Főoldal » Bemutatók, Stratégiák, Virtuális Vasút

A Simutrans és az iPhone

IST 2009 április 17 Nincs megjegyzés

simutrans_az_iphoneonEzt is megértük. A napokban bögészgettem az iTunes-ban a szoftverkínálatot, amikor egy igen ismerős logóra bukkantam. A felirat megerősítette a gyanúmat, a Simutrans került átportolásra az Apple készülékére. Úgy voltam vele, hogy márpedig ezt látnom kell: a SimCity kezelhetőségéről ódákat zengtek, a Simutrans pedig hasonló kategória, így gondoltam egy próbát simán megér a dolog. Ráadásul az ingyenes letölthetőség is vonzott: ahogy a PC-s játékért, úgy ezért sem kérnek pénzt a fejlesztők, ezt pedig én nagyra értékelem.

Nem tudom ki használta már az iTunes boltját, de ennél egyszerűbb a világon nincs. Rákattintasz arra, hogy megveszed/letöltöd, a progi kéri a jelszavadat és ezzel máris nekiáll telepíteni az adott szoftvert az iTunes. Ugyanez persze a telefonról is elvégezhető, nem kell hozzá PC kapcsolat, így útközben is gazdagíthatjuk játékaink/programjaink listáját. Néhány másodperc múlva már ott is volt az iPhone-om, jöhetett a teszt. Kényelmesen elhelyezkedtem a fotelban, hiszen a Simutrans stratégiai játék, így hosszú menetnek ígérkezett a dolog.

becsujhely_vonattal

Aki alapvetően nem ismeri a Simutrans-ot, annak egyrészt itt van egy link a hivatalos honlapra, másrészt pedig elmondanám, hogy a játék az “ezeréves” Transport Tycoon nyomdokait követi, de kicsit bővített formában. A fejlesztésének indoka a progi bővítése volt, újabb funkciókkal való ellátása. A TT-ben a feladatunk utas- és teherszállítás volt különböző közlekedési eszközökkel (busz, teherautó, vonat, hajó, repülő), azok számára az infrastruktúra felépítése, állomások telepítése, menetrendek összeállítása. Nyilván gazdasági alapon működött a móka, ha bénán csináltuk akkor elfogyott a pénzünk, ha jól, akkor pedig egyre növelhettük a hálózatunkat. És az bizony jó, mert ennek hatására fejlődtek a városok is, ami még több elszállítandó utast jelentett, még több áru felvételét, létrehozva így egy örök körforgást. Ugyanezt tudja a Simutrans is, csak bővebben, sokkal részletesebb beállítási lehetőségeket kapunk, megváltoztatva ezzel kicsit a játék menetét is.

Eddig jól hangzik a dolog, azonban nagy kérdés, hogy mindezt hogyan is sikerült átvinni egy nem túl erős és meglehetősen kicsi hardverre. Mondom a pozitívumot: grafikailag látványos a móka, szinte ugyanazt képesek voltak kicsiholni az iPhone-ból, mint amit a monitorunkon is láthatunk PC-n. Ráadásul mozgó világgal csábítanak, ami alatt nem csak a saját járműveinket kell érteni, hanem például gyalogosokat láthatunk sétálni a városokban, villogó neonfényeket, valamint a vonatunk közeledtére lecsukódó sorompót. Szóval a hangulat az bőven megvan, de mi mást is várhatnánk, hiszen az átportolás nagyjából erről szól.

terkepgeneralas

Fokozhatja az örömünket a magyar verzió megléte, ugyanis ékes anyanyelvünket is kiválaszthatjuk, így plusz nyelvtudás nélkül is eljátszadozhatunk a progival. Így pedig már nem lehet gond azzal, mit is láthatunk a képernyőn, mi-mire jó, hiszen oda van írva magyarul is. Mondjuk az is igaz, hogy én vagy két percig tapiztam az iPhone felületét, mire sikerült eltalálnom az aprócska gombot a kijelzőn. Megszenvedtem érte, nem is kicsit. És itt jönnek a hatalmas gondok. A Simutrans játszhatatlan az iPhone-on. A kisebb felbontás miatt ugyanis meglehetősen aprók az ikonok és a játékban szereplő feliratok gombjai, így nem elég, hogy könnyű mellényúlni, de sok esetben esélytelen egy funkciót végrehajtani, mert mindig a mellette/fölötte/alatta lévőt gondolja megtapizottnak. Ceruza ugyebár nincs, de ha lenne, azzal sem mennénk túl sokra a gombok aprósága miatt.

