Főoldal » DCC, Modellvasút, Modellvasúti hir

Dynamis Pro-Box

IST 2009 május 9 Nincs megjegyzés

dynamispro2007 decemberében, megjelenése után két hónappal lettem boldog tulajdonosa egy Dynamis digitális vezérlőrendszernek, amivel a modellvasúti járgányaimat azóta is nyúzom. A rendszer amellett, hogy kitűnően működik, nyilvánvalóan egy kezdőszettnek lett szánva, hiszen pár funkciót nem tud, amire azért néha szükség lenne. Már a piacra dobásakor tudott volt, hogy készülődik egy Pro-Box nevű kiegészítő is hozzá, a nagyjábóli specifikációt is elárulták, azonban az elmúlt másfél évben csak néma hallgatás volt ezzel kapcsolatban, egyedül a brit fórumokon pengette meg néha-néha valaki a témát, hogy most már ideje lenne előrukkolni valamivel. A héten egy nagyobb beszerzést hajtottunk végre Angliából és a termékek válogatása közben figyeltem fel arra, hogy előrendelhető a Dynamis Pro-Box, a szállítási dátum pedig májusra várható. Kicsit utánanéztem megint, mit fog tudni ez a rendszer.

Aki ismeri a Dynamis alapszettet az tudja, hogy gyakorlatilag egy központból áll és egy kézivezérlőből, amelyek infrán keresztül kommunikálnak egymással. A központ további vezérlőket nem tudott kezelni, így evidens volt a Pro-Box ennek megfelelő újítása, ezentúl négyet is üzemeltethetünk egyszerre. Talán mondanom sem kell, hogy egy közös játék esetén mennyire hasznos tud ez lenni, bár kissé költséges mulatság válhat az egészből ha a család minden tagjának vagy a haveroknak bevásárolunk egyet, lévén a kézi vezérlő durván 17-18 ezer forintot kóstál majd. Nagy hiányossága volt az alapszettnek, hogy a CV értékek olvasására nem volt képes, csak beállíthattuk azokat, legalábbis eddig, most már gond nélkül megfejthetjük a dekóder beállításait a cuccal. Kap egy ECoslink kapcsolati lehetőséget, így ha minden jól megy elhárulnak az akadályok egy számítógéppel való összeköttetés előtt. Külön programozóvágány kimenet is lesz, egyszerűbbé téve a járművek programozását, nem kell majd mindig mindegyiket leszednünk a pályáról ha át szeretnénk írni valamilyen értéket. Ami viszont nekem továbbra is hiányzik az az, hogy nem tudom képes lesz-e a Pro-Box vágányútbeállításra, erről sajnos nem szólnak a hírek. Pedig alapvető lenne.

Mindazonáltal a fentiek szerintem jól hangzanak, úgyhogy nézzük meg mibe is fog ez fájni azoknak, akik úgy döntenek belevágnak a Dynamis rendszer továbbfejlesztésébe. Az alapszett véleményem szerint a tulajdonságaihoz képest jó áron került piacra, Angliából nagyjából 29 ezer forintért lehetett illetve még most is lehet beszerezni. A Pro-Box kiegészítés hozzá (tehát kell az alaprendszerrel már rendelkeznünk kell!) hivatalosan 175 font, a Hattonsnál 149-ért előrendelhető. Ez olyan 46 ezer környékén van mostanában. Elvileg a jövőben érkezni fog olyan pakk is, amely a Pro-Box-ot tartalmazza a szükséges egy kézivezérlővel és trafóval, de ennek se az ára, se a megjelenési dátuma nem tudott.

Gondolom adódik a kérdés: megéri-e beruházni rá, én megveszem-e? Az elsőre nem tudok válaszolni, azt döntse el mindenki, hasonlítsa össze más rendszerek tulajdonságaival! Én nem vagyok egy digitális modellvasúti guru, csak egyszerűen használom a Dynamist és az alapszettel meg vagyok elégedve, ár/érték arányban szerintem a legjobbak között van. A Pro-Box-ra való továbbfejlesztést egyértelműen meg fogom lépni, vonz a kibővült lehetőségek tárháza, de azt is tudom, hogy nem most fogom megejteni a beszerzését, jó lesz majd karácsonyi ajándéknak az alapszett megvásárlásának második évfordulójára.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.