Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Modellvasút

Britain’s Model Trains 2009

IST 2009 június 12 4 megjegyzés

britainsmodeltrains_boritoA Model Rail című angol vasútmodelles újságban láttam néhány hónapja egy hirdetést – és azóta folyamatosan minden számban -, hogy megjelent a Britain’s Model Trains 2009 nevű kiadványuk. A borító (lásd itt oldalt, bár kissé kopottan) 250-nél több jármű tesztjét ígérte, a hat fontos ára pedig egy jó ár-érték arányt. A kíváncsiságom végül győzött a pénztárcám felett, úgyhogy felhívtam a kiadót, hogy ugyan küldjenek már el egy példányt nekem, persze az ár leszurkolása után.

Nem telt el egy hét és már itthon lapozgathattam a kiadványt. A BMT a nevéhez méltóan a brit vasútmodelleket mutatja be, azokat, amely boltba betérve megvásárolhatók, tehát nem foglalkozik komolyabban a kisszériás darabokkal, a kitként megépíthető modellekkel. A hangsúly benne a vontatójárműveken és a motorvonatokon van, a kocsilista már inkább csak felsorolás jellegű. Több méretarányban is megszemlélhetjük a járműveket, így N, OO, O teszi leginkább tiszteletét a puhafedeles könyv hasábjain, de esik némi szó az 1-es és G-s méretarányról is.

britainsmodeltrains_belso Mindegyik jármű esetén legalább egy kép mutatja be a gépet, valamint a fejléc tartalmazza a gyártó nevét, a típust, a gyártó által megadott árat (aminél jellemzően jóval olcsóbban lehet megvásárolni az adott terméket), a korszakot, hogy mikor futott a jármű, illetve azt, hogy hol vagy milyen szerelvényben. Utóbbi talán hazai szemmel furcsa lehet, de a briteknél nem meglepő, hogy területileg is jól elkülönülnek az egyes típusok. A fél oldalon bemutatott modellek mindegyikéhez tartozik egy rövid, szöveges értékelés, amelyben pár mondatot írnak a kinézetről (mennyiben hasonlít az eredetire), a teljesítményről, az ár-érték arányról, a jellemzőkről, valamint a festésről. Mindegyik paramétert tízes listán értékelik. Utána jöhet egy kis pro és kontra, majd egy egymondatos összefoglaló a gépről egy százalékos véleménnyel. Mindemellé, illetve konkrétan alá sikerült még bepréselni egy-egy táblázatot is, amely a modellek fő paramétereit tartalmazzák, összevetve a valós járművel. A cikkek a Model Rail folyóirat szerzőitől származnak, így a minőség és a véleményezés korrekt, nem valamelyik gyártó fizetett emberei véleményét olvashatjuk.

A kiadványt színesíti egy szakzsargon szótár, egy mi-micsoda a mozdonyon képes-magyarázós összeállítás, vezérlőegységek bemutatója (Kato Unitrack controller, Hornby HM2000, Hornby Trainset controller, Helmsman, Gaugemaster ‘Combi’), digitális rendszerek összevetése (fel nem sorolom mindet, de van Bachmann, CT Elektronik, Digitrax, Gaugemaster, ESU, Hornby, Lenz, NCE, Viewssmann, Zimo), valamint sínrendszerek kivesézése.

A könyv ezekkel 160 oldalt tartalmaz, némi reklámanyag is került a végébe, de az a 10 oldal egyáltalán nem vészes. Átlapozva jobbnak tartom annyiban egy katalógusnál, hogy minden gyártó modelljét tartalmazza és valóban csak az van benne, ami már megjelent. Röviden, tömören mutatja be a járműveket, de segít is a modellezőnek elhelyezni azt a megfelelő korba és helyre. Ugyanakkor szerintem lehetne még bővíteni a személykocsik és tehervagonok részletesebb bemutatásával. A beszerzét semmiképpen sem bántam meg, kellemes ábrándozási lehetőséget nyújt arra vonatkozóan, hogy mik legyenek a következő alanyok egy bevásárlásnál.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


4 megjegyzés »

 • avatar
  NoizzioN mondta:

  IST, megírnád az elérhetőségüket…szerkesztőség címe, telefonszám.. A Csehmodelles modelleket szeretném népszerűsíteni.. Köszi

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Persze:
  Telefon: 01733 465792 (plusz a brit előhívó)
  A főzserkesztő e-mail címe: ben pont jones kukac bauermedia pont co pont uk
  De esetleg a hírszerkesztő érdekesebb lehet: richard pont foster kukac bauermedia pont co pont uk
  Az ő telefonszáma: 01733 237111

 • avatar
  Nygma mondta:

  Nemzetközi előhívó (+44) után a nullát hagyd el :cool:

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Jogos!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.