Főoldal » Élménybeszámoló, Kisvasút, Vasút

Lassan, de biztosan!

Snail Sims 2009 június 15 2 megjegyzés

fenyves01Ebben az évben ismét a balatoni előszezonban vittem nyaralni a családomat. A tavalyi forróságra hivatkozva nem jutottam el a balatonfenyvesi Gazdasági Vasúthoz. Idén a pénteki 18:30-as indulást céloztuk meg. A korai érkezés alkalmat adott a kisvasút üzemi területének bejárására.

A mellékvágányon szomorú látvány fogadott. Túlnyomó többségben romos, összetört és összefirkált személy- és tehervagonok képe várt minket.

fenyves14

A 3 és fél éves kisfiam meg is jegyezte, hogy csúnya bácsik tették tönkre. A nyitott személykocsik megóvására azért tettek valami lépéseket, de a nejlonok már rég szétszakadtak. Az ablakokat bedobálták, a berendezés ázik és a rozsda mindenütt dolgozik.

fenyves20

fenyves30

Azért találtam normál állapotú nyitott tehervagonokat is. Amin meglepődtem az egy Ba-w személyvagon volt, frissen kékre fényezve feltűnően jó állapotban, az oldalán a Kecskemét felirattal. Valószínűleg nagyjavításra érkezett.

fenyves27

Az egyik vágányon egy nagyon-nagyon új épületre lettem figyelmes. Egy konténeres üzemanyagtöltő állomást építettek a közelmúltban. Bizonyára EU szabványnak megfelelő, hasonlót nem láttam még kisvasútnál.

fenyves24

Az állomás 2. vágányán várakozott a mi szerelvényünk, egy személykocsik elé befogott C50-es mozdonnyal.

fenyves01

Az állomás első vágányát lezárták ami arra utal, hogy egy vonatnál több nem közlekedik a vonalon.

fenyves04

Az indulásnál a fő úti vasúti átjárót “lezárták” a kijárati jelző szabadra (zöld) váltott.

fenyves03

A vonaton összesen kilencen utaztunk.

fenyves33

A vágányzat feltűnően jó állapotban van, egy szakaszon és néhány kis sugarú ívben volt csak sebesség korlátozás.

fenyves36

A 14 km-es szakasz a szántóföldek határában legtöbbször fasorral szegélyezett úton haladt.

fenyves37

A sínek mentén szelvényszámokkal volt ellátva ami vasbetonaljból készült. A jelzőtáblák legtöbbször fakaróra voltak feldrótozva valószínűleg a fémtolvajok miatt. A vonatozásunk alatt több tucat szarvast és őzt láttunk legelni, de ezenkívül fácánt és nyulat is megfigyeltünk a sínek mellett. Az emberek kedvesek és közvetlenek. A kalauzbácsi mesélte, hogy reggel vaddisznó csordával is találkoztak. Az utasok egy kivételével mind Somogyszentpál faluig közlekedtek.

fenyves39

A rövid körüljárás után azonnal visszaindultunk.

fenyves42

A visszaúton egy biciklis néni jött velünk fenyvesig. A végállomáson leszállás után a szerelvény a vontatási telepre tolatott. Ajánlom mindenkinek, hiszen a táj gyönyörű az emberek kedvesek és a Balaton partja alig 50 méter. A fiataloknak pedig azért mert szintetikus anyagok nélkül is le lehet lassulni, nincs rohanás, nincs idegeskedés!

fenyves05

Ami a vonat jövőjét illeti? Nehéz megjósolni, az látszik, hogy a MÁV rakott bele pénzt, de amíg nem lesz igazából gazdája addig nem fog minőségileg javulni a Balatonfenyves GV. A pálya meghosszabbítását kellene erőltetni, és ezt csak a helyi önkormányzatok tehetnék meg.

fenyves31

fenyves32

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  kisczako mondta:

  Hasonló gázolajkút van a GyerekVasúton is Bp-n.
  Szép válogatás, Grat!

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  Mi anno Csisztapusztáig utazunk, valóban nem egy gyorsvasútról van szó. De pont ezért lehet szeretni :)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.