Főoldal » Egyebek, Virtuális Vasút

Beszámoló a találkozóról

IST 2008 október 25 2 megjegyzés

Eljött hát az október 25.-e és sokak kérésének megfelelően létrejött a II. Virtuális Vasút találkozó. Szerencsére meglehetősen sokan gondolták úgy, hogy eljönnek és megnézik mi mivel játszunk, úgyhogy időnként meglehetősen nagy tömeg alakult ki a számítógépeknél. Az érdeklődők számára készítettem némi képes összeállítást arról, hogyan is zajlott le az esemény, kik vettek részt, milyen programok futottak a számítógépeken.

A kora reggeli ébredés sohasem jó, pláne nem egy hosszú hétvégén, de legalább a csípős reggel felébresztett. Gyorsan összeszedtem btx-et és testvérét, majd irány a Láng Művelődési Ház. Mint később megtudtuk, volt olyan is, aki Szegedről vonatozott el Budapestre azért, hogy találkozhasson velünk, így én nem is panaszkodok.

Megérkezésünk kissé koraira sikeredett, gyakorlatilag még folyt a terem elrendezése, a felkészülés a börzére. Mivel mindenkinek azt írtam, hogy próbáljon meg minél előbb odaérni, ezért 7 óra körül meg voltam győződve, hogy többen leszünk, mint az árusok, legalábbis a számítógépdobozok halma és az emberek száma ezt sugallta. Aztán persze megjelentek a vasútmodelles portékákat kínálók is és ezzel borult az arány is. A gépek összerakása nem igényelt túl sok időt a többiek részéről a notebook-ok nagy száma miatt, míg én azért elszüttyögtem az asztali gépemmel.

Nyolc óra – fél kilenc tájékán aztán megérkeztek az első érdeklődők is. Korábban elgondolkoztam azon, hogy hogyan is legyen lebonyolítva a dolog: kapjon-e mindenki néhány percet a program bemutatására, vagy egyszerűen csak játsszunk és beszélgessünk. Végül ez utóbbi megoldásnál maradtam, így a látogatóknak nem csak bámulni lehetett a programokat, hanem ki is próbálni. A fenti képen is ezt történik, erőteljes koncentrálás vezetés közben egy RailDriver használatával. Ebből a hardverből most kettőt vittünk ki, Rail Simulator illetve MS Train Simulator alatt lehetett vele mozdonyt irányítani.

Egy jó kis kép, miszerint azért némi női érdeklődés is van a hobbink iránt, bár itt jelentős motivációs tényezőt jelent a szintén jelen lévő barát. Szóval lányok, bátran lehet próbálkozni a szimulátorokkal!

De lássuk csak, milyen programok fordultak elő a találkozón!

Stefka Dani a számítógépén BVE-t és Rule the Rail-t futtatott leginkább. Én főleg ez utóbbinak örültem nagyon, lévén mégiscsak magyar fejlesztés és sajnos nagyon kevesen ismerik. Dani lelkesen magyarázta az érdeklődőknek a terepasztal építés rejtelmeit, ami természetesen a programra vonatkozik és nem valós alapokra.

Az ígérteknek megfelelően találkozhattunk a Maszyna programmal is, amely egy lengyel eredetű nagyvasúti szimulátor. Mrcell és Nabi92 hozta el a gépét a hazai Maszyna csapat részéről és mutatták meg a hozzá készült M62-est, amely az első magyar vontatótjármű ebben a programban. Megtekinthettük a program a megszokottnál jóval több gombnyomást igénylő működését, amelynek hatására reálisabbnak tűnik az irányítás, valamint a kocsik mozdonyra való akasztásának folyamatát is, ami meglehetősen eltér a más programokban látottaktól, lévén ki kell szállni a járműből és odabattyogni a mozdony és a kocsi közé a művelet elvégzéséhez.

Ha pedig már járműbemutató, akkor mindenképpen ejtsünk szót BAKTERről és a Nohabról, amelyet végre a saját szemünkkel is láthattunk futni Rail Simulator-ban, ráadásul mindezt a készülő budapesti vonalon, itt éppen a Déli-pályaudvaron. Nem csak a mozdony nézett ki jól, hanem szerintem a mögötte lévő Bhv kocsik is, bár a készítő elmondása szerint alapos átdolgozásra fog kerülni mindegyik. De lássunk csak még egy képet!

A két számítógép által mutatott képen ezernyi eltérést rejtettünk el. Na jó, csak megpróbáltuk hasonló helyzetben lefotózni a Rail Simulator (balra) és a Microsoft Train Simulator (jobbra) programokat úgy, hogy mindkettőre a Déli-pályaudvart töltjük be. Érdekes volt a különbségeket felfedezni. Az előbbi ugyebár még nem került kiadásra, az utóbbi pedig tegnap óta tölthető le az internetről, így akinek ahhoz van kedve, most már Budapest és Székesfehérvár között is vezetheti a vonatokat MSTS-ben. Én csak javasolni tudom, bár hiányzó részek vannak benne, az összhatás még így is nagyon jó lett.

