Főoldal » Bemutatók, Egyebek, Stratégiák, Virtuális Vasút

Ticket to Ride

Nygma 2009 április 16 7 megjegyzés

ticket_to_ride_01 IST cikkén felbuzdulva gondoltam, hogy írok egy cikket a Ticket to Ride családi társasjátékról. Természetesen mi másról szólna mint a vasútról: minden játékos külön vasúttársasággal játszik, célja az előre kiválasztott útirányok lefoglalása és a többi játékos hasonló céljának megakadályozása. A játékot 2-5 játékos játszhatja, de minél többen annál élvezetesebb.

A játék meglehetősen sok tartozékból áll, doboz is meglehetősen nagy. A legfontosabb a tábla, amin nekem az USA térképe található. Azóta készült európai, angol, skandináv és svájci változat is. A csomagban van ezen kívül 5 különböző színű vagonkészlet, útvonalkártyák, vagonkártyák és szabálykönyv. 

ticket_to_ride_02

A tábla tartalmazza a vasútvonalakat, amelyeket a játékosoknak le kell foglalniuk. Mint a valóságban, vannak olyan viszonylatok ahol kétvágányú a vasút, azokat 2 játékos foglalhatja egyszerre. 

ticket_to_ride_03

Ha megnézzük a fenti táblát, akkor láthatjuk hogy New York és Montreal közötti szakaszt 3 kék kártyával foglalhatjuk le, New York-Boston útvonalat vagy két pirossal vagy két sárgával. Azon útvonalakat, amelyeket szürke szín jelöl bármely, de azonos színű kártyával foglalhatjuk. Amikor lefoglalunk egy vonalat a kis vagonjainkat lerakjuk a két állomás közé. Ezek után az a vonat a mienk és más nem közlekedhet rajta. 

ticket_to_ride_04

A játék elején mindenki kap 3 útvonallapot. Ezeket csak az adott játékos láthatja. Az útvonallapoknak a lényege, hogy a játékosnak az kártyán látható két város közötti vasútvonalat kell létesíteni úgy, hogy a lefoglalt vonalakon keresztül (bárhogy) el lehetessen jutni az egyikből a másikba. Minden útvonat pontot ér. Ha a kapcsolat létrejön a két település között a játék végére a játékos megkapja a pontokat, ha nem akkor ugyan annyi pontot veszít. Mielőtt a játék elkezdődik, a játékos eldöntheti hány útvonalat tart meg, de minimum egyet meg kell tartania. 

Ezek után a játékos kap 3 vagonkártyát. Vagonkártyákból pont annyi színű van, mint ahány fajta útvonal a táblán. Az asztalon van továbbá 5 felfelé fordított vagonkártya a többi elfele fordítva a pakliban. Minden kör elején a játékos húzhat vagonkártyát az 5 közül, vagy egyet a pakli tetejéről. Ez utóbbinak megvan az az előnye, hogy a többi játékos nem tudja milyen vagon húzott a másik. Vannak speciális vagonkártyák (mozdonyok), ezek olyanok mint a jokerek. Ezekből csak 1-et lehet húzni egy körben.

ticket_to_ride_05

Ha van a kezünkben elég megfelelő színű (és azonos) vagonkártya amennyi kell egy útvonalhoz akkor azt lefoglalhatjuk. A kártyák kikerülnek a kezünkből, és a kis vagonjainkkal kirakjuk az útvonalat. Vagonkártya húzás helyett húzhatunk véletlenszerűen a fennmaradt útvonalkártyából is. Ez nagy rizikó mivel nem tudhatjuk, mint vállalunk be, de szükségünk lehet a plusz pontokra. 

ticket_to_ride_06

A játéknak akkor van vége, ha valakinek már 3-nál kevesebb vagonja van (nem kártya). Ekkor jön a számolás. Mindenki kap pontokat a lefoglalt útvonalak alapján. Minél több vagonból áll egy útvonal, annál több pontot ér (lásd fenti kis táblázat). Plusz pontokat a teljesített útvonalakért, mínusz pontokat a nem teljesített útvonalakért. Akinek a leghosszabb folyamatos útvonala van, kap még plusz 10 pontot. Akinek a legtöbb pontja van, az nyer. Ebből látszik, hogy ha nem is sikerül egy játékosnak sok útvonalat foglalnia és abból pontot gyűjtenie, az útvonal plusz pontokból vagy a leghosszabb útvonalból még be tudja előzni a többieket. 

