Főoldal » Modellvasút, Tippek-Trükkök

Vasútmodell tárolás

IST 2008 szeptember 15 7 megjegyzés

Nem tudom ti hogy vagytok vele, nekem az utóbbi időben gondot jelentett a megnövekedett vasútmodell flottám tárolása. Ennek az oka elsősorban az volt, hogy bár a járművek csomagolása szép és egyben tartós is, ahhoz viszont túlságosan jól védettek, hogy könnyen lehessen hozzáférni a tartalmukhoz. Ez pedig gondot jelent a játéknál, márpedig nekem fontos az, hogy időnként megfuttassam a modelleket. Könnyen belátható, hogy egy-egy tehervonat ki- és becsomagolása meglehetősen macerás és időrabló is egyben.

 

Többen használnak falra tehető vitrineket, én viszont nem akartam komolyabb összeget költeni tárolóeszközre. Valami olyasmit képzeltem el, ahova beleállíthatom vagy fektethetem a modelleket, megfelelően védi a külső ráhatásoktól, ugyanakkor nem foglal el túl nagy helyet. A megoldást egy véletlen hozta, hétvégén elmentünk az Ikeába, ahol megtaláltuk ezt a kis szekrényt, vagyishát polcokat. Igazából a mérete győzött meg, a 36x26x25-ös adataival szinte bárhol elfér, ráadásul a 25 centiméteres magasságon három polc is osztozik, ideális tehát N-es méretű modellek tárolására. Mondjuk lehetne még laposabb, de már így sem az a kategória, hogy feleslegesen van túl sok hely a járművek fölött.

Ikeás termék, tehát lapra szerelve árusítják, összeszerelése nem jelentett problémát, és túl sok időt sem, egy kalapács és csavarhúzó elég volt hozzá. A három polc teljesen kihúzható és laza mozdulattal vissza is tehető. A modellek védelmére az aljukba szivacsot helyeztem, ezeken fekszenek el a járművek. Profibbak eltöprenghetnek azon is, hogy hogyan oldják meg az összeborulás veszélyét, de ez nálam nem játszik, mivel kizárólag itthoni tárolásra használom ezeket, ergo nem igazán fog elmozdulni a doboz. Kettőt vettem belőle, csekély járműparkom ezekben bőven elfér, még némi bővítésre is van hely. Egy ilyen háromfiókos polc ára 2490 forint, tehát nem vészes, ennyit simán megért.

Most már csak arra lennék kíváncsi, hogy ki milyen más megoldást használ tárolásra. Várjuk a fényképes beszámolóitokat!

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


7 megjegyzés »

 • avatar
  manhattani mondta:

  Ügyes ez a kis tárolódoboz, de a szivaccsal vigyázat! Hosszú idejű heverés után a szivacs ráragadhat a modellre! Azt a pletykát hallottam, hogy a Közlekedési Múzeum modellgyűjteménye (vagy egy része) így ment tönkre!

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Köszi a tippet, de akkor jön is a kérdés: mit tegyek alájuk, hogy ne a fa felületen legyenek?

 • avatar
  Seljuk mondta:

  Esetleg az a nylon fólia, amit postázásnál szoktak használni, és ki lehet pukkasztani? Sehogy sem fog eszembe jutni a neve… :)

  Én egyébként dobozban tartom a modelleket, bevallom kicsit félnék így tárolni őket.

 • avatar
  Regio mondta:

  Ötletes megoldás. Bár nálam sajna nem jöhet számításba,mert H0-s járműveknek kissé szűkös lenne. Nemrég szereztem be egy (illetve két) fali tárolót,durván egy átlagos mozdony áráért,de ebbe is csak az állomány kb egyharmada fért bele.:sad:
  Kép készítése tervben van,apropó,hová is küldhetem őket?

  A szivacs helyett egyébként nem jó a filc?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Mondjuk az info kukac vonatmagazin pont hu címre. De hamarosan felteszünk egy kis “Rólunk” részt is, ahova ezek az infók kikerülnek.

  A filc jobb lenne, mint a szivacs? Én nem értek ehhez így az anyagokhoz.

  Seljuknak:
  Eddig én is mindegyik modellemet a saját dobozában tároltam, de roppant macerás a játékhoz előszedni 30-40 kocsit a helyéről, utána meg visszacsomagolgatni őket egyesével. Ráadásul a szűk tartók miatt mindig aggódok, hogy valamit sikerül letörnöm vagy elnyomnom a helyéről. Szóval ez ilyen kompromisszumos megoldás.

 • avatar
  Seljuk mondta:

  Sajnos olyan 3-4havonta játszom csak, akkor is csak egy kört tudok összerakni, és akkor már kiszedem őket a dobozból. :) Ellenben a letöréses félelemmel egyet kell értenem, és egyben el is gondolkodtat a dolog, mert hihetetlenül remeg a kezem, ha mozdonyhoz nyúlok, vagy kedveltebb vagonhoz…

 • avatar
  manhattani mondta:

  Légbuborékos védőfóliának is hallottam már hívni, és ideális az akár hosszú idejű fektetésre is. De a filc is jó lehet, az sem lebomlóféle szivacs, nem ereszt levet… Ott esetleg a szösz lehet gond.
  Nem állom meg, hogy el ne dicsekedjem a találmányommal, ami számottevő mennyiségű H0-s jármű tárolását teszi lehetővé, úgy, hogy úgy kerülnek a pályára, hogy nem kell kézzel hozzájuk
  érni :-) A terve teljesen kész, a hét végén csinálok egyet, és bemutatom.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.