Főoldal » Érdekesség, Fotósuli, Vonatfotózás

Utómunka programok – a legegyszerűbb a Retouch!

Benbe 2009 április 1 7 megjegyzés

clipboard01Manapság már nem elég, ha belenézünk fényképezőgépünk keresőjébe, kattintunk, majd otthon átszellemülten szemléljük a fényképezőgépünkből kihullott JPEG képeket. Az igényes fotósoknak meg kell ismerkedniük a retusálással, azokkal a módszerekkel, amikkel a nyers képekből sok munkával a legtöbb hozható ki. Szerencsére a millió actionnel fölvértezett Photoshop CS4-nél vannak könnyebb súlyú versenyzők is, mint az IrfanView, a FastStone, vagy a RAWTherapee. Ezúttal a legautomatikusabb elemét mutatom be a szerszámosládámnak – ez nem más, mint a francia Caiman fejlesztőcsoport Retouche nevű programocskája.


A Retouche-t azzal az igénnyel írták, hogy legyen egy program, ami csak a hobbifotósoknak  szól, és életüket minél könnyebbé teszi. A fő erőssége az automatikus szín, kontraszt és telítettség-javítás, akár szelektíven, különböző területeken is. “Auto adjust colors” vagy hasonló menüpont majdnem minden képnézegetőben van, szerepel a Photoshop Express-ben és a Lightroomban is, ám ott nyílvánvalóan csak kényszerből elhelyezett funkció. Az algoritmus nagyon egyszerű, és jó eredményt csak alapvetően jó képekből ad. Ahhoz pedig nem kell nagy szakértelem.

A franciák minden tudásukat belevitték a 27 megabájtos szoftverbe, és két év fejlesztőmunkájával olyan rutinokat írtak, amelyek fölismerik a gyakori és kevésbé gyakori expozíciós hibákat, elemzik a fénykép mintázatát, a rajta található elemeket, illetve foltelemzést is végeznek. Az adatokat egy adatbázissal veti össze, amiben többezer fotó és a hozzájuk tartozott javítóeljárások vannak kivonatolva, így a probléma azonosítása után már tudja, hogy a fotósok hogyan javították a képeket. Az egész technika nagyon hasonlít a Nikon DSLR-ek fénymérőjéhez.

A program a végletekig automata – nincs más dolgunk, mint a helyrehozandó képet megnyitni, majd a napocskás gombra kattintva elindítani a javítást. Bátran izzasszuk meg, adjuk be neki a legellenfényesebb, legszürkébb, legéletlenebb fényképünket, majd (remélhetőleg) gyönyörködjünk az eredményben! A Retouche számára valószínűleg nincs lehetetlen.

Természetesen alkalmas több kép kötegelt javítására, mentéskor megadhatjuk a JPEG tömörítését 20 fokozatban, de választhatjuk a TIFF vagy az Adoben DNG (Digital Negative) formátumot is.

Egyedüli hibája talán, hogy a művelet számításigényessége miatt a javítás piszok lassú (egy 8 megapixeles képpel 1-2 percet is elszórakozik). Ezért azt javaslom, hogy a kipróbálás során inkább 800*600 pixeles fényképekkel kísérletezzünk. Mivel a felület teljesen fapados, nagyítás/kicsinyítés funkció sincs, így a képet mindig eredeti méretben nyitja meg, a nagy képek megnyitásakor tehát nem is igazán látnánk a változásokat, hiszen egy háromezer pixel széles képnek csak a kilencede fér el a monitorunkon.

A program Freeware, szabadon terjeszthető. Letölteni közvetlenül ezen a linken lehet.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


7 megjegyzés »

 • avatar
  JZ mondta:

  belevitték a 27 mebibájtos szoftverbe – mebibájt???? :D

 • avatar
  Benbe ( a szerző ) mondta:

  Igen. Egy mebibájt az 1024 kibibájt. Egy kibibájt 1024 bájt és egy bájt az 8 bit.
  Egy megabájt az 1000 kilobájt, ami 1000000 bájt. Egy bájt pedig nyolc bit. :oops:

 • avatar
  ricsze mondta:

  Hi!
  Letöltöttem, de nem működik. Vagy hibaüzenettel kidob, vagy elkezdi nagyítani,nagyítani-pixelesíteni a képet majd behoz egy vonatos fotót.

 • avatar
  Benbe ( a szerző ) mondta:

  Ricsze: sajnos csak vonatfotókkal működik, azokból is csak a rosszakat betöltve tapasztalható javulás! Jó fotók betöltése esetén akár a minőség romlása is előfordulhat… Hiába, a derék franciák sem jégkrémek, akarom mondani, tökéletesek.

 • avatar
  ricsze mondta:

  Jah ezt nem tudtam. Tehát ha lekapok egy ICE-t akkor sem fog működni.

 • avatar
  Benbe ( a szerző ) mondta:

  Valószínűleg nem. Ma ilyen bolondos, értelmetlen hozzászólásaink vannak… Lehet, hogy a kedd teszi, igazán nem tudom.

 • avatar
  ricsze mondta:

  Akkor sem megy. Van olyan 40 kép a tárban, a telepítésnél 3 dologra rákérdez, és ha pl egy Md-s képet akarok akkor egy másik md-t ad be, Ez aztán a retusáláls:)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.