Főoldal » Élménybeszámoló, Kisvasút, Vasút

XIV. Kecskeméti Kisvasúti Nap, 80 éves a Kecskeméti G.V.

ArtofNoizz 2008 augusztus 11 Nincs megjegyzés

Szombaton megrendezésre került a XIV. Kecskeméti Kisvasúti Nap keretében a “Bugaci Kispöfögő” barátainak XXIII. Nemzetközi Találkozója. Ismét Nagy Józsi -”Szervusztok Vasútbarátok!”- köszöntésétől zengett a Kecskemét KK!

A Kecskeméti Gazdasági Vasút idén 80 éves! A kisvasút Kecskemét-Rávágytér és Kiskunmajsa G.V. állomások közötti 53 km hosszú, 760 mm-es nyomtávolságú vonalát 1928 szeptember 17-én adták át az utazóközönségnek.

A szombat hajnali esőnek köszönhetően kicsit megkésve érkeztünk meg Kecskemét KK állomásra, aholŐfelsége 490,053 Bugaci Kispöfögő, személyesen népes sereglet fogadott minket. Belépvén, a jegyhez kötelezően megkaptuk a Békési gőzmozdonyos pálinkát és megrendeltük az ebédet; ismét kétféle menüből lehett választani. Az állomáson kórus, mosolygós arcok, kecskeméti mézes pálinka, pogácsa és mindenki Nagy Józsija fogadott az elmaradhatatlan bajuszával és megafonjával. A vágányon már ott várakozott a 490, 053-as Bugaci Kispöfögő, mögötte hét Bax kocsival. A szerelvényt az indulás előtt kibővítették egy újabb személykocsival, a vendégek nagy száma miatt.

Indulásra készen

A szerelvényt számos drezina és személyes kedvencem: Ezüst Nyíl követte. Szegény Ezüst Nyíl, az elmúlt évek nyomot hagytak rajta, elkél rajta egy alapos kozmetikázás! Ezüst Ny?l

Az út során volt lehetőség a drezinákon való “pillangózásra” és volt mozdonyvezetési lehetőség – licitálás alapján! Az állomásokon süteménnyel és némi alkoholneművel fogadtak minket. A 191. szelvénynél kötelező fotómegállás, itt volt időm szemrevételezni a hajtányokat és kaptunk helyet Ezüst Nyílban. Idén hál’ istennek nem hagytuk el a kipufogó dobot! Bugacon a helyi kórus dallal és tánccal szórakoztatta a vendégsereget – volt ingyom-bingyom tálibe és tutálibe-, közben a Szomjoltóság önkéntesei Bugaci Lófingatós pálinkával látták el az arra rászorulókat.

\

Bugac-felsőn a kisgyerekes családokat és a lustábbakat lovaskocsik várták. Mi a 312. szelvényig vonatoztunk.A túra kezdete a 312.szelvénynél Kiszállááás!! 2,2 km kocogás várt ránk a Kiskunsági Nemzeti Park területén, homoki viperafészkek és “tikkadt szöcskenyájak” között. A Bugaci Karikás Csárda vendégházában már meleg ebéd várt minket: kinek bográcsgulyás, kinek rablóhús; utána desszertnek áfonyás palacsinta. Egy kis ejtőzés, majd csikós bemutató. Pattogtak az ostorok, dübörgött a talaj a “pusztaötös” patái alatt és mutatóban megjelent egy szürkemarha gulya is! Műsor után 2,2 km cammogás, teli hassal, elpilledve a 312. szelvényhez. Míg a vonatra vártunk szemrevételeztük a sínanyagot. Bizony…egynémely sínszál még az 1880-as években készült Resicán! A sínszegek itt-ott hiányoztak. Ráférne a vonalra egy kis felújítás!

A visszaút vidáman telt, szólt a tangóharmónika, szállt az ének! Jakabszálláson tombola -temérdek vasutasNagy Józsi, bajusz, megafon, tombola, Jakabszállás témájú nyeremény talált gazdára. Visszaérkezvén Kecskemét KK-ra, a szomorú elválás.. Jövőre ugyanitt!

80 éves a kisvasút! A pályára ráférne egy jelentős felújítás, a tavalyi állapothoz képest megszaporodtak a 15-ös lassújelek. Némely mozdonyon is az erős rozsdásodás jelei mutatkoznak.. Sok pénz, sok-sok pénz és még több olyan ember kellene ide, mint Nagy Józsi és a Vasúttörténeti Alapítvány tagjai vagy a KBK tagjai! Nélkülük valószínűleg még ez sem lenne… Köszönettel tartozunk Nekik!

7 votes, average: 4.43 out of 57 votes, average: 4.43 out of 57 votes, average: 4.43 out of 57 votes, average: 4.43 out of 57 votes, average: 4.43 out of 5 (7 votes, average: 4.43 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.