Főoldal » Érdekesség, Modellvasút

Modellvasút a kertben

Nygma 2009 április 29 6 megjegyzés

Aki olvasta a cikkeimet, gondolom annak nem titok, hogy a kerti vasút irányába hajlottam el. Pár hete egy kiállításon megvettem a Model Railway Garden Railway Expert nevű DVD-t, amit tegnap sikerült megnéznem. A DVD nagyon tetszett, egy kerti vasút építését mutatja be, közben bepillantást ad már elkészült pályákba (kertekbe). Ugye tudjuk hogy az angoloknak vannak érdekes húzásai, de ez még nekem is meredek volt: H0 (illetve itt 00) a kertben! 3-4 méter hosszú állomások, 10-12 kocsis személyvonatok, több méteres hidak. A Youtube-on találtam egy 6 perces kivonatot a DVD-ből. Nem nehéz kitalálni melyik a H0 és melyik a G méretarány. Te kimennél a kertben a H0-val? Szerinted jó móka lenne?

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


6 megjegyzés »

 • avatar
  JZ mondta:

  Nekem volt egyszer álmomban, hogy H0-s volt a kertemben…a fűnyírás-fűápolás vet fel kérdéseket, meg még a hőtágulás, és az extrémebb időjárási körülmények…(mondjuk az álmomban PFT-ztem a síneket…LOL)

 • avatar
  Nygma ( a szerző ) mondta:

  G méretben lehet kapni pályatisztító kocsit: http://www.trains.com/grw/default.aspx?c=a&id=170
  A kocsi elején a kefe kifele pörög elég nagy sebességgel. Láttam róla videót és elég hatásosan söpörte le a pályáról a falevelet.

  Egy másik cikkben olvastam, hogy a kerti H0 titka, hogy a vasút és a növényzet megfelelően el legyen választva egymásról. Magyarul a pálya mindenképpen magasabban legyen mint a föld, pálya mellett legyen köves vagy egyéb növény mentes sáv, stb.

 • avatar
  bigboy mondta:

  Két kerti vasutat kezelgetek az egyik G-ben a másik 1-es méretben van.
  A lényeg az mind a kettön, hogy kell szerezni vagy csinálni 2 darab akkurol hajtott legalább 4 tengelyes jármüvet – elöny ha nem egyforma gyorsak. A mozdonyok elejére egy-egy seprüt erösiteni (ajtoszigetelés a barkácsboltból). A két mozdony egymáshoz kapcsolva bejárja valamennyi pályát általában 2x 3x. Ezek remekül megtisztitják a pályát igy utánnuk már mennek a sima mozdonyok is.
  H0-ban sajnos elég nehéz lesz az akkus mozdonyt összehozni, meg kell megfelelö tömeg is. Sajnos a mai H0-as mozdonyok nem igazán alkalmasak ilyesmire. (persze ehhez jön a tisztességes beton ágyazat is, mert a gyökerek (akár a füé is) komoly károkat tudnak tenni még a betonozott aljzatban is. Az sem jo, ha télen felfagy a pálya, amit sajnos mifelénk nem igen lehet kivédeni – hacsak nem teszed foliasátorba….

 • avatar
  Joxy mondta:

  Hát igen a modellvasutasok telhetetlenek :) Ha már van egy asztalnyi helyük akkor N, ha egy ajtó lapnyi akkor H0, ha már van egy kis pár m2-es kert 1 vagy G, Milyen szép lenne pedig egy 1000m2 -es kertben egy nagy Z pálya :)

 • avatar
  Regio mondta:

  1000 m2 -es Z pálya? Egy túlnyomásos,pormentes csarnokban el tudnám képzelni… G-s terveim – vagy inkább álmaim – mostanában nekem is voltak,amíg meg nem találtam a hozzájuk tartozó árakat. De azért egyszer jó lenne majd elereszteni egy IC-t Teknővel a kaputól a kert végéig…cirka 100-150 méteres távról van szó légvonalban…

 • avatar
  Nygma ( a szerző ) mondta:

  Ha 1000 m2 nem is, de itt egy 10×15 méteres Z asztal: http://nygma.hu/images/stories/lapszemle/Conquering_the_Alps.pdf

  Én már gondolkoztam egy Gn15-ös (G méretarány H0 sineken) iparvasúton a 1-es modellek mellé. Ha találnék valami nagy kerekű mozdony-kocsi alapot, akkor azért csak össze lehetne hozni egy nem túl kényes állományt.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.