Főoldal » Modellvasút, Modellvasúti hir

N-es épületek

IST 2008 augusztus 24 Nincs megjegyzés

Eddig a különböző házak, épületek, állomások meglehetősen elhanyagoltak voltak a nagyobb brit modellvasúti gyártóknál, legalábbis az utóbbi időben. A Dapol most kezdi pedzegetni a témát, míg a Graham Farish-nél a bejelentések megtörténtek, utána viszont valahogy megakadt a gépezet. Augusztusban ellenben beindulni látszódnak a dolgok, hiszen nemcsak a GF jelent meg ténylegesen a piacon a Hampton Hill illetve Hampton Heath termékekkel, hanem a Hornby is visszatérni látszik ebbe a méretarányba, a most kiadott Lyddle End név alatt futó újabb cuccok legalábbis ezt sugallják.

Nézzük meg egy kicsit részletesebben, miket is vásárolhatunk meg már ebben a hónapban a két cég jóvoltából:

A Hampton sorozat szerintem legfigyelemreméltóbb darabja a Hamtpon Hill-i jelzőállító torony, amely egy modern, téglából illetve betonból készült építmény, mármint a valóságban. Ezt láthatjátok a nyitó képen is, nekem így elsőre meggyőzőnek tűnik. Létrehozhatjuk ugyanakkor Hamtpon vasútállomását, bár itt a főépület illetve a melléképületek külön kaphatóak. A modern kor modellezői kapnak kétszintes irodaépületet, míg a régebbi korok kedvelői egy fa mozdonyszín pályára helyezését végezhetik el. A kínálatban különböző műhelyek is szerepet kapnak, mint például egy kovácsműhely, de egy komplett szénbánya épületeit is a kezeink közé kaparinthatjuk.

A Hornby Lyddle End termékcsaládja szintén épületekben erős, bár az utcára való nagyobb szeméttárolókat azért mégsem sorolnám ide, viszont az ötlet miatt egy jó pontot mindenképpen megérdemel a dolog. Az új épületeik (például az itt látható supermarket) számomra nem túl meggyőzőek, sokat ront az összképen a belső berendezés teljes hiánya. Az újságárus bódé viszont jó darab, feldobhatja egy kisváros hangulatát, míg az óratornyot őszintén szólva én nem tudnám hova tenni, nem is nagyon akarnám. Érdekes módon a Hornby-nál is kiadtak szénbányához való épületeket, úgy tűnik erre van kereslet a briteknél, bár eddig még nem láttam túl sok asztalt aminek ez lett volna a motívuma. Na majd ezentúl.

A magam részéről egy-két olyan darab van a két cég kínálatában, aminek a beszerzésén gondolkodom. Ha ez megtörténik, akkor nyilván jönnek majd róluk a részletfotók. A termékek ára 3 fonttól 23 fontig terjed, azaz nagyjából 1000 és 7000 forint között vannak, ami reálisnak mondható. Fontos információ, hogy mindezek előre összerakott és festett makettek, azaz kiesnek a dobozból, némi koszolást kapnak és már le is helyezhetők a terepasztalokra.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.