idáig.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.