Főoldal » Érdekesség, Vasúti hír, Vonatfotózás

Új fényezés, klasszikus belbecs

Benbe 2009 február 24 7 megjegyzés

dsc00107A V43 sorozatú, Szili becenevű villanymozdonyokból kívülről nézve igen sok verzió fut: Papagáj, Cirmos, zöld GySEV, és régen még ott voltak a kék GySEV mozdonyok, az egy szem 1299-es patkányszürke festésű példány, a 1145-ös a nosztalgiafestésével. A kilencvenes években jelentek meg rajtuk a külön vörös zárlámpák.

30

Belülről nézve még több félék, hiszen 26 alváltozatban gyártotta őket a Ganz-MÁVAG – GVM és a német Krupp. A főműhelyi szintű javítások során különböző korszerűsítéseket hajtottak végre rajtuk: az úgynevezett “teliajtós” gépeken átalakult a segédüzem, a V43 2000 széria tagjai UIC-kábelen át működő távvezérlést kaptak, a Cirmosokat pedig univerzális, más vontatójárművekbe és vezérlőkocsikba is telepíthető távvezérlőrendszerrel szerelték föl a többi korszerűsítésen felül. Mára majdnem minden MÁV-TRAKCIÓ mozdony megkapta a gumirugós szekrényfelfüggesztést is.

23

A Papagájok és Cirmosok kialakítása lezárult, de 1000-res V43-asok még készülnek főműhelybe. Az Északi Járműjavítóban jelenleg a V43 1294 az egyik V6 jelű javítást kapó gép. Egy ilyen beavatkozás során gyakorlatilag mindent javítanak, azonban ennél a mozdonynál a legfeltűnőbb az új fényezés lesz.

A határozottan szépre sikerült színtervet a MÁV-Trakció Zrt. megbízásából kapja meg először ez a Szili, majd később mindegyik, amelyik egyáltalán megér még egy újrafényezést. Az árnyalatok megegyeznek a V43 3000 sorozatra kerültekkel, a formák azonban a klasszikus Sziliéi: a sárga rész a szélvédők alatt húzódik, és elmaradnak a mozdony formájától idegen minták is. A világosszürke főkeret egyfajta visszatérés a kilencvenes évek végig szokásos fényezéshez, így jobban fognak illeszkedni a mozdonyok a gyorsvonati és halberstadti kocsik szürke csíkjához is.

38p

Egyszerűsítésre is sor kerül, eltűnik a pályaszám körüli fekete keret, így a V43-asok is fölsorakoznak a modern járművek mögé a kiemelés nélküli háttérre sötét színnel vagy fehérrel írt pályaszámfelirattal. A V43 sorozatjel azonban megmarad, UIC-pályaszámot csak az új járművek kapnak a továbbiakban is.

Az újrafényezett mozdonyról készült kémfotókért köszönet Pados Tamásnak!

dsc00107
dsc00106

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


7 megjegyzés »

 • avatar
  Sunocske mondta:

  Fura… Kicsit még szokni kell, de alapvetően nem rossz :)

 • avatar
  1116001 mondta:

  Valóban nem rossz, de szerény véleményem szerint nem lenne szabad ezekre a gépekre több pénzt költeni.

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Most lett kiemelt cikk a wikin a MÁV V43, erre tessék, mennyi-mennyi új információ szerepel itt is! :)

 • avatar
  szentesi mondta:

  Szép az új köntöse a szilinek. Lehet majd az ilyen volt ilyen lett képeket készíteni.

 • avatar
  Zsivany mondta:

  “A világosszürke főkeret egyfajta visszatérés a kilencvenes évek végig szokásos fényezéshez…”

  Nyolcvanas évek inkább. Pont a rendszerváltás után jelentek meg a sötétszürke színek a Sziliken. A “vöröscsillagos” korszakban voltak világosszürke főkeretes mozdonyok (nem csak V43-ak).

  A GySEV mai napig használt világos főkerete is abból az időből származik.

 • avatar
  Benbe ( a szerző ) mondta:

  Köszönöm a kiegészítést, Zsivány! Akkor ezek szerint az ilyen fotóimon: http://www.benbe.hu/gallery/karacsony-2007/pic38_noframe_hun.php látható világosszürke főkeretek egyszerűen az elnyújtott ciklus miatt maradtak meg néhány gépen.

 • avatar
  Zsivany mondta:

  A képen lázható Gigant biztos nem a főműhelyben kapott ilyen festést. A mellgerenda és a pályakotró is sötétszürke színű. Szerintem ez a honos fűtőház, vagy a mozdonyszemélyzet műve lehet, talán nosztalgiázva a régi időkre. Ugyanilyen egyedi díszítés az ütköző és a pályakotró szélein a csík is.

  Nézd meg a MÁV Vontatójármű Albumot, vagy az Index Régi fotók topikját. A “vöröscsillagos” mozdonyok közt nem fogsz találni sötét főkeretest.
  Egy nagyon szép példa:
  http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=86114544&t=9172416

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.