Főoldal » DCC, Modellvasút, Modellvasúti hir

Marklin újdonságok

Nygma 2008 augusztus 15 Nincs megjegyzés

Két közelgő újdonságról is beszámolhatok: a Central Station új változata, és a Marklin új 1-es sínrendszere.

A Model Rail fórumon megjelent adatok alapján egyelőre sokat nem lehet tudni az CS2-ről. A külcsín jelentős ráncfelvarráson esett át, de továbbra is hordozza a Marklin jellemző jegyeit és továbbra is dominál a szürke-piros színvilág. A vezérlővel az elődhöz hasonlóan egyszerre két mozdony kezelhető. A nagyméretű érintőképernyő mellett kapott helyett jobb és bal oldalt 8-8 funkciógomb. A szabályzógombok az előző verziótól eltérően alul kaptak helyet. Középen egy nagy áttetsző Stop gomb terpeszkedik. A CS2 mind a 3 sínes mind a 2 sínes rendszerhez használható lesz. Várható első megjelenése a Swiss Toy Fair-en a svájci Bern-ben 2008 októberében várható.

Central Station 2

Másik érdekes bejelentés szintén az új 1-es sínrendszer, amely egyes híresztelések szerint feltehetően a Hübner korábbi rendszere vagy azon alapul. Rövid áttekintés az alábbi PDF-ben:
http://medienpdb.maerklin.de/produkte/pdfs/Spur_1_Gleisplakat_A1.pdf

Jelentősen átdolgozta a cég a korábbi vágánygeometriát, ami valljuk meg nem volt túl változatos. Az új geometriában kapunk összesen 6 (R = 1176, 1394, 1550, 1715, 2321 és 2461 mm) új ívet. Az eddig 1020 mm sugarú R3-t felváltja az 1394 mm, ez lesz a kitérők alapíve is. De amit igazán újdonság azok a kitérők: kétfajta egyenes kitérő, íves kitérő, 3 ágú, átrendezés és angolváltó. Ami talán számomra egyedi az új termékekben, hogy az átrendezés (alábbi képen narancs) az angolváltó (türkiz) és a rövid kitérő (világoskék) csak a szívig tart, a szív utáni részt, mint külön elemet (sárga) lehet hozzá csatlakoztatni. Ezáltal viszont az átrendezés 4 ágához tetszőlegesen csatlakoztathatunk angolváltót vagy kitérőt, úgy hogy közben meg tudjuk tartani az alap vágánytávolságot (erre példa található a PDF-ben).

A katalógus szerint ezek 2008 nyári termékek, tehát lassan vásárolhatók lesznek.

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.