Főoldal » Építés, Modellvasút, Tippek-Trükkök

Modulépítés 9.

crash 2008 december 10 3 megjegyzés

Több reklamációt kaptam a modulépítés sorozat következő részével kapcsolatban – pontosabban, hogy mikor lesz már. Most :) Az igazság az, hogy mostanság én reszeltem egyedül a modulokat – a többieknek más elfoglaltságuk akadt így év végén, és nem volt látványos haladás a dologban – nem füvesedett ki a terep, és a fák sem nőttek ki. Még… De ami késik, nem múlik. A mostani postban a gipszfelület finomításáról írok, mert ez egy fontos dolog. Az előző post végén felkerült az első réteg gipsz (Moltofill) a kék habra, és most neki lehet állni a felületet tökéletesíteni.
A korábban felhordott gipszes réteg megszáradt, és ha megnézzük a felületét, akkor nem a legsimább. Ez azért nem jó, mert a gipsz adja meg a terep formáját – erre már csak a földet imitáló homok és a fű, fák fognak kerülni, tehát ha itt a gipszelésnél nem alakítjuk ki a terep formáját, akkor később már nem is fogjuk. Ezért fontos a felületet finomítani.

A fórumra felrakott kép alapján egy fórumtársnak sikerült az eszközt beazonosítani, így gipszkarton-ráspoly az eszköz hivatalos neve, amivel a kéket és a gipszfelületet faragjuk. A gipsznél lehet határozottabb mozdulatokkal dolgozni, nem tör ki nagy darabokat a felületből, mint a kék hab esetében. Egy jó tanács a ráspollyal kapcsolatban: tartsunk külön pengét a kék habhoz és a gipszhez, ugyanis ez utóbbi hamar szétveri az élét, és ha egy kikopott élű, gipszhez még használható pengével nekiállunk esetleg a kék habnak, akkor nem fogja jól vinni. A kopott, csorbult pengélyű ráspoly nagy darabokat tud kitörni a kék hab felületéből, és nem hatékony vele a területfaragás.

A felület ráspollyal való lecsiszolása után, amennyiben szükség van rá, keverjünk olyan állagú – egy kissé sűrűbb – pépet a Moltofillből, amit spaknival a szükséges helyre fel tudunk hordani. A javítandó részekre különböző szélességű spknival vigyük fel az anyagot, és egyengessük el. Így kell hagyni megszáradni.

A glettelés során – mit fentebb írtam – tudjuk kialakítani a végles felületet. Ilyenkor kell a terepformát kifaragni, amit a kék habból nem lehet kialakítani. Ilyen tipikusan a szikla. A lenti képen egy házilag gyártott gipsz-sziklát helyeztem el a felületen.

A sziklákat én a következőképpen készítem: a gipszet vagy Moltofillt hagyom belekötni a keverőedénybe. Mivel a keverőedény rugalmas, száradás után egy darabban kijön belőle a megkötött gipszdarab. Ekkor egy nylonszatyorba belerakom, aminek a végét jól elkötöm,  és háromszor-négyszer jól a földhöz vágom. Ettől széttörik a gipszdarab több részre, és olyan szikladarabokat kapok, amelyek használhatóak a terepépítéskor. A “sziklákat” lehet tovább finomítani kalapáccsal, vésővel. Tudom, lehet latexformát kapni, de ehhez nem kell a latexformát megvenni, és minden szikla biztosan más lesz.


A végeredmény a lenti képen látszik. Egy hibát ennél a modulnál elkövettem: felraktam a parafacsíkot a modulra. Ez hibának bizonyult, és a harmadszori glettelés során leszedtem, majd a vágányfektetés során rakok fel újat.

Egy dolgot elfelejtettem mondani: a gipszelés többfordulós játék. Amennyiben szükséges, többször meg lehet ismételni a glettelést, amíg olyan felületet nem kapunk, amely elfogadható számunkra.

Következőleg a parafacsíkok felhelyezéséről írok, ha sikerül használható képeket készíteni a műveletről.

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  VasutModellFan mondta:

  Végre! :)

 • avatar
  gxy mondta:

  Terepasztalépítésből még nulla tapasztalatom van, de common sense alapon bekérdezek: az vajon járható út, hogy homokba, fődbe stb. beásott negatív, fóliával kibélel, PUR-habbal kifúj, deszkára felrak, utólag legyalul? Ha jól le van zárva a hab egy védőréteggel, akkor talán nem indul oszlásnak, ugyanakkor könnyebb lehet, mint egy gipszelt domborzat.

  Sziklák: talán használható ötlet, hogy a katalizátorral igen durván megküldött Oxam V1 (vagy esetleg a KS) szép törési felületeket tud produkálni, aztán erről le lehet önteni negatívot, és teszemazt üreges Biresin öntvénnyel reprodukálni.

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  A gipszelt domborzat nem nehéz, mivel a gipszréteg vékony.

  Műgyanta sziklák: hmm, majd végzünk teszteket:) Ötletnek nem rossz, ki kell próbálni, hátha. Bár a gipsz textúrája igen meggyőző tud leni. Egy próbát megér.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.