Ticket to Ride nem egy bonyolult játék, gyorsan lehet vele haladni, de így is eltarthat 1 óráig. Akinek megtetszett annak nem kell messzire mennie, mivel Magyarországon is kapható játékboltokban. A játék 2004-ben Európa legjobb társasjátéka címet is elnyerte, ezért talán nem meglepő, hogy sok változat megjelent belőle különböző térképekkel. Ezen kívül megjelent belőle egy számítógépes változat is, és Xbox-on is játszható interneten keresztül.

A YouTube-on egy videó a játékról egy 12 perces videóban be is mutatja nekünk amit itt fent elmondtam.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


7 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  A már említett http://www.szellemlovas.hu oldal is forgalmazza ezt a játékot, Ticket to Ride illetve Zug um Zug néven. A táblás játék ára nagyjából 10 ezer forint, de van már belőle kártyajáték is.
  Én már jó régen szemezgetek vele, de még nem “mertem” megvenni.
  Na meg persze ott van a Railroad Tycoon is társasjátékban, igazából az dobogtatná meg legjobban a szívem. :-)

 • avatar
  Dog mondta:

  Hy Mindenkinek!
  Nekem szerencsére megvan a Railroad Tycoon táblás játék (is), és azt mondom, hogy aki tudja nyugodtan vegye meg, mert nagyon jo, még akkor is, ha csak 2 ember játsza.
  Közel 2 óra is lehet a játék, és végig izgalmas, szórakoztató, és nagyon stratégiás!
  Persze a szabályzatot is át lehet modósítani a saját szánkíze szerint.
  Mi ezt meg is tettük, és még jobb lett az amúgy is fergeteges játék.
  Csak ajánlani tudom mindenkinek!

 • avatar
  IST mondta:

  Esetleg egy hasonló bemutatót nem lenne kedved írni róla, mint amiket mi csináltunk a Ticket to Ride-ról illetve a The London Game-ről?

  A RT esetén nekem a játékidővel van a gond: a két óra túl sok ahhoz, hogy asszonyt lekössem a vonatokkal. De egyszer összehozhatnánk valamifajta találkozót a vasúti társasjátékok kedvelőinek és egy délutánt végigjátszhatnánk, nem?

 • avatar
  Dog mondta:

  De, jó ötlet a találkozó!És a cikket is szívesen megírnám, csak nem tudom, hogy is megy ez (mármint megformázni, képeket hozzáilleszteni, stb.).Ha ebben kaphatnék segítséget minden gond nélkül menne a dolog.

 • avatar
  nocadlee mondta:

  Nekem is megvan a Railroad Tycoon, sok jó tulajdonsága mellett egyszerűen gyönyörű is. Itt találtok képeket: http://www.boardgamegeek.com/boardgame/17133

  Sajnos nem egy olcsó játék, de kapható teljesen magyarul is:
  http://www.compaya.hu/

  Van már hozzá Európa-térkép is, kiegészítőként.

  Egyébként sem ez, sem a Ticket to Ride nem egy olyan hűha-de-bonyolult játék, de mégis roppant élvezetes. Az én feleségem nagyon szereti mindkettőt. :-)

 • avatar
  mestska mondta:

  Nekem a TtR Europe van meg otthon, merem állítani, hogy eddig kortól, és nemtől függetlenül mindenkinek bejött. Az európai változatban több eltérés is van az amerikaihoz képest, az állomások bevezetése nagyobb teret ad a kombinálhatóságra, jobban kiegyenlíti az esélyeket, ugyanakkor könnyíti is a pontszerzést okos felhasználás esetén. Teljesen más stratégia kell hozzá, mint az amerikai táblához.

 • avatar
  esotanc mondta:

  A Ticket to Rideról azt mondják, hogy a legjobb családi társasjáték. Kár, hogy a többség még le van maradva a Hotel és más társasoknál.
  Ma már rengeteg kiegészítő jelent meg a társashoz, a legújabb a Rails and Sails, amivel már a tengereken is átvihetjük a vonatokat: < href="https://boardgamegeek.com/boardgame/202670/ticket-ride-rails-sails&quot; /<
  Amennyire tudom ez még idehaza nem kapható, de a Ticket to Ride Europe igen:

  De lehet már vonatozni Amerikában, Angliában és a skandináv államokban is, és ezen kívül még számos kiegészítés van a játékhoz!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.