Főoldal » Érdekesség, Lapszemle, Könyvbemutató, Modellbemutató, Modellvasút

16 mm Narrow gauge in your garden

Nygma 2009 április 24 3 megjegyzés

16 mm Narrow gauge in your garden Az angol kerti vasúti modellezés egyik kedvenc méretaránya a 16 mm. 16 mm modell méret 1 lábnak felel meg a valóságban. Mivel a 2 lábas (kb. 600mm) keskeny-nyomközű vasutak itt meglehetősen elterjedtek a modellek 32mm-es síneken futnak. Ez az egész méretarányban valahol 1:19 körül van, tehát meglehetősen nagy modellekről van szó. Ennek megfelelően van lehetőség a részletek kidolgozására. Az angolok valami miatt nem szeretik a villamosságot a kertben a legtöbb kerti modell live steam és ami nem azt pedig akkumultárosra alakítják át. Mivel még sosem volt kerti vasutam nem tudom megmondani mennyire nehéz lehet egy méretesebb pálya megfelelő áramellátásának megoldása, de biztosan nem lehetetlen. Visszatérve a 16mm-re, pár hete a WHSmith-ben a kezembe akadt ennek a méretaránynak a saját negyedéves újságja.

Annak ellenére hogy ez egy olyan méretarány amely nem áll közel a szívemhez, mégis végtelenül tetszik. Az újság tartalmaz bemutatókat egyes kertekről, kitér építési technikákra legyen szó vágány fektetésről, házépítésről, saját gőzmozdony vagy kocsik építéséről. Azt tudni kell a 16 mm-ről, hogy több helyi gyártó készít mozdonyokat, nagyon kevesen kész kocsikat, viszont kitből van bőven. Így itt mindenki maga építi a modelljeit.

Roundhouse Taliesin a hídon

Az első nagyobb cikk egy kertben körbefutó vonalról ír, bemutatva annak történetét a különböző modelleket, építési technikákat. Ami külön tetszett, hogy sok szó esik az épületekről, amelyeket a modellező kis téglákként rakott össze. Gumi öntőformákban gyorsan kötő cementből készültek az egyedi téglák illetve ahol lehetett a komplett faldarabok. A ragasztás is mint élőben cementhabarccsal történt.

Állomásépület betonból és fából

Az fenti állomásépület alsó szintje ilyem módszerrel téglákból készült, felső része fa, a tetőszerkezet pedig plexi alapú, a zsindelyek pedig öntapadó műanyag padlóból lett kivágva (darabonként).

"Téglahíd" Ahogy a fenti képen is látható leginkább természetes anyag kerültek felhasználásra, a híd is az állomásépülethez felhasznált téglákból készült.  Betontéglák újabb felhasználásaA fenti templom teljes egészében kis téglákból készült.

Következő cikk, amiből nincs képen a Roundhouse céglátogatást mutatja be. A Roundhouse ebben a méretarányban készít live steam gőzösöket, illetve most már van egy dízel modelljük is. A cikk bemutatja a gyártás teljes folyamatát, a használt különböző számítógép-vezérelt maró-, fúró- és vágógépeket, és a tesztelés, minőség-ellenőrzés folyamatát.

Kismozdony Következő cikkben egy házi készítésű dízel kismozdony készítésébe pillanthatunk bele. Itt is szó esik a felhasznált anyagokról, esetleges kitekről és az összeállítás menetéről.

Kitből készült személykocsik További cikkek hasonló módszerben mutatnak be különböző teher és személykocsik építésének menetét, legyen szó saját modellekről vagy lézervágott műanyag vagy fa kittekről.

Következő cikkekben Accucraft gőzösök karbantartásáról és egyedi tételéről szól.

NG2009Q1_08 Az újság vége felé egy szintén érdekes és meglehetősen egyedi cikk, egy live diesel mozdony építését mutatja be. A mozdonyban a modell repülőkben vagy autókban használatos kis benzinmotor található, ami egy hagyományos egyenáramú motort hajt generátorként. Az termelt áram ezek után a kereket hajtó villanymotorokhoz jut. Ez teljesen megfelel a modern dízelmozdonyok működéséhez és nem is sokkal bonyolultabb. A modell minimális elektronikát tartalmaz, a dízelmotor vezérlése ugyan úgy működik, mint egy rádió távirányításos autónál. Itt jelentkezik ennek a méretaránynak az előnye, mert mindez egy modellben elfér. A fenti képen bal oldalt látható a benzinmotor és kapcsolata a generátorral. Jobb oldalt alulról látható a generátor rögzítése.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  Jók ezek a magazinok, kár, hogy itthon nem kaphatók, csak a németek. :-(

 • avatar
  morhange mondta:

  Nem is tudtam hogy kaphatók nálunk német magazinok, meg egyáltalán magyar magazinok :/

 • avatar
  IST mondta:

  Német vasúti magazinokat és az amerikai Model Railroadert a vasútmodell boltokban fel lehet lelni, meg a Relay boltokban Budapesten az üzletközpontokban.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.