Főoldal » Énblog, Fotósuli, Vonatfotózás

Fotóelemzés: tavaszi tájkép

Benbe 2009 május 10 1 megjegyzés

14k
A fotó nem adta könnyen magát: a kora délutáni hőségben egy tüskés bokorcsoport közepéből készítettem el. A fényképezőgépet egy kézzel tartottam, a másik kezemmel pedig a bokorcsoportban növő fa pár ágát igyekeztem a kép keretén kívül marasztalni. A végeredmény kicsit bonyolult, kicsit egyensúlytalan, de jellegzetes és hangulatos lett. Hajtás után következik egy mélyebb elemzés.

Virágok – tavaszinak tavasziak, de túl ridegek

A kép alját uraló fehér virágerdő szinte remek. De csak szinte – valójában el kell ismernem, tavaszi fotónak ez a kép egészen amatőr. A virágok persze szembeötlőek, és meghatározzák a kép hangulatát, pár másodperc után engem már feszélyezni kezdenek. Túl szabályosan, túl egyenesen, túl vízszintesen helyezkednek el, tetejük katonásan párhuzamos a horizonttal és a vasúti sín markáns vonalával. Így a kompozíció hideggé, természetellenessé válik. Szerencsésebb esetleg egy olyan beállítás, ahol a vonat legalább szögben áll, máris oldottabb a kép. Ilyenekre példa a két következő fotó:

desiro-viragok-kk

280407-2668

A felső kép erénye, hogy apró szabálytalanságok is megjelennek benne. Még sokkal jobb azonban, ha a virágok, amúgy játékosan, valami vidám ívben helyezkednek el, mint Frank Bachmann alábbi fotóján, ami egészen hasonlít az én desirósomra, csak a német 642 sorozat helyett egy 641-es Walfisch-t ábrázol:

270505-5577

Virágkeret

A bokrok, mikor virágba borulnak, még elég laza, átlátható szövedéket alkotnak (ez persze fajtafüggő, de a legtöbb ilyen szépen virágzó fajra igaz). Így a bokorból ki lehet úgy is fotózni, hogy az objektív környezetében jónéhány virág látható legyen. A legszebb ilyenkor, ha keretszerűen körbeveszik az egész témát. Elrendeződésük sokkal véletlenszerűbb, és az egyes virágok is nagyobbak, az elmosódottságuk ellenére több részletet mutathatnak. Egy kicsit talán túl szabályos példa Szilágyi Péter képe:

030_nograd_1632321
Frank Bachmanné egészen finom, a nagyon kevés részlet megmutatásával sejtelmesen művészivé válik:

110506-7826

Ne rondítsd el a virágokat!

A virágos képnél talán csak a víztükörben csillogós kép kelt rosszabb benyomást, ha valami az összképbe nem illő objektum keveredik bele. Erre példa a nógrádi előjelzőnél általam készített eredeti kép:

allo-viragos-bzmot-nograd
A kép alsó felén az árnyékba boruló virágok miatt nem elég vidám a kép, a bal oldalon túl ritkák a fehér pontok (különösen a Bachmann-képpel összehasonlítva), míg fölül a tüskék, az össze-vissza ágak, a túl sok ég és a megszakadó, majd újra előkerülő távírókábel miatt nem tökéletes az összhatás.

Szerencsére egy RAW állományban van elég információ ahhoz, hogy egy ilyen, a keresőben jól kinéző, de otthon már felejtősnek ítélt felvételből megfelelő vágással többet lehessen kihozni. A legtöbb fönt fölsorolt hibát és gondot sikerült kiküszöbölnöm egy fekvő formátumú, enyhén lapos képkivágással.

fekvo-viragos-bzmot-nograd
A vonat nagyobb lett a képen, és miközben az árnyékos virágok immár meghúzódnak a sarokban, a kis Bzmot 333-as közelebb került a jobb-alsó harmadolóponthoz is, mint az álló képen. A bal oldalon kicsit még mindig távolról nyúlnak be az ágak, de a végükön már szép nagy, a képet dominálni képes virágok ülnek. A legrosszabb fölső csík pedig egyszerűen levágódott, csak néhány virágfej és szirom maradt emlékeztetőül, így majdnem teljes a koszorú, és igen természetes hatású is.

A virágos nógrádi vonatfotózásról a benbe.hu-n találtok további képeket. Sajnos a tavasz idén a szokottnál is gyorsabban elmúlt, ezen a rövid túrán kívül csak egy kétnapos villányi fényképezésnél szolgált kulisszául a növényi szaporodás látványossága – azon a túrán ráadásul a tavaszi hangulat megjelenítésénél fontosabbnak éreztem a lassan elvesző MDmot motorvonatok megörökítését Baranya jellegzetes részein, így a tavasz többé-kevésbé nekem ennyi volt. Sebaj, jön a nyár, és a bikinis lányok ellepik a balatonparti vasútállomásokat, csakúgy, mint a Szergejek és a Desiro motorvonatok is!

14p

Az eredeti fénykép elemzését folytatom még röviden, hiszen a virágon kívül jónéhány motívum található rajta. A vár egyértelmű, mégha ebből az irányból viszonylag lapos profilt mutat is. A várhegy formája szerencsés, a fák rajta viszonylag sok színt muatatnak, így azzal nincs gond. Kellően sok ég került a kép fölső részébe, így a vonat az alsó vízszintes harmadolóvonal közelében haladhat. A pálya nem egészen vízszintes, hiszen nagylátószögnél az egyenesek görbülnek. Vízszintesnek a vonatot választottam, ami viszont kicsit jobb oldalt van, ott a helye neki.

Egy kicsit hosszabb szerelvény szerencsésebb lenne, mivel jobban ellensúlyozhatná a balról benyúló faágakat, amiket már nem tudtam kezemmel távoltartani – levagdosni őket pedig nem kicsi barbarizmus lett volna, elvégre nem valami gyomakácról beszélünk közvetlenül a sín mellett.

Így alakult ki ez a néhol rideg, néhol lazább, a piros-zöld kontrasztnak köszönhetően a távoli vonat ellenére is működő tavaszi tájkép.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    blzs mondta:

    Ha lenne olyan cím, hogy a hét képe akkor bizonyára a “vár virággal és Bz vel” nyerné!! Remek kép! Grat.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.