No akkor itt látható fentebb még egy kép az MSTS-sel kapcsolatban. Alig egy hete jelent meg, mi pedig máris elhoztuk a Bakony 2 pályát, amelyen lehetett egy jót Csörgőzni RailDriver segítségével. Halkan megjegyezném, hogy a készítője, Zsivány is tiszteletét tette a rendezvényen, szerencsére tudtam vele néhány mondatot váltani.

Essék szó a legújabb szimulátorprogramról is, a World of Subways-t sokan kipróbálták pont azért, mert még nem látták élőben a működését, csak itt a honlapon olvastak róla bemutatót. Egyöntetű lett a vélemény, nagyon látványosra sikerült a játék, a fényhatások gyakorlatilag a teljes közönséget ámulatba ejtették. Jó móka volt megmutatni a többek által nem ismert beépített modult, amelyneka segítségével Exchange Place állomáson fel lehet menni a földfelszínre és egy kicsit körülnézni.

A legnépesebb csapat a SimSig.hu gárdája volt, akik négy számítógépen nyomták hálózatban a forgalomirányítást. A látványt egy kivetítővel is alátámasztották, külső szemlélők számára profin dolgozó társaságot mutatva. Néhány szót beszélgettünk, így egyrészt saját szememmel láttam, hogy tényleg profin nyomják, számomra elképesztő mennyire oda tudnak figyelni ezekre a jelentős méretű állomásokra, másrészt pedig kiderült, hogy hamarosan megkezdődik a honlapjukon egy olyan sorozat beindítása, amelyik lépésről-lépésre mutatja be a SimSig program kezelését. Azt hiszem erre nem csak én várok nagyon. Mindenesetre a jelenlétüknek én személy szerint nagyon örültem, jó volt mást is látni, nem csak a járművezetős szimulátorokat.

Jó szokás szerint a BVE sem maradhatott ki, a képen éppen a 2-es metróvonalon történik a vezetés. Az ezt építő BVE metró csapatból Kovács Attila jött el és magyarázott el, mutatott meg néhány dolgot, hallottunk pár szót a tervekről is. Ugyanakkor a Virtuális Közlekedési Vállalattól Havasi Zsolti tartott némi ismertetőt a csapat munkájáról, arról, hogyan is vezetnek interneten keresztül a hetenkénti összejövetelek alkalmával.

Már nagyon a végére jártunk, amikor eszembe jutott, hogy a gépemen fent van a Densha program két darabja. Anno még Angliából sikerült beszereznem a progit, valamint egy kontrollert hozzá, most gyorsan néhány perc erejéig megmutattam a villamosos verziót, amely azért kellemesebb grafikával rendelkezik, mint a Densha 2. Ez utóbbiról a terveim szerint néhány héten belül írok is majd egy beszámolót.

Nagyjából ezek voltak. Őszintén szólva meg sem számoltam, de kb. 10 számítógép lehetett kint a találkozón, a paletta a fentiek alapján jól láthatóan színes volt. Magam részéről köszönöm, hogy eljöttetek, örülök, hogy találkoztunk és beszélgettünk ismét egy jót.

Köszönet a Láng Művelődési Háznak, valamint a Láng börze szervezőjének, egyben a Láng Vasútmodellező Gyerek és Ifjúsági Szakkör vezetőjének, Pataki Lacinak, hogy rendelkezésünkre bocsátották díjmentesen a helyet és befogadtak minket a börzés árusok mellé.

6 votes, average: 5.00 out of 56 votes, average: 5.00 out of 56 votes, average: 5.00 out of 56 votes, average: 5.00 out of 56 votes, average: 5.00 out of 5 (6 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  » Beszámoló a találkozóról mondta:

  [...] Na jó, csak megpróbáltuk hasonló helyzetben lefotózni a Rail Simulator (balra) és a Microsoft Train Simulator (jobbra) programokat úgy, hogy mindkettőre a Déli-pályaudvart töltjük be. Érdekes volt a különbségeket felfedezni. … Beszámoló a találkozóról [...]

 • avatar
  mamutsegg mondta:

  Bár elég korán indultunk, így is kicsivel 8 után sikerűlt belépni a művház ajtaján. A számítógépek körül elég nagy volt a tolongás, ezért inkább először a vasútmodelleket néztük meg. Mikor már mindent láttunk, mi is beálltunk a tömegbe. Nagyon hamar belefutottam IST-be, ő rögtön be is mutatott néhány jelenlévő VKV tagnak. Kis ismerkedés után rögtön megmutatták nekem a saját fejlesztésű loggerüket, amiről előtte még nem igazán hallottam. Volt szerencsém pár szót váltani Stefka Danival Bve ügyben. Kirándultunk kicsit a Bakony 2-vel és vezettünk Nohabot a Délliből is. Sajnos a szerelvényt mindig sikerűlt lerepíteni a vágányról :D
  A képen látható leányzó Nollee, a húgom.
  Összességében jól éreztük magunkat, kellemes volt a társaság. Várjuk a következő találkozót!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.