Főoldal » Bemutatók, Stratégiák, Virtuális Vasút

Társasjátékok: Railroad Tycoon

Dog 2009 április 22 Nincs megjegyzés

a dobozEzúton szeretném bemutatni a Railroad Tycoon nevezetű társasjátékot.

2-6 személy játszhatja, magyar nyelvű, és nem mondható bonyolultnak (persze az elején nagyon az). Az ára 12 000 Ft ami egyáltalán nem olcsó, de minőségi játékot kapunk érte. Átlagosan közel 2 óra a játékidő (2 személynél is), de ezt csökkenteni is lehet a nem túl szigorú szabályoknak köszönhetően!

Itt nem az fog győzni, aki a legtöbb pénzt gyűjtötte, vagy a leghosszabb/legtöbb vasútvonalat építette. Ugyanis pontozásra megy a játék, de ezt kicsit később leírom, hogyan is zajlik.

A szabályzatot áttanulmányozva, szerintem a legjobb egy próbajáték, hogy miként is mutat élőben. Ezt a  szabályzatot persze módosíthatjuk is, nem megy a játékélmény rovására!

tábla

A tábla 3 részből áll, így szép nagy játékmezővel állunk szemben, ezért nem is érdemes a konyhaasztalon próbálkozni vele. Egy kis negatívum van szerintem a pályák illesztésével, mivel csak egymáshoz kell tenni, tehát többször elcsúszhat a játék során, ami néha zavaró lehet. Miután összeillesztettük a táblákat, kirajzolódik előttünk Észak-Amerika középső része. Láthatóak a nagyvárosok, különböző színekkel, számokkal jelölve. A dobozban találunk ugyanilyen színű kis kockákat, melyeket egy fekete tasakba (mellékelve a játékhoz) öntünk. Ezután minden városra annyi kockát teszünk véletlenszerűen kihúzva a tasakból, amilyen szám szerepel alatta. A város színe azt jelzi, amilyen színű árukockát lehet odaszállítani. A városon lévő kockák az elszállítandó árukat jelzik (pl: sárga kockát csak sárga városba lehet vinni). Az árukockák már a helyükön, kezdődhet a játékosok “felszerelése”.

 A játék

A már megszokott bábuk helyett, amerikai gőzmozdonyokkal kell “lépkedni”. Mindenki kap 25 db egyforma színű kis lokomotívot, és egyet fel kell tennie a tábla szélén lévő 0-ás mezőre. Mindenki húz egy küldetés kártyát, amit ha tud a játék folyamán teljesít, amiért plusz pontot kap. Hitel kártya (saját szabály módosításom,  10 000 dollár bankjegy) felvétele után kezdhetjük az építkezést. Ki kell választani honnan – hova tudunk a leghamarabb szállítani, majd üres hexa alakú mezőkre kell tenni az általunk építeni kívánt vágányokat. Egyszerre maximum 4 darabot körönként. 1 forduló 3 körből áll, és ha ez a forduló alatt nem tudunk összekötni 2 várost az építés alatt álló szakaszunk elvész! Az általunk összekötött városok közé 1 db mozdonyt rakunk le, jelölve, hogy ez a mi szakaszunk. Minden városból több irányba lehet tovább építkezni, ez jelölve is van. A szállításért természetesen pénz jár, amit úgy talált ki a gyártó, hogy oldalt a már említett számozott mezőkön kell lépni, mégpedig annyit, ahány városon át szállítottunk + a célállomás (pl: 1 városon áthaladva + az utána lévő város 2 pontot ér). A számozott mezőkön összegek vannak, amik 1000-es nagyságrendben értendőek, és ez lesz a fizetség. Persze a pontok is számítanak, hiszen a végén ez fog dönteni (alap esetben, hacsak nem változtatunk ezen a szabályon, például az győz, aki a legtöbb pénzt gyűjtötte). Közben fordulónként húzni kell különböző bónusz kártyákat, amiket bárki felhúzhat. Ezek között van olyan, amivel 4 helyett 5 “utat” építhetünk, vagy ingyen építhetünk, stb. A játék készítői nehezítettek egy kicsit még abban is, hogy a domborzat, illetve a hegyvidék is nehezítse vasúttársaságunk fejlődését. Ugyanis a domb (barna hexa), a hegy (sötét barna vonal a hexák között), és a folyókon át (kék folyó a zöld hexában)  építése drágább, mint a puszta (zöld hexa). Nem árt tehát odafigyelni hol is kezdjük az építkezést. A keleti part mentén sűrűbben vannak városok, rövidebb távolsággal, tehát költséghatékonyabb a fejlődés. De a nyugati partnál megvan az a lehetőségünk, hogy megkössük a Nyugati Összeköttetés vonalat, amivel bónusz árukockákat kapunk, amivel tapasztalataimból,  jól lehet keresni. A játék során előjöhetnek Vasúti Fővonal kártyák is, amiket ha megépítünk plusz pontokat kapunk, ami a végső elszámolásnál néha megfordíthatja a kimenetelt. És még amiről nem tettem említést, egy kis dolog, ami nekem nagyon tetszik. Fejleszteni kell a mozdonyainkat. A játék elején minden játékos kap egy 1-es szintű mozdonykártyát. Ezzel egy szakaszt tudunk csak szállítani (Két egymás mellett lévő, összekötött város között, városon áthaladás nélkül). Pénzért tudjuk fejleszteni mozdonyainkat, egészen 8-as szintig, amivel értelem szerűen 7 városon át, a célunkig vihetjük az árut, 8 pontért.

Rails of Europe

És végül egy jó kérdés: Mikor lesz vége a játéknak?

Nos.

A folyamatos szállítás közben előfordul, hogy elvisszük az utolsó, vagy egyetlen árukockát egy adott városból. Ekkor rá kell tenni a városra egy barna színű kis -  fűtőház- , víztorony-, átjáró kereszt-, vagy szénfeladó épületet. Ez jelenti, hogy a város kiürült. Persze van lehetőség, hogy újra legyen benne áru de ezt már az így is hosszasra sikerült monológom miatt nem írnám le. Visszatérve a játéknak úgy lesz vége, ha pl: 2  játékos esetén 10 üres város lesz a táblán. (Ezt mi barátnőmmel általában 15-16-ra emeljük.)

Ha megvan a megadott számú üres város és vége az utolsó fordulónak (amiben kiürült az utolsó város) jöhet a pontok összeadása. A játék során begyűjtött minden pont, és a bónuszok (amiket ha sikerült teljesíteni megkapunk).

A szabályzatban persze van még pár dolog, amit kihagytam, és egyértelművé teszi a játékot.

Az alap szabály szerint tehát az győz, mint a fent említettnél, aki a legtöbb pontot éri el, de ezt rátok bízom kinek mi tetszik jobban!

Ja, és még annyit szeretnék mondani, hogy létezik egy európai kiegészítő, ami a Rails Of Europe nevet viseli. Ez sajnos angol, csak a tábla (1db), a hozzá illő kártyákkal,  és kell hozzá a Railroad Tycoon. De szerintem egy kis változatosság kedvéért megéri beszerezni ezt is! Megrendelni a www.compaya.hu-oldalról, illetve a Körúton található boltjukból lehet.

Alap és a kiegészítő

Remélem sikerült felkeltenem sokak érdeklődését, és nem vettem el a kedvét azoknak, akik azt hitték, hogy egyszerű kis “lépegetős” társasjátékról van szó!

Jó játékot mindenkinek, és először szerintem csak próbajátékot tartsatok szigorúan a szabálykönyv olvasása mellett!

Köszönettel: Pintér Zoltán

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.