Főoldal » Bemutatók, Hardver, Virtuális Vasút

Matrox TripleHead2Go

IST 2009 június 26 4 megjegyzés

rs_iow_nagyNem tudom ti hogy vagytok vele, de én még tévére kötött számítógép mellett kezdtem meg az ismerkedést az informatika világával. Commodore gépe csak a szomszédnak volt, nekem egy Videoton TV Computer jutott, ami azért tudásában és szoftverellátottságban “kissé” le volt maradva a C mögött. Aztán jött a PC-re váltás a 14 colos monitorral, ami körülbelül mélyebb volt mint szélesebb. Meglehetősen nagy király volt az, akinek a szülei képesek voltak egy 15 colos képernyő beszerzésére.

Teltek-múltak az évek, a hagyományos CRT monitorokat pedig szép lassan felváltották a TFT eszközök, egyre durvább kínálatot kezdtek nyújtani a számítástechnikai áruházak. Persze a méretek is nőttek, először a 17″-esre meresztettük a szemeinket, majd a 19″-esek, 21″-esek következtek szépen sorban. A gyártók idővel kihozták a szokásos 4:3 arányú helyett a széles megjelenítőket, valamint ezerféle funkcióval kezdték el ellátni az eszközöket, így csak kapkodtuk a fejünket a lehetőségeken. Én utoljára egy ViewSonic 19″-es széles monitort szereztem be magamnak, meglehetősen vicces okból: van rajta iPod dokkoló. Hülye indok, tudom, többet kellett volna foglalkozni a választható felbontásokkal, a válaszidővel, a kontrasztaránnyal, fórumos értékelések mellett minden egyébbel, de átlagos felhasználóként kismillió monitor maradt volna még így is fenn a rostán. Asszonnyal viszont több Apple termékünk is van, így a dokkoló kellemes pluszfunkciónak tűnt elsőre, ami aztán később be is vált, még a kimondottan nem támogatott iPhone-t is gond nélkül lekezeli. No de nem is igazán ezért írom ezt a bejegyzést…

A széles monitor jó móka, mert kellemes megjelenítést tud adni az olyan játékokban, amelyek kihasználják ezt a funkciót. Nyilván itt nem az MSTS-re kell gondolni, lévén az maximum széthúzza a játék képét, de például Zusiban így már lehetőségem van a menetrendet a vezetőállás mellé kitenni az asztalra, nem kell letakarni sokmindent a képernyőről ha ablakban futtatom a játékot. És ez jó, mert mindent látok. Egy darabig legalábbis azt hittem.

matrox_th2gAztán jött az információ, hogy a Rail Simulator támogatni fogja a Matrox TripleHead2Go termékét az Mk2-es patch-csel, ami így elsőre nekem túl sokat nem mondott. Másodikra sem, így egy kis nyomozást végeztem körülbelül egy évvel ezelőtt, amiről aztán be is számoltam egy korábbi bejegyzésben. Azóta töprengtem azon, hogy márpedig nekem kell egy ilyen, de sohasem léptem a tettek mezejére. Egészen pár héttel ezelőttig. Addig-addig nézegettem a cucc tulajdonságait, amíg egyszercsak egy számítástechnikai boltban találtam magam, ahonnan egy TH2G-vel távoztam.

A cucc képessége röviden-tömören összefoglalva annyi, hogy egyszerre három monitort tudunk rádugni a segítségével a számítógépre. Adódik a kérdés, hogy ez miért akkora durranás, hiszen a videókártyák egyre döntőbb többségén két kimenet is van, azaz két monitort tudunk vele bátran használni? A válasz egyszerű: egyrészt ez három kijelzőt kezel, másrészt nem széthúzza a képet egyes programoknál, hanem a felbontást nagyon durva mértékűre állítva szélesebb látószöget ad a játékban. Érdemes rákeresni a neten különböző videómegosztó portálokon, hogy ki-mire használja így a cuccost és máris megvilágosodik mindenki az értelméről. A hardver maximális képessége egyébként 5040×1050-es felbontás ami nem kevés. A hardver persze abban is jó, hogy segít a kellő számítási kapacitás elérésében, azaz nem fogja behalasztani a számítógépet az, hogy jóval többmindent kell egyszerre megjelenítenie. Na de nézzük a konkrét tapasztalataimat:

rs_iow_nagy

Előzetes mérések alapján már a vásárlás előtt tudtam, hogy három monitor a jelenlegi számítógépasztalomra nem fér el, így csak még egy monitort vettem a meglévő mellé. Nyilván ez okoz némi nehézséget abban, hogy így pont a megjelenített kép közepén van a két monitor találkozása, ergo egy takaró csík, de reményeim szerint ez a jövőben megváltozik és három monitornál meg már ugyebár nem lesz ilyen a kép. Mondjuk ehhez nem árt majd néhány könyvesszekrényt beszerezni mert kissé túlcsordultunk asszonnyal könyvekből, de ez most speciel nem ide tartozik. Szóval beszerzésre került egy monitor és a Matrox hardvere. Utóbbi doboza jócskán túlszárnyalja a termék méreteit, ami nagyjából eltörpült a számítógépem házára fektetve. Merthogy külső egységről van szó, így semmi extra szerelést nem igényel. A digital edition nevű változatát szereztem be, mondván így DVI csatlakozóval tudom használni, nem a régi fajtával. Az összeszerelés végülis egyértelmű volt, egyik oldalába a számítógéptől vezet egy kábel, a másik oldalából pedig a két monitoromhoz. Egyedül azt szúrtuk el, hogy a központi monitort két kijelző esetén nem a középső, hanem az egyik szélső csatlakozóra kell rádugni, de ezt a hibát hamar korrigáltuk.

