Főoldal » Modellvasút, Modellvasúti hir

Fleischmann N-es tervek 2009-re

crash 2009 február 3 4 megjegyzés

fle_1020Igen, van valami, és nem, senki sem tud konkrétat, mármint a Roco / Fleischmann közös tervekről. Mindenki tudja, hogy a Roco N dolgai Fleischmann zászló alatt jönnek majd ki, de még senki sem látott piros/fehér dobozos 1044-est. Reménykedjünk, hogy az az egy-két, számunkra fontos modell nem tűnik el a piacról. Addig pedig nézzük meg, hogy mit rejt a 2009-es tervezett kínálat az N-es modellezők számára.

A Roco-val való közös munkára a két új start-set a bizonyíték, mert ezeknél a modellek mellé már multiMouse jár. Nem szürke, hanem piros, de attól az multiMouse.

fle_startsetderjahres

fle_premiumstart

Viszont ami ennél is nagyobb hír, hogy itt a Gysev kocsik után a második Fleischmann magyar témájú modell, a Desiro. Áráról még nincs hír, de jó hír, hogy hang nélküli kivitelben lesz kapható, ami azt jelenti, hogy ára éppen csak érinteni fogja a csillagos eget, nem szökell túl rajta.

fle_mavdesiro

Ha már az átfestéseknél tartok, meg kell említsem az elmúlt évek slágertermékeit, új köntösben. Ilyen az osztrák Krokodil, a 1020, amely nem csak egyszerű átfestés. A német változattól eltérő az ablakok száma, és a rövid géptér rácsainak kialakítása. A képek alapján a ezeket a különbségeket is elkészítik. Le a kalappal!

fle_1020

Másik osztrák témájú újdonság, a 1010-es narancs színben. Ez a modell az elmúlt év termése volt, és zöld színben jött ki. Várható  volt a festési variáns megjelenése. Ugyanúgy várható volt az STLB-s Hercules is, aminek az eredetije pont pár napja tévedt át Magyarországra, így a hazai témát gyűjtők is örülhetnek neki.

fle_1010

fle_stlb

Magától értetődő volt a 1010 svájci testvérének, az Ae6/6-nak az újab kori festéseinek a megjelenése is. A piros, és az SBB cargos kivitel van erre az évre tervezve, így lesz mit vásárolniuk a svájci vasút szerelmeseinek. Ha mellé veszem, hogy idei exkluzív a 450-es által húzott S-Bahn Sihltal-Bahn-nál futó változata, és a Holcim-es Re482-es, akkor ez az év anyagi csőd annak, aki a svájci témát gyűjti.

fle_re610

Személyvagonoknál semmi érdekeset nem találtam – hacsak nem veszem annak a régebbi kialakítású kétszintes kocsik tervezett megjelentetését. Ezek onnan ismerhetőek fel, hogy az ajtó a forgóvázak felett van.

A teherkocsiknál azonban annál inkább vannak újdonságok. Elsőre ráleltem egy iker-konténerszállító kocsiszettre, amelyben négy kocsi kapott helyet. Az elmúlt évben a Hobbtrain újdonsága volt ez a csuklós kivitelű konténerszálltó, mort a Fleischmann repült rá a dologra. Remélem nem sima forma-átvételről van szó, hanem a többi modellhez hasonló, magas színvonalú modell kerül a kezünkbe.

fle_twin

A másik újdonság is egy más gyártónál nemrég piacra került kocsi, az Rnoos sorozatú, ponyvával fedhető pőrekocsi. Flénk inkább ponyva nélkül, rönkfa szállításra használják.  Mindig megkérdezem ilyenkor, okos dolog volt-e a Trix után egy évvel ugyanolyan modellt kihozni, de mindig kiderül utólag, hogy mindkettőt viszik, mint a cukrot. Inkább nem kezdek közgazdaságtani boncolgatásba. Mindenesetre kíváncsian várom, melyik változatból lehet majd jó GySEV-es kocsit festeni.

fle_rnoos

Formaújdonságként még egy első korszaktól akár harmadik végéig is használható pőrekocsi is szolgál. Erről még csak 3D-s rajzok jelentek meg, konkrétum semmi, csak hogy ötféle verzióban jön ki, két sima verzió egy-egy traktorral csomagolva, és három dupla szett, KpEV, DB és DR festésben.

fle_flat

A képek a Fleischmann honlapjáról származnak.

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


4 megjegyzés »

 • avatar
  Joxy mondta:

  Az ÖBB 1020, az nem a krokodil hanem Eisenschwein :)

 • avatar
  btx mondta:

  Bakker! Lehet spórolni!

 • avatar
  IST mondta:

  A Desiro-ért fáj a szívem, csakúgy, mint a most megjelent GySEV-es kocsikért is. Spórolni kell…

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.