Főoldal » Érdekesség, Fotósuli, Vonatfotózás

Képértékelés: Hivatalosan is tavasz van

Benbe 2009 február 27 Nincs megjegyzés

m41-2204_balatonakarattyaHivatalosan is beköszöntött a tavasz, hiszen a mai országos olvadást és a maradék havat elmosó meleg esőzést követően délután a Bogdáni úton találkoztam egy bokorral, amelyik éppen készült virágba borulni. Már apró lila és rózsaszín bimbók voltak rajta, többük a szirmok kibontására készülődött. Ez innentől visszafordíthatatlannak látszik.

Sajnos nem tudok olyan gyakran és olyan gyorsan írni, mint szeretnék, ezért a téli fotózásról szóló cikksorozatnak nem értem a végére (őszintén szólva a közepére sem, hiszen a havas témák még szóba sem kerültek, és a hó nélküli cikkek fele is hátra van).

Sebaj, marad puskapor jövőre is, és majd jó korán elkezdem publikálni őket, hogy legyen idő a fölkészülésre. Most pedig váltsunk át a tavaszra!

Túl hosszú cikkeket nem tervezek, mert a tavaszt kevéssé ismerem, alig vannak egyértelműen a tavaszra jellemző fotóim, és őszintén fogalmam sincs, hogy mit lehet tavasszal csinálni. Valamivel nyílván el fogom ütni az időmet, de nem mondanám, hogy az évszak szakértője vagyok.

Ezért inkább rövid képelező cikkeket tervezek írni, és nagyon örülnék neki, ha ebben nem lennék egyedül, hanem aki úgy érzi, tud valamit mondani a tavaszról, az megtenné, és megosztaná a Vonatmagazin olvasóival a tapasztalatait.

m41-2204_balatonakarattya
Ezt a balatonakarattyai fotómat M41 2204-ről már biztos ismeritek. Két okból ezt választottam most ki: egyrészt a korai virágzást mutatja be, másrészt van hozzá két másik fotóm összehasonlításul.

28
Ha az előző azért nem tetszett, mert a mozdonyba belelóg néhány ág és virág (emiatt már rögtön nem RP-kompatibilis a fotó), akkor ez már végletesen túlművészkedettnek fog hatni. Szerintem a vonat elmosásának úgy lenne értelme, ha ez a fotó többet mutatna annál, amelyiken a vonat éles. De nem teszi, mert bár most élesek a virágok, igaziból nem egy virág, hanem egy virágba borult fa a téma, ami normális távolságból szemlélve így is, úgy is csak egy rózsaszín paca, ami keretbe foglalja a tűzpiros Csörgőt és InterCity vonatát.

Ezesetben tehát – kivételesen – magam is a kevésbé “művészi” megoldás mellett teszem le a voksomat. Alapvetően egy virág+vonat fotónál nagyon nehéz művészetről beszélni, hiszen a virág is és a vonat is egyszerűen csak szép, csak bizonyos kontextusokban van többletjelentése (például menyasszony kezében, vagy esküvőre földíszített vonaton). Egyéb esetekben egyszerűen csak az esztétikának kell érvényesülnie.

Mégis, egy ilyen fotót meg kell tervezni, nem elég csak pár virágot spontán belevenni a képbe:

27
Ezzel a fotóval nem is a virágokat akartam bemutatni, hanem a balatoni panorámát, a rálátást a tó vízére. Emiatt persze a virágzó fát nem fogom kivágni, így az is szerepel, de semmiképpen sem ő a téma. Még alulfizetett statisztának vagy a fotóba óvatosan becsempészett finom kelléknek sem mondanám. Ilyen távolságból szemlélve, ilyen parányian és így félbevágva, így a kép szélére és azon túl szorítva ez a virágos fa nem oszt, nem szoroz. Feladat nélkül áll ott.

Hasonló kép ez a szlovák 736-ost ábrázoló is, vagy ez a putnoki Bzmot-os, ahová szintén látszólag csak véletlenül csúszott be pár virág. Ezeket nem érdemes virágos fotónak nevezni. Ha tényleg virágokka szeretnénk a vonatot lefényképezni, akkor menjünk közel a virághoz! Ez az első kulcs a sikerhez!

Van persze kivétel – például Frank Bachmann túlcsordulásos fotóján a vonaton kívül csak virág van. Az is működik.

7 votes, average: 2.29 out of 57 votes, average: 2.29 out of 57 votes, average: 2.29 out of 57 votes, average: 2.29 out of 57 votes, average: 2.29 out of 5 (7 votes, average: 2.29 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.