Főoldal » Érdekesség, Vasút

A 61-es utas

btx 2009 március 10 3 megjegyzés

jegy2Ezt a történetet azoknak szánom, akik még nem ismerték ki a MÁV Intercity járataira helyet foglaló rendszer minden csínját-bínját.  A gyakorlott utazók már biztos a címből kitalálják, miről fogok írni, viszont aki nem két héttel erőle veszi meg a jegyét, annak újdonsággal szolgálhat a következő néhány sor.

Egyik kollégám már a második évét tölti a cégünknél. Kéthetente ingázik Budapest és Nyíregyháza között, odafelé Debrecenen át megy, visszafelé Miskolcon keresztül. Utazásaihoz a MÁV Zrt. Rétköz és Kócsag Intercity-jeit veszi igénybe. Ebben még nem is lenne semmi különös, mert nyilván sokan megteszik ugyanezt a kört, viszont ő – nevezzük mostantól az adatvédelmi törvény minden paragrafusát betartva R.-nek -  mindig a 61-es ülésen utazik! Először, amikor mondta, én is kicsit furcsán néztem, nem tudtam hova tenni a dolgot, viszont egy kis vizsgálódás után előkerültek a kirakós játék hiányzó darabjai, és  szépen lassan rájöttünk a  titok nyitjára. Legalábbis azt hisszük.

Kezdetben az internetes helyfoglaló rendszerre gyanakodtunk, mert R. rendszeresen azon keresztül vette meg a jegyét. Úgy gondoltuk, biztos az e-mail címe vagy a telefonszáma alapján felelteti meg hozzá a 61-es helyet, talán van valami leképezés, ami neki mindig ezt hozza ki. Aztán megkísérelte másik postafiókkal, másik mobillal, úgy sem változott semmi. Egy hirtelen ötlettől vezérelve visszafelé kipróbálta az első osztályt,  gondolom ti is ki tudjátok találni, hol ült? Sőt, az egész leképezős elméletünket romba döntötte azzal, hogy egyik reggel a pénztárban vette meg a tiketet telefonos foglalás nélkül – természetesen a szokásos prím szerepelt a kis lapocskán. Ezért más irányba kezdtünk el gondolkodni. Megvizsgáltuk az IC vonatok kocsikiosztását, amely a következő képpen néz ki  (zárójelben a számozás): első osztály (18) – étkező (19) – dohányzó másodosztály (20) – nemdohányzó másodosztály (21) – nemdohányzó másod osztály (22). R.-ről tudni illik, hogy cigizik, és nem zavarja az ezzel járó állandó füst, ezért mindig dohányzóba vesz jegyet. Emiatt neki csak a 20-as kocsi a jó. Valamint, bár  ide még kis szerencsével közvetlenül indulás előtt is fel lehet jutni, ő nem szereti  a véletlenre bízni a dolgokat, így legalább két héttel az utazás előtt lefoglalja a helyét.

Ezek alapján a mi megoldásunk a következő képpen néz ki: a helyfoglaló rendszer a 61-es számmal kezdi az ülések kiosztását, mert ez van a kocsi közepén. Mivel sok dohányzó utas a füstmentes szakaszban utazik, és útközben jár át cigizni, feltételezhető, hogy a 20-as kocsiba az emberek nagy része csak végső esetben vesz  jegyet, ha már máshova nem lehet kapni. Ennek tükrében mindig R. az első, aki ide kéri a helyfoglalást, ezért mindig a 61-es ülést kapja.

Ezt az elméletet erősíti meg az eset is, ami velem esett meg. Történt, hogy dugó miatt kicsit késve értem a Keletibe, és már csak az indulás pillanatában kaptam volna jegyet a 9:35-ös (most már 9:33-as) IC-re. A pénztáros így ki sem adta, kénytelen voltam az egyel későbbire várni. Mivel pihenni szerettem volna, így a legmagasabb osztályra kértem a helyfoglalást – és lám, én is a 61-est kaptam. Kb. 5-en ültünk az egész kocsiban, ezért úgy gondolom, én voltam az első, aki a sárga csíkos kocsi mellett döntöttem.

img_4041

A kollegámnak pedig ezen a téren kiszámítható az élete. Mindig tudja egy hónapra előre pontosan, mikor fog hazamenni, és ennek köszönhetően az utazás során sem érheti meglepetés. Mindig ugyanott utazik, a jól megszokott helyen, indulás előtt pedig, amikor felszáll a vonatra, nem kell kotorásznia a zsebében, és néznie, hol is kell helyet foglalnia. Ti szeretnétek, ha ilyen kiszámítható lenne az életetek?

6 votes, average: 4.33 out of 56 votes, average: 4.33 out of 56 votes, average: 4.33 out of 56 votes, average: 4.33 out of 56 votes, average: 4.33 out of 5 (6 votes, average: 4.33 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  Sunocske mondta:

  Hát… Ajánlom a barátod figyelmébe az alábbi oldalt:

  http://www.seat61.com

 • avatar
  Zsivany mondta:

  Az még csak hagyján, ha elsőként te kapod a 61-est. De a következő hely ezután a folyosó túlodalán van az ablaknál (65?), a harmadik meg a 61-essel szemközti 62-es. Teljesen üres kocsiban, 1. osztályon rugdald a szemben ülő lábát!
  Noooormális, aki ezt így kitalálta????

 • avatar
  Joxy mondta:

  Tetszett ez a cikk :)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.