Főoldal » Címlap, DCC, Modellvasút, Tippek-Trükkök

Digitools hurokmodul

crash 2009 január 19 10 megjegyzés

img_4331Régi ígéretem már ez a teszt, most pótolom. A leírás alanya a Digitools hurokmodulja, amelyet immár három hónapja használok, rendületlenül. A hurokmodul egy olyan speciális eszköz a DCC-ben, amely segítségével minden további nélkül meg tudjuk oldani egy hurokvágány, deltavágány vagy fordítókoron vezérlését.
Kétsínes rendszerben a hurok és a delta esetében akárhogy is rajzol az ember, a végére mindig olyan rajz jön ki, amely a zárlat veszélyével fenyeget. Ennek elkerülésére analóg pályáknál különféle diódás, egy oldalról bejárós megoldásokat alkalmaznak, vagy bonyolult vezérléseket.
Digitális üzemben erről nincs szó, a titok nyitja a hurokmodul. A pálya azon részét, amelyen a vonalvezetésből adódóan eredetileg találkozik a két ellentétes pólus, ki kell szakaszolni. Ezt a szakasz legyen legalább olyan hosszú, mint a leghosszabb azon a vágányon közlekedő vonatunk, és a szakasz áramellátását a hurokmodulon keresztül kell bekötni. A hurokmodul azt csinálja, hogy ha az általa táplált szakaszon zárlatot érzékel, akkor megfordítja a szakasz betáplálásának polaritását, így megszüntetve a rövidzárlatot. Mivel DCC üzemben a menetirány nem a sínben lévő áram polaritásától függ, ezért a mozdonyok a polaritás átkapcsolása után ugyanabba az irányba haladnak tovább, mint az átkapcsolás előtt.

hurok1

Hurok táplálása hurokmodulon keresztül

hurok2Deltavágány táplálása hurokmodulon keresztül

Ez a fenti művelet a hurokmodul része. A hurokmodul minőségét – számomra – az mutatja, hogy a mozdonyok a szakaszhatárra érve, átkapcsoláskor megtorpannak-e. A Digitools-féle hurokmodul nálam jelesre vizsgázott, mert nemhogy a mozdony nem torpan meg egy átkapcsoláskor, hanem még a lámpája sem villan meg, olyan érzékenyen, gyorsan működik.

Én először egy szokásos verziót vásároltam, majd a készítővel – Fürdős Tamással – lestünk, hogy ami H0-ban tökéletesen működik, az N-es méretben nem produkál. Ugyanis az N-es járművek érzékenyebbek a koszra, és ezért a hurokmodul nem működik mindig a legjobban. A két változat között egy alkatrész a különbség, de mielőtt az ember megvásárolja a modult, egyeztessen a készítővel, hogy milyen méretű modellekhez szánja.

img_4331

Én nagyon megszerettem a modult – az utóbbi időben ha játszom, mindig fejállomást építek, és a lakáson (és a család idegein) végigkanyargó pálya végén lévő hurokban visszafordulnak a vonatok. A hurokmodulnak hála ez teljesen automatikusan hajtódik végre, mindennemű beavatkozás nélkül ? nem kell figyelnem a vonatot, csak elküldöm a nyíltvonalra, az a hurokban megfordul, és visszajön. Nekem bevált. Az ára sem veszélyes, fele a gyári dolgokénak – 7000Ft-ért lehet hozzájutni.

A Digitools honlapja a www.digitools.hu címen érhető el.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


10 megjegyzés »

 • avatar
  trainmodeller mondta:

  Ahogy közeledik a tavasz és a “játékpályám” bontásának ideje, nézelődök én is hurokmodul ügyben. Nekem az 1-es pályához kell, és nem DCC hanem MM… A pálya kutyacsont alakú lenne, középen az állomás, két végen pedig visszafordítók.

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  Szerintem érdemes megkeresned Tamást, hátha tud megoldást a számodra is.

 • avatar
  Nygma mondta:

  Hehe, akkor Tamásnak bele kell magát ásni a MM protokollba. De ez csak jó hír, mert idővel nekem is lennének MM modul igényeim.

 • avatar
  Vika mondta:

  csak szépen sorban! :smile:

  Most gőzerővel készülnek a különféle (H0) kocsivilágítások, az Y már készen van és sztem páratlan. Tökéletesen villogásmentes, sok funkció, nagyon jó lett.

  Aztán s88 alapú visszajelentő rendszer készül (pc-hez, digit rendszerekhez).

  Az MM az mennyire nyílt szabvány, mit lehet tudni róla?

  mit is szoktak a reklám hozzászólások végére rakni? ja megvan: (x) :smile:

 • avatar
  digitools mondta:

  Köszönöm szépen az elismerő szavakat és a reklámot!
  :razz:

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  Nem hiszem, hogy kell az MM protokoll ismerete az MM hurokfordítóhoz, hiszen szerintem ott is zárlatérzékelésen alapszik a dolog, nem ?

 • avatar
  digitools mondta:

  Én sem hiszem!
  A DCC-t sem ismeri a hurokmodul…
  Ki tudjuk próbálni, ha valaki hajlandó ebben közreműködni!

 • avatar
  Vika mondta:

  talán a hurokhoz valóban nem, de más modulokhoz (vezérlés, visszajelzés) már biztosan.

 • avatar
  trainmodeller mondta:

  Digitools: ha lejössz hozzánk, az egyelőre beépítetlen padláson a cikk ábrájához hasonló kis teststrecke-t össze tudunk rakni.
  Alapból 1A körüli áramok folydogálnak, szerelvénnyel a MS határán van a terhelés, tehát 1.7A – 1.9A közötti, ezt mindenképpen bírnia kell, de inkább ettől többet.

 • avatar
  trainmodeller mondta:

  Valamint: nálam a leendő huroknál egy vízhatlan dobozba be lenne ásva a cucc, tehát elképzelésem szerint ez egyszer oda beköltözik és jó esetben benövi szépen a fű. Visszajelzés, meg ilyen luxus dolgokra nincs szükségem :)

  A MM zárt, nem nyílt forrású sajnos, ezért van ilyen kevés cucc hozzá.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.