Főoldal » DCC, Énblog, Modellvasút

Unitrack váltó Digitrax dekóderrel

crash 2009 február 18 1 megjegyzés

dsc_1017 Korábban írtam egy post-ot a Digitrax váltódekódereiről. IST is ráharapott a dologra, és ment a rendelés az USA-ba. A történet megér egy misét, mert az amerikai kereskedőnél nem volt épp raktáron 16db dekóder, megrendelte a gyártól a kedvünkért, és elküldte azokat Magyarhonba. Mivel nem hozzám, hanem IST-hez volt címezve, rendben meg is érkezett a pakk.

Hétfőn már nem hagyott nyugodni a dolog, és nekiálltam kipróbálni az újfajta dekódert. Ez csak egytekercses állítóművekhez jó, kifejezetten a Kato Unitrackjéhez lett kifejlesztve. Ennek megfelelően két sín-,  két tekercs-, és egy programozó kivezetése van. A szerelés piszok egyszerű a 15 fokos váltók esetében: a fekete és piros drótot a váltó áramköri lapjának sínhez menő vezetékeihez, míg a narancs és szürke drótot a tekercshez menő vezetékekhez kell forrasztani.

Kis trükköt igényel a dolog, mert majd’ egycentisre kell a vezetékek hosszát visszavágni, de egy jó csipesz  segítségével meg lehet a vezetéket fogni blankoláshoz. Forrasztás után – a forrasztás jóságán kívül – azt kell még ellenőrízni, hogy a gyök és a szív áramellátásáért felelős csavarok jó pozícióban legyenek, és lehet is használni a váltót. A dekóder pont belefér a töltésimitációba, nem látszik belőle semmi. Ezentúl nem kell nyúlkálni a váltók után, minden különösebb vezetékelés nélkül meg van oldva a váltók elektromos állíthatósága. Hogy is volt anno az ITT-Nokia reklán ? Neeeekém teccccik!

Két negatívumát említhetem meg a dekódernek: egyrészt a programozás nehézkez, mert olyan módszerrel történik, hogy a sárga – programozó – vezetéket arra a sínszálra kell kötni, amelyhez a fekete vezetéket kötöttük. Ha ekkor a dekóder váltóállítási parancsot “hall”, akkor felveszi a legelső paranccsal érkező címet. Azaz, ha a csatlakoztatás után egy “huszas váltó kitérőbe” parancsot adunk ki a központon, akkor a dekóder felveszi a huszas címet. Kissé körülményes, de még belefér. A másik dolog, ami zavaró a dekóderrel kapcsolatban, hogy – még – nem sikerült szabályozni a viselkedését, és a vas átdobása után még 1-2 másodpercet “búg” a váltó, azaz ennyi ideig még áram alatt van a mágnes. Lehet, hogy csak engem zavar, és nekem a fixaideálom, hogy az áram alatt lévő tekercs feleslegesen fogyaszt és melegszik, és mindig attól tartok, hogy majd leég a tekercs a sok használattól. De ezeket a dolgokat félretéve pedig piszkosul tetszik, hogy csak összepattintom a síneket, és mindenféle vezetékelés nélkül az Intelliboxról állítgathatom a váltókat.

 

dsc_1013

Így néz ki a váltó állítóműve

 

dsc_1017

Mindössze négy drót beforrasztása után a dekóder beszerelés véget ér.

 

dsc_1014

Hátlap visszaszerelve – jól látszik, hogy a dekóder tökéletesen belesimul a töltésimitációba

3 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 53 votes, average: 5.00 out of 5 (3 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    B.Zsolt mondta:

    Roco Multimausnál ez hogy működik? Csak dekódert kell venni? Nekem a boltban el akartak adni egy 80 eurós akármit is plusszba!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.