Főoldal » Érdekesség, Modellbemutató, Modellvasút

A megkopott Big Boy

jsim 2009 január 5 5 megjegyzés

big_boy2_0001Látva Klinger Mihály amerikai témájú diorámáját és rajta a két klasszikus és méltán legendás gőzmozdonyt, melyek tökéletes gyári festéssel pózolnak méltó környezetükben, óhatatlanul eszembe jutott a saját készítésű, már négy éve a polcomon porosodó szintén Revell gyártmányú Big Boy makettem. Amikor elkészítettem még azt hittem, hogy tovább folytatom makettezői tevékenységemet, de nem így történt, közbe szólt egy-két nem várt dolog, mint ahogy az lenni szokott.

Valójában hosszasan hezitáltam, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, mivel abszolút amatőr próbálkozásaimat mutatja be és a teljesen kísérleti jelleggel készült első és második makettemet. Ami valójában rávitt erre a bemutatásra, az a diorámás cikkben megemlített mozdony-antikolásokra tett utalás, hogy azok még hiányoznak. Ezért úgy döntöttem, hogy bemutatnék egy képzelt koszolt Big Boy-változatot, amit négy éve követtem el és, ami érthető módon magán hordozza a kezdők tipikus hibáit is (nem biztos, hogy mutogatni való!). Ráadásul a képek szintén több éve készültek és nem is bemutatás céljából (az ismerősöm készítette csak úgy?).

big_boy2_005

Ezért kérem, nézzétek el a mozdony környezetének inautentikusságát, az asztalt, a terítőt, a festetlen műanyagsíneket, a valójában szintén látható rozsdaporral hintett BR 50-es számára sebtében felállított műanyagfenyős hátteret és a többi oda nem illő dolgot. Elkészítése igénybe vett egy kis időt, de úgy gondolom, hogy a valódi makettezést és a festés nehézségét az említett diorámás cikkben látott mozdonyok lefestése mutatják igazán, ahol szerintem tökéletesen megmutatkozik az elengedhetetlenül szükséges maszkolás precizitása és a türelem.

Szigorúan érdekességként vegyétek az alant látottakat, Klinger Mihálynak pedig további hasonlóan szép maketteket és nagy kitartást kívánok!

big_boy2_007

big_boy2_010

big_boy2_011

big_boy2_013

 

big_boy2_014

big_boy2_026

big_boy2_034

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


5 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  jsim először e-mail-ben mutatta a képeket és szerencsére nem kellett sokáig győzködnöm arról, hogy megéri megmutatni a többieknek, nektek is az általa készített Big Boy koszolást. Úgy gondolom érdemes minden ilyen kísérletezést láthatóvá tenni, függetlenül attól, hogy sikerült-e vagy sem, csak persze nem árt tisztában lenni az értékével.
  Szóval örülök, hogy láthatjuk a “gyári új” Big Boy mellett ezt az ütött-kopott makettet is.

 • avatar
  Klinger mondta:

  Elképzelni sem tudom, hogy mi bajod van ezzel a koszolással:-)
  Tényleg ez volt az első próbálkozásod? Az én első ilyen irányú kísérletezgetéseim (régi PIKO tehervagonokon) mind a kukában végezték… Nincs a “Nagy fiún” semmi szégyellnivaló!

 • avatar
  1116001 mondta:

  Eszméletlen jó lett!! :wink:

 • avatar
  taurus-1047 mondta:

  Nekem is van egy ilyen makettem, de ég és föld a különbség. Mivel ez volt a legelső és nem volt megfelelő felszerelésem így koszolni sem mertem. Szerintem gyönyörű lett a mozdonyod! (egy amatőr szemével) Gratula! :wink:

 • avatar
  jsim ( a szerző ) mondta:

  Nagyon köszönöm a pozitív fogadtatást! :grin: Napi kb. 2 óra munkával 1 hónapig tartott mire elkészült. Minimum nyolc réteg festék van rajta és az egész ecsettel felhordva, még egyszer nem fognék hozzá… :neutral:

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.