Főoldal » DCC, Érdekesség, Modellvasút

Hangoskodjunk!

IST 2009 május 26 Nincs megjegyzés

dsc_0597Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én korábban úgy gondoltam, hogy vasútmodellbe hangdekódert tenni úri huncutság lehet, túlzottan sok értelme nincs, pláne nem N-es méretarányban. A modellek itt ugyebár annyira kicsik, hogy az életben nem fogják visszaadni egy valós mozdony hangját. Egy hangdekóder árából ráadásul két Class 66-ost is tudnék venni csak a példa okáért, így meg aztán végképp elhessegettem a gondolatot, hogy egyszer nekem lesz ilyenen. Aztán az egyik kiállításra laacush elhozta a Desiro-ját, amely meglepően jól szólt, úgyhogy mégis úgy döntöttem, márpedig nekem lesz ilyenem.

Az elhatározást jópár hónappal később végül tett követte. Az alany a vártakkal ellentétben nem egy angol gép lett, hanem a MÁV-os Szergejem. Az elképzelés szép volt, csak arra nem gondoltam, hogy a járgányban túl sok hely nincs a mókának. Ennek ellenére Csíkos nem mondott nemet a kérésre és egy Tran dekódert aplikált be a gépbe, a hangokat is ő töltötte rá. Remek motorbeindítás hangja van, kétfajta kürt, légsűrítő bővíti a kínálatot, na meg persze a szokásos sebességtől függő hangok, valamint komolyabb fékezésnél némi csikorgás. Hangerősség szempontjából mondjuk nem az igazi: otthon tökéletes nekem, nagyobb teremben vagy olyan helyen kipróbálva ahol van alapzaj, már komolyabban kell fülelni. Szóval kiállításon például túl sok értelme nincs ekkora méretben, bár a kürt még úgy is bőven hallható. A halksága miatt viszont van olyan sebesség, ahol már a jármű alapzaja elnyomja ezeket a hangokat, így főleg tolatási munkáknál érezhető igazán a különbség. Az viszont a használatból kiderült számomra, hogy biztosan nem fogom az összes mozdonyomat ilyenre átalakítani, méghozzá két okból. Egyrészt nem szánok egy kisebb vagyont ilyen célra elkölteni, másrészt pedig azt hiszem zavaróan kaotikus lenne otthon az egyszerre szóló sok-sok mozdonyhang.
Persze adódik a kérdés, hogy most akkor megérte-e vagy sem az átalakítás: nekem igen, nagy élményt nyújt ahogy beröffentem a gépet és elindul a pályámon.

Néhány héttel ezelőtt elvittem a járgányt a MOVI-ba Bucó kérésére, laacush-nál pedig ott volt a fényképezőgépe, így csináltunk egy-két videót róla, amelyet most osztanék meg veletek, hátha érdekes lehet. Dumálni ugyanis sokat lehet a cuccról, de az az igazi, ha valóban hallható mit is nyújt egy ilyen. A méretarány továbbra is N, a nem túl jó minőség pedig a gép, a konvertáló program és a mi hibánk, de azért bőven nézhető és hallható.

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

 

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.