Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Modellvasút

Garden Railways 2009 Február

Nygma 2009 január 20 1 megjegyzés

Szerencsére a Garden Railways aktuális számában az utóbbi időkben tapasztalható határozott fejlődés figyelhető meg. A korábban elkezdett jármű és épület készítéséről szóló cikkek színvonalasak és sok hasznos információt tartalmaznak. A termékeket bemutató rövid cikkek közül az Easygleis http://www.easygleis.de német céget emelném ki, amely az acél és műanyag hídmodelljei közül az igénynek megfelelő méretűeket gyárt le. Érdemes megnézni a honlapot, tetszetős modellekről van szó.

Az építkezős cikkek közül az elsőben folytatódik a korábbi számokban megkezdett raktárépület felújítás. Ismét hasznos tanácsokat kapunk a felhasznált anyagokról, festékekről és hogy milyen elemeket milyen ragasztóval érdemes rögzíteni

Szintén informatív, bár engem különösebben nem lekötő cikk szól arról, hogy milyen állatfajok telepednek meg a kerti vasútban, és milyen trükkökkel tehetjük még élettelibbé a világot, mint pl. itató a madaraknak, halastóként funkcionáló tó, amelybe a haleleség vonaton érkezik.

A következő nagyon leleményes cikkben egy 16mm-es méretarányú (1:19, 32mm-es nyomtáv) keskeny nyomközű Plum mozdony építése olvasható. A mozdony a hajtásrendszerét kivéve maradék alapanyagokból, műanyagból, fából, fél konzerves dobozból készült, bekerülési értéke nagyjából a nullával egyenértékű. A mozdonyt egyébként 2 ceruzaelem hajtja, ami a könnyű cserélhetőség kedvéért a mozdony aljára a két kerék közé került rögzítésre.

Plum a lila kismozdony

Plum a lila kismozdony

Következő cikk felettébb érdekes problémát mutat be: downsizing. Feladata az 1:20.5 méretarányú Bachmann 2-8-0 Consolidation modell méreteinek csökkentése a többi 1:22.5 méretarányú modellhez. A cikk bemutatja hogyan került lecserélésre a konyha, hogyan csökkentették a kazán és a füstszekrény méretét, és hogyan tették kevésbé hangsúlyossá az eredeti modell rudazatát.

Downsized consolidation

Downsized consolidation

Következő cikk szintén érdekes, Rio Grande Southern alapján készült hókotró építését mutatja be. A modellen gyári alkatrészek mindössze egy Aristo Craft hóeke és a Lionel forgóvázak, illetve apróbb kiegészítők. A modell többi része fa vázra épült sztirol elemekből áll, a tető 600 grit-es csiszolópapír.  A modellt sok apró elem teszi élethűvé, mint például a koszolt festés, az elülső fényszóró mögötti madárfészek és a kabin felszerelése.

Rio Grande Southern hóeke

The Miller Creek Moss Rock Railway talán a legszebb kerti vasút, amelyet az újság utóbbi részeiben bemutattak. Egyszerű vonalvezetésű, nincsenek benne grandiózus elemek, de az egész vasút egy komplett és végig gondolt tervezés eredményét mutatja. Megtalálhatunk minden fontosnak nevezhető elemet: kis állomásépület víztoronnyal, szénadagoló torony, hidak, alagutak, patak egy vízimalommal és kis város. A vasút egy nagyjából 12 x 9 méteres sarokban terül el. Modellezett méretarány 1:24, 45 mm-es nyomtávon. A vasút témája második világháború előtti coloradói keskeny nyomközű vasút. A fővonal hossza hozzávetőlegesen 40 méter, az épületek egytől egyik saját építésűek.

The Miller Creek Moss Rock Railway

The Miller Creek Moss Rock Railway

The Miller Creek Moss Rock Railway

The Miller Creek Moss Rock Railway

The Miller Creek Moss Rock Railway

The Miller Creek Moss Rock Railway

Az újság következő építkezős cikke a korábban megkezdett fészer végső simításait mutatja be. Ez nagyrészt a festésről illetve az állagmegóvást elősegítő trükkökről szól. Az épület építését ugyan 3 részen keresztül mutatták be, de ennek ellenére az alkalmazott módszerek és alapanyagok bárki számára könnyen elérhetőek.

Az elkészült "fészer"

Külön kisebb cikk foglalkozik a teherkocsik élethű rakományainak kialakításáról: milyen ágakból készíthetünk rakományt rönkszállító kocsiba, és hogy a rakományra öntött tej segít mohák és egyéb apró organizmusok megtapadásában. Nem biztos hogy erre magamtól rájöttem volna.

Rakomány a kertből

Ezen kívül természetesen kisebb bemutatók és cikkek és tengernyi hirdetés.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    crash mondta:

    Lekicsinyíteni az 1:20,3-mas mozdonyt vétek. Az a pont jó méretarány a három lábas nyomtávhoz, ha G-s sínen megy.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.