allomasi_info

Ha ez nem lenne elég, az előugró ablakok gyakorlatilag kitakarják a teljes képet, ha pedig több ablakot is nyitnánk valami okból kifolyólag, akkor azok egymásra pakolása, rosszabb esetben pedig félig a képernyőn kívüli helyezése még azt a lehetőséget sem adja meg, hogy bezárjuk a már nem kellő párbeszédablakot. Ami azért meglehetősen bosszantó tud lenni, mert például egy vonat megvásárlása után a menetrendjét beállítani hatalmas kihívást jelenthet: a képernyő 90%-át az e célt szolgáló ablak foglalja el, a maradék 10%-ot pedig próbáld úgy tapizni és scrollozni a terepen, hogy megtaláld a telepített állomásokat. Nem lesz egyszerű…

terkep

A térkép és az azon való körbenézés szintén nagyon kemény kihívások elé állít minket. Közelíteni/távolítani nem lehet, a mozgáshoz két ujjunkat kell a kijelzőn egyszerre végighúzni. Ennek hatására hatalmas száguldásba kezd a progi, bár mi csak egy terepkockát mentünk volna balra, mégis két másodperc múlva már a térkép túlsó felén találjuk magunkat. Ha felengedjük az ujjainkat a kijelzőről, akkor a térkép scrollozása nem áll le, attól még továbbmegy. Egyszerűen idegesítő, hogy képtelenség kezelni így a területet. Legalább ha valamifajta csík lenne alul és oldalt, akkor tudnánk mit kezdeni, de így megoldani vérlázító. Áttekintő térkép azért persze van, de azon megintcsak nem tudunk pontosan navigálni.
(A fenti térképen érdemes megfigyelni Balasagyarmat városát. Ez nagyjából olyan elütés, mint anno a Railroad Tycoon legendás Debreckenje.)

nyiregyhaza

Sínfektetés? Ugyan már! A fentiek miatt ennek is az esélytelenek teljes nyugalmával állhatunk neki, két város között vágányokat lefektetni az ismert filmcímet idézi: Mission Impossible. Bármennyire is szeretnénk, baromira nem oda fogja letenni a vágányokat a progi mint ahova mi szeretnénk és ezek után nem azt fogja törölni, mint amit elszúrtunk, hanem vagy az egészet, vagy a kezelhetetlenség miatt egy amúgy jó helyen lévőt. Pedig a lehetőségeink megvannak, többfajta állomás, többfajta vasúti pálya közül tudnánk választani és ezek még viszonylag jól el is találhatók. Csak a lehelyezéssel lesznek gondok.

epiteshez

Az a legnagyobb bajom az egésszel, hogy korrektül is meg lehetett volna oldani a mókát. Lehet, hogy egy kis butítást igénybe kellett volna venni, vagy egy másfajta menürendszert kitalálni, de az 1:1-ben portolás finoman szólva is megbukott, legalábbis nálam tutira. Ebben a formában a Simutrans az iPhone-on kezelhetetlen, irányíthatatlan, és ezt bizony nem menti meg az egyébként tényleg remek és hangulatos grafikája. Nem szeretem a majmolást, de példát vehettek volna a SimCity-ről. Mindenesetre a problémák tudottak, kíváncsi vagyok, hogy lesz-e rájuk kitalálva valamilyen megoldás a későbbiekben. Sokan mondják, hogy az ingyenes programokról csak jót lehet írni, nos, íme egy tökéletes ellenpélda.

A fotelben nagyjából 15 percet töltöttem, ennyi idő bőven sok volt a Simutrans iPhone verziójából. Maradjunk csak a PC-nél, én azt javaslom.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.