Főoldal » Élménybeszámoló, Vasút

Gőzmozdonyverseny a Füstiben

crash 2008 szeptember 13 Nincs megjegyzés

Nyolcadszorra került megrendezésre a Füstiben a Közép-Európai Gőzmozdony Grand Prix – a vasútbarátok által csak gőzmozdonyversenynek, vagy gőzösparádénak hívott esemény. A mostani alkalom különleges volt, egyrészt először érkezett a rendezvényre német mozdony, másrészt – ha jól tudom – , most volt először különmenet a parádén részt vevő mozdonyok által húzott nosztalgiaszerelvénnyel.

A gőzösverseny arról szól, hogy Európa különböző sarkaiból érkezett gőzmozdonyokkal a személyzetnek a mozdonyt, de leginkább a személyzetet próbára tevő feladatokat kell végrehajtaniuk. Ilyen a csatlórúdon való sörszállítás, adott ponthoz minél közelebb megállás, de van gyorsulási verseny is. Itt az ember jól megcsodálhatja működés közben a gőzösöket, és a laikusok még drukkolhatnak is.

A versenyre először érkezett Németországból mozdony, egy 03-mas személyében. Ez még vasútmodellezési szempontból is érdekelt, mert mindig szemezgettem a mozdony modelljével, és mielőtt megveszem, gondoltam illene megnézni igaziban. Tetszett – hatalmas, impozáns mozdony.

A lengyelektől a szerintem egyik legszebb tehervonati gép, a német 56-os sorozat ottani változata érkezett, Őt is jó volt látni, és talán ez a gép volt a legszebben karbantartott masina. Ami még megmozgatta a fantáziám, az a 310-es volt – szerintem Gölsdorf legszebb mozdonya, és a nyers erőt szolgáló, osztrák színekben induló 52-es. A mozdonyok fel-le rohangáltak a verseny közben, és jól meg lehetett működés közben csodálni azokat, a működésük hangját hallgatni, és az illatukat beszívni. Apropó, hang… … a 310-esnek nagyon öblös, “kemény” hangja van…

A lengyel 65-ös mozdony

Szerintem Ő volt a legjobban karbatartva, és a legtisztább.

Az osztrák 52-es sprintel

A 424-es a fordítókorongról a verseny helyszínére érkezik.
Pakurás létéhez híven sűrű, fekete füstöt ereget.

A 424-es a rajtvonalon

A parádé sztárja: a német 03-mas

424 vs. 03

A nap végén volt az extra program: három nosztalgia-személyvagonnal az 56-os és a 310-es mozdonnyal Kőbánya-felsőig. Rákosszentmihályon volt egy fotómegállás, és természetesen Kőfelsőn, amint körüljárt a gép. 

Ilyen mozdony is ritkán jár Rákosszentmihályon

Visszatolatás a videósok kedvéért, de szerintem fotón is jól
mutat a teljes gőzzel pörkölő 310-es

Hazafelé

A végére mindig kell valami összefoglaló, én ezt három szóban ejteném meg: szuper program volt!

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.