Főoldal » Fotósuli, Vonatfotózás

Képértékelés – Desiro virágtengerben

Benbe 2009 február 9 Nincs megjegyzés

Egy nagyon kis forgalmú mellékvonalon fényképeztem a rekkenő hőségben, közel a Duna partjához.

desiro-viragok-k

Különösebben nem volt értelme messzire mennem az állomástól, mivel a Desirók csak Süttőig járnak, onnan Esztergom felé pedig messze van csak normális vonali fotóhely. Így beértem ezzel a nyíltvonalinak látszó, de valójában még a hosszú tehervonati megelőzővágány közelében készült fotóval.

desiro-viragokA kép két szempontból érdekes a cikk szempontjából: egyrészt a virágok elrendezése miatt, másrészt pedig a középre rendezett kompozíció miatt.
A mező minden virága közel egyforma magas volt, ezért feltétlenül a növények szintjéből kellett fotóznom, mivel azt szerettem volna, ha a zöld-fehér tengeren kívül a kép előterében néhány nagyobb, részleteket is mutató virág is szerepel a képen. Nagyon nem szerettem volna lefelé irányítani az optikámat, mivel az elvenné a kép térbeliségét.
Mivel a háttér egyetlen, tagolatlan, függőleges zöld fal volt, mélységet kizárólag az előtérrel lehetett a képbe vinni. Így a rekeszt majdnem a legtágabbra állítottam, minden mást pedig az automatikára bíztam. Közel teljes nagylátószögnél a Fuji Finepix S5000 legtágabb blendéje 2,8, én f/3,6-ot választottam. Ez a vonat – vagyis az éleslátás – vonalában a kis szenzorméret és a 8,3 mm-es tényleges fókusztávolság miatt (kb. 40 mm ekv.) a mélységélesség nagy, ám harminc méterrel közelebb, közvetlenül a lencse előtt a kis virágok már fölismerhetően ugyan, de elkenődtek. Mégis elég fontosak, hiszen nélkülük nem lehetne pontosan tudni, hogy milyen virágok alkotják a rétet.
Azzal, hogy egy-két példát közelről megmutatok, a néző agya már képes a képen csak apró fehér pontokként megjelenő virágokat isrészletesen látni. Elég érdekes illúzió.
A távolban maga mélységélesség miatt azonban jónéhány növény és virág takarja ki a Siemens motorkocsi pár részletét. A vezetőfülkei rész csaknem érintetlen, így ezek a takarások kevésbé zavaróak. Ennek a képnek a témája egyébként is legalább annyira a mező, mint a vonat. Sőt, a vonat csak mintegy mellékesen keveredett a képbe (persze: napközben mindössze kétszer jár arra, ekkora véletlen a valóságban nincs, csak a kompozícióban).
Ez a mellékesség persze lehet, hogy néhányaknak nem tetszik, pedig ez csak egy ugyanolyan tájfotó, mikor a Karakói-völgyhidat és döbbenetes környezetét fotózza valaki, mintegy mellesleg egy hattengelyes Elektroputere-ASEA vonógépes, előfogatolt gyorsvonattal. Csak a spektakuláris, szó szerint nagyszerű táj helyett itt egy kedves, apró részlet a téma.
Ami inkább kérdéses számomra a képpel kapcsolatban, az a középre helyezett téma. Ez egyrészt ellentétes a vonat “mellesleg”-ségével, hiszen mi tűnne föl előbb, a mintegy mellesleg középre tett vonatnál, másrészt szükséges volt, mivel a háttér homogén, számomra unalmas zöld falából nem szerettem volna túl nagy felületűt együtt. A vonat pedig így szerencsésen kettévágja a hátteret.
Egyébként sem láttam sok értelmét levinni a jobb alsó sarokba, hiszen akkor kevesebb látszik a virágokból, a fölső sarkokba helyezett vonatokat pedig nagyon nem szeretem. Így a középre helyezés itt “kisebbik rossz”, de egyébként homogén előtérrel és háttérrel és persze egy kis szódával elmegy.
Hogy a vonat ezen a képen mellesleg szerepel, vagy pont ellenkezőképp, kizárólagos témaként jelenik meg, azt nem tudom. Ezt és más észrevételeket kommentbe várom.

Kedves olvasóinktól várjuk az értékelésre, elemzésre szánt érdekes, jól sikerült, vagy éppen kevésbé remek fotókat a Képértékelés fórumunkba!

7 votes, average: 3.57 out of 57 votes, average: 3.57 out of 57 votes, average: 3.57 out of 57 votes, average: 3.57 out of 57 votes, average: 3.57 out of 5 (7 votes, average: 3.57 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.