Főoldal » Vasút, Vasúti hír

Német Eurostar?

IST 2008 december 29 7 megjegyzés

eurostar_pressphotoA Deutsche Bahn közzétette azon törekvését, hogy meg kívánja szerezni az Eurostar-ban lévő angol részesedést, vagy pedig saját járatot kíván indítani 2010-től. Az angol kormányzat ugyanis privatizálni szeretné a Eurostar-ban lévő részesedését, melyben rajtuk kívül még a franciák és a belgák érdekeltek. Előbbieknek (mármint az SNCF-nek) 62%-os tulajdonuk van, míg Anglia 33%-át a London and Continental Railways birtokolja. A belgák ehhez képest eltörpülnek az 5%-ukkal. A DB-nek mindenesetre nem tetszik a jelen felállás, hiszen ha megszereznék a britek 33%-át, az még mindig kevés a francia dominencia csökkentésére. A dolgot érdekesebbé teszi az is, hogy az EU liberlizálja a nemzetközi személyszállító vonatok közlekedésének piacát, szabad elérésűvé teszi 2010-től. Mivel a Eurostar-nak jelenleg a brit High Speed 1 vonalon kizárólagos jogai vannak, ezek is a semmivé válnak 1 év múlva. Mindez azt jelenti, hogy ha a DB vonatokat szeretne Londonba járatni (márpedig szeretne), nem csak Eurostar részvények vásárlásával teheti ezt meg, feltéve ha türelmesen várakozik egy évet.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


7 megjegyzés »

 • avatar
  nygma mondta:

  Jól tudom hogy akkor a HS1 az angol űrszelvény alapján készült. Tehát ha a németek szeretnének Londonba vonatokat járatni, akkor nem küldhetik az ICE-ket, hanem valami keskenyebb szerelvényre lesz szükségük.

 • avatar
  morhange mondta:

  Lehet hogy az ICE3 direkt erre készült nem?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Azt tudom, hogy a Class 373 (ejtsd: Eurostar) szerelvénye anno úgy lett kialakítva, hogy beférjen az angol űrszelvénybe.

 • avatar
  1116001 mondta:

  A németek nagyon nyomulnak. Csak nehogy megbosszulja magát a túlzott terjeszkedés. Mondjuk a vastagon nyereséges Cargoból van rá fedezet.

 • avatar
  nygma mondta:

  Egyébként szerintem teljesen jogos (német terjszkedés). Szerintem a nagyvárosok ezetén ezen túl még jobban fogják nyomni a vasúti közlekedést. Amennyit Angliában kell fizetni a vonatért, nem vagyok benne biztos hogy nagyon veszteséges lenne.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az Air France-KLM alkotta páros is élénken várja a 2010-et, ugyanis ők is be kívánnak lépni a vasúti(!) piacra…

 • avatar
  nygma mondta:

  Tőlük már van törzsutas kártyám, akkor majd tudom használni a vasútállomáson is, hogy bejussak a törzsutas váróba? :cool:

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.