Főoldal » Fotósuli, Vonatfotózás

Fotózás tavasszal – első rész

Benbe 2009 április 14 1 megjegyzés

p5172736-1A tavasznak két óriási előnye van: nem kell tönkretenni a legdrágább télikabátunkat a tüskés bokrokon való áthaladáskor, mivel elég egy sima pulóver is az esetleges hűvös ellen, a másik pedig, hogy az óraátállítás után már a reggeli munkásvonatok is fotózhatóak, hiszen már hattól világos van.

Ez persze azzal jár, hogy messzire nem célszerű utaznunk, hiszen a téllel ellentétben itt már az értékes napos időben kell vonatoznunk. Ez viszont kedvez a kétnapos túráknak. Ma már egy éjszakai szállás falusi turizmusban vagy kulcsosházban olcsóbb, mint egy vonatjegy, ezért ez a megoldás gazdaságosabb is. És a kisebb csomagba befér néhány konzerv vagy porkaja is.

p8036718
A napkelték és napnyugták időpontjait érdemes tanulmányozni ezen a naptáron, bár a rutinnal úgyis megtanuljuk megsaccolni, hogy mikor kel, mikor nyugszik a nap, és merre áll. A számítógépes segítség azért jól tud jönni.

Sajnos a tavaszt nem ismerem annyira, nem sokat fotóztam tavasszal, vagy amikor mégis, akkor sem olyan képek születtek, amik teljesen általánosak, nem hordoznak magukon semmi olyat, ami egyértelműen a tavaszra jellemző. Azért néhány témára igyekszem majd fölhívni a figyelmet.

Kora tavasz – még csak a fű zöld

Március még nem annyira tavasz, a szép napos időben ugyanúgy fotózhatunk, mint télen. Sőt, néha még a tavasz és az ősz furcsa egyvelege is lencsénk elé kerülhet.

p4033873

p3111887

Csupasz fákat látunk, de a mezőkön és az aljnövényzetben már új erőre kap a fű, és vidámabb zöld színt ölt magára. A tavasz az őszhöz hasonlóan kontrasztos, színpompás évszak, már az elején érdemes ezt hangsúlyozni. Akár közelről, akár távolról fotózol, keress olyan helyeket, ahonnan az éppen éledező természet megörökíthető! A fenti képekről ugyanis nem jön át, hogy márciusban, sőt a fölső áprilisban készült!
Ilyen aligzöld, de mégis tavaszias témák láthatóak a következőkben:

36

Ez a kép a távolodó és apró vonat ellenére igen erőteljes, hiszen az előtérben egy nagy és feltűnő formájú fa áll. Levéltelen ágai ráadásul ellentétesek a sok zöld alapján várt évszaktól (nyár), de a tavasz pont ilyen ellentmondásokat vár.
A távolban levő hegy csupasz barnasága erősíti a hatást.

p4033895
p5012057

Hasonló ez a kép is: itt nem az előtérben, hanem a háttérben, igen nagyban látszódnak a csupasz fák. Glóriaszerű helyzetükből kifolyólag igen szembeötlőek, és nem lehet nem észrevenni, hogy szándékosan kerültek oda:

50

Ennél a képnél a zöld szín inkább árnyalatokban, kis, mellékes területeken bújik meg, így a tavasz jelenléte sokkal finomabb, ugyanakkor az összkép szempontjából sokkal nyílvánvalóbb.

Rossz időben nagyon vigyázz a zöldekkel:

15

De van, amikor a zöld csak javít az időjárás szürkeségén:

p3290338rv
Persze nem sokat – de egy ilyen szép, egybefüggő zöld kicsit földobja a képet. Barna előtérrel szinte élvezhetetlen lenne.

Vannak olyan fényviszonyok, amikor a fotón a színek tényleg vibrálni látszanak, és hozzá a fák mégis csupaszak ? ez a kora tavaszi napos idő igazi Windows-XP hangulatot teremthet.

p4281199

Vonattal készült egy hasonló képem: egy gépmenetről az Aszód-Balassagyarmat vonalon, autóból. Millió hibája van, például a mozdony közepét kitakaró fa. Mégis most példának megfelel, mivel megmutatja, hogy egy kis svenkkel és a csupasz fákkal hogyan lehet olyan helyen is fotózni, ahol egyébként nem. Persze, azért jobb, ha kevesebb ág van a képen, de a színei miatt ez a weben még éppen elmegy:

p4281211r

A változatosság kedvéért mutatok két idei képet is. Az első Deutschkreutznál készült egy 4124-es TALENT-ről. Ezen a képen zöld, kék, vörös, barna, sárga és fehér egyaránt megtalálható, a retus egyrészt a párát csökkenti a kék kivonásával, másrészt az erős kontrasztnak köszönhetően az erdősáv szélén megbújó kis fenyők, a lombosodás különböző fázisaiban levő fák is megkülönböztethetőek:

p4054547

Ezen a következő képen azt láthatjuk, hogy a szőlőnek még nagyon korán van, de a háttérben levő dombon a szántók és legelők már zöldbe borultak:

p4054584

Még nincs késő, a jó időt kihasználva induljunk fotózni! Hamarosan pedig foltytatódik a cikk is.

2 votes, average: 4.00 out of 52 votes, average: 4.00 out of 52 votes, average: 4.00 out of 52 votes, average: 4.00 out of 52 votes, average: 4.00 out of 5 (2 votes, average: 4.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    RwMan mondta:

    Tavasszal az órát egy órával előre állítjuk, délután tovább van világos, reggel viszont tovább van sötét.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.