Főoldal » Építés, Modellvasút, Tippek-Trükkök

Ütköző készítése vakvágány végére

BeGye 2008 december 28 3 megjegyzés

Nemrég a diorámámra készített téglakerítés készítését mutattam be. Most egy kisebb de ugyancsak saját készítésű dolog, egy ütköző készítését írom le. A diorámámon két vágány található, az egyik teljesen keresztbe megy rajta a másik kis ívben kanyarodva egy ütközőben végződik. Ez egy ipari vágány vége így egy igencsak masszív építményt terveztem ide. A végeredmény ez lett:

ütköző elölről

ütköző hátulról

3×3 mm-es lécből vágtam ki kis rudakat úgy, hogy egy lépcsőzetesen felfelé keskenyedő, hátulról nyitott építményt kapjak. Összesen öt gerenda magasságú (kb 1 cm) az egész. Az lapja 2,5 cm hosszú és 2,8 cm széles, míg a teteje már csak 1,5 cm hosszú. Az ütköző felöli oldalon a gerendákat úgy rendeztem el, hogy egy kicsit túl lógjanak a végeken. Felváltva vagy a sínnel párhuzamosan vagy arra merőlegesen lógnak ki. Ütközőnek két kis méretű szöget választottam. Az egyik gerendába (fentről a második sor ) két kis vájatot készítettem ahova befért a szög. A kis gerendákat egyszerűen technokollal összeragasztottam, majd barnára festettem. Száradás után a két szöget (amiből az ütköző lett) is beragasztóztam és a helyére toltam. A hátulról üres ütközőbe a sín ágyazatának kavicsát töltöttem bele, úgy hogy ne temesse be a gerendákat. A kavicsot vízzel bőven hígított faragasztóval itattam át. Egy nap száradás után fűvel és egyéb növényzet anyaggal kicsit begazoltam.

7 votes, average: 4.29 out of 57 votes, average: 4.29 out of 57 votes, average: 4.29 out of 57 votes, average: 4.29 out of 57 votes, average: 4.29 out of 5 (7 votes, average: 4.29 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  Hatásos darab, nekem tetszik a kidolgozása.

 • avatar
  vegh balint mondta:

  ja tényleg jó de milyen léptékű?: h0 TT N Z :grin:

 • avatar
  BeGye ( a szerző ) mondta:

  A méret tényleg lemaradt, N-es (természetesen :grin: ).

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.