Főoldal » Modellvasút, Tippek-Trükkök

Clearfix

crash 2009 május 11 Nincs megjegyzés

dsc_1386_resizeMúltkor modellboltban jártam festékvásárlás ügyben, és megláttam, hogy ismét kapható a Humbrol vég Clearfix terméke. Mi is ez? Biztos sok modellező bosszankodott már, hogy a modellbe beragasztandó átlátszó alkatrészeket a ragasztó gőze megkapja – megmarja, és matt, átlátszatlan lesz az egyébként átlátszó felület. Ez azért van, mert a modellezéshez, műanyagok ragasztására használt ragasztók nagy része oldószert tartalmaz, amely konkrétan úgy ragaszt, hogy a két összeragasztandó felületet feloldja. A kötés során az oldószer elpárolog, de még így is agresszív anyag – ha találkozik olyan anyaggal, amellyel reakcióba léphet, akkor azt meg is teszi. Ez a magyarázat a “modellüvegek” “bepárásodására”. Zárójelben megjegyzem, hogy pl. a nem oldószer alapú ciano-akrilát pillanatragasztók gőze is ugyanilyen dolgokat művel, ezekkel sem mindig fenékig tejfel az élet.

Az ilyen dolgok elkerülésére használatos a Clearfix. Ez nem más, mint egy akril alapú anyag, amely gőzei nem lépnek reakcióba a műanyaggal, azonban kiválóan alkalmas átlátszó alkatrészek ragasztására. A post ötletét viszont nem ez adja: egy weblapon olvastam, hogy az amúgy nem túl híg állagú Clearfix kisebb felületeknél ablakimitáció készítésére is alkalmas. Ezt úgy kell csinálni, hogy az anyagot az ablak belső felületére kenjük, és a felületi feszültségét kihasználva hártyaszerűen igyekszünk ráhúzni az adott részre. Leírva sokkal bonyolultabb, mint ahogy a műveletet végre kell hajtani. Egy dologra kell ügyelni, hogy buborékokat ne vigyünk bele az anyagba, mert azok az alacsony viszkozitása miatt nem, vagy csak nehezen távoznak.

dsc_1387_resize

Még ablakok nélkül…

dsc_1390_resize

…és már ablakokkal.

A módszer én egy N-es gyárépületen próbáltam ki, és a végeredmény igencsak tetszik. Némi gyakorlatot kíván az anyag hártyaszerű terítése a kívánt felületre – nem is mindig jön össze – de a hatás magáért beszél. Mivel a ragasztó olyan formában köt meg, ahogy hártyaszerűen ráfeszül a felületre, ezért inkább régebbi fajta, öntött üvegek készítésére alkalmas. Nagy felületeknél már zavaró lehet a nem tökéletesen sík felület.

dsc_1391_resizeA Clearfix-et a hátsó felületről kell applikálni.

copy-of-dsc_1390_resizeHa nem vigyázunk, ilyen buborékok, zárványok keletkezhetnek a felületben.

4 votes, average: 4.75 out of 54 votes, average: 4.75 out of 54 votes, average: 4.75 out of 54 votes, average: 4.75 out of 54 votes, average: 4.75 out of 5 (4 votes, average: 4.75 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.