Bekapcsolás után jött a megdöbbenés, meglehetősen hülyén néz ki a Windows két monitorra széthúzva, de aztán a megfelelő telepítések és beállítások hatására stabilizálódott a helyzet. Kicsit megküzdöttem még azzal, hogy ha egy monitorral szeretném csak használni a gépet akkor tudja az 1440×900-as beállítást és ne csak az 1024×768-at, de némi plusz telepítgetéssel ez is megoldódott. Mindez persze csak körítés, lássuk hogyan muzsikált Rail Simulator alatt!

Kezdésként itt van rögtön két kép. A méretük az eredeti, nem csökkentettem le, így talán célszerű lementeni ezeket és utána megnézni valamilyen programmal, vagy pedig marad a scrollozós metódus.

Szóval az első kép, Rail Simulator Official Expansion Pack 2-ből származik, amint elindítom a küldetést, mindenfajta változtatás nélkül (na jó, a szöveg ablakát leszedtem a képernyő közepéről) ezt látjuk hagyományos, egy monitoros verziónál, 1440×900-as felbontásban:

rs_iow101

Semmi különös, igaz? Áll benn a szerelvény, végülis látszik majdnem a teljes kocsi.
No most akkor nézzük meg ugyanezt a helyzetet két monitor esetén 2880×900-ban!

rs_iow201

Hoppá, máris lett a tájat mutató bal oldalunk, valamint jobb oldalt még simán befér az utolsó ajtaja a kocsiinak, csakúgy, mint a vége is. Kissé csalókának tűnik kicsiben a kép, mondván keskenyebbnek látszik, azonban mind alul, mind fölül ugyanúgy meg van minden, tehát onnan nem történt lecsípés. Egészen egyszerűen ilyen széles képet látunk. És ez még mindig csak két monitor, ugye a harmadik sajnos hiányzik.

Üljünk be egy kicsit a vezetőállásba is!

rs_iow102

Tipikus metrófülke, közel ülünk a szélvédőhöz, így vagy előttünk a síneket nézzük, vagy lefelé a kezelőszerveket. Alapban ugye ezt látjuk, inkább a táj a fontos, a gépet meg érzésből irányítjuk. Ugorjunk két monitoros módra!

rs_iow202

Mint látható a pozíció nem teljesen ugyanaz, az egeret sikeresen meglöktem kissé, de most nem is a felfelé-lefelé a kérdés. Bal oldalt feltűnt némi műszerezettség, jobb oldalt pedig egy újabb ablakot kapunk az elénk táruló világra. Egy hagyományos mozdony esetén ahonnan alapból jobb a kilátás még kellemesebb képet tudunk kapni az előttünk zajló eseményekből, de a változás így sem csekély.

Képekből sohasem elég, így jöjjön az utastér is:

rs_iow103

Mr. Smith kényelmesen terpeszkedik az ülésen, úgy sincsenek sokan, bőven megteheti. Jobb oldalon szépen látható a stég ahonnan jöttünk és balra is látszik néminemű a tájból. Kellemesen lehet így utazni, csak azt nem értem, hogy alapból miért hátrafelé néz a kamera. Na mindegy, ez most nem a vizsgálódásunk tárgya.

rs_iow203

Mintha kizoomolánk a képből, úgy néz ki az utastér. Kétoldalt jóval többet látni a tájból, az ablakok számából ez jól látható, de érdemes megnézni a fölöttük lévő utastájékoztatón szereplő állomásnveket is.

Talán a fentiekből is látszik, hogy igen keményen megnöveli már két monitor is a belátható területet, egy harmadikkal pedig nagyon durva képet lehetne kihozni. Saját tapasztalatom alapján elmondanám, hogy semmit sem romlott a játék sebessége, ugyanúgy fut a gépemen a Rail Simulator mint egy monitor használata esetén tette.

Kicsit elmolyoltam más programokkal is, mind a Test Drive Unlimited, mind a honlap szempontjából érdekesebb World of Subways képes megbirkózni a helyzettel, azaz simán át tudtam állni 2880×900-as felbontásra mindegyiket. Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy jelentősen meg tudja növelni a játékélményt egy ilyen ketyere, de a próbák során én önfeledten mosolyogtam a cucc előtt és élveztem a játékot, sokkal jobban körbevett így a vasút érzete mint egy monitor esetén, így egy cseppet sem bántam meg a beszerzését.

Aki pedig kíváncsi a mókára:
A tervek szerint a július végi-augusztus elejei, Északi Járműjavítóban megrendezésre kerülő vasútmodell fesztiválra elviszem magammal a cuccot és ha minden jól megy akkor próbálunk egy harmadik monitort is szerezni és úgy lehet majd játszani egy jót a programmal, természetesen RailDriver irányítás mellett. Nyilván nem ez lesz az egyetlen amit viszünk magunkkal, nagyobb virtuális vasutas banzájt tervezünk a tavalyi évhez hasonlóan, de erről majd a közeljövőben úgyis írok még.

4 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 54 votes, average: 5.00 out of 5 (4 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


4 megjegyzés »

 • avatar
  crash mondta:

  Wow! transport tycoon hogy megy rajta? :grin:

 • avatar
  morhange mondta:

  Milyen vga-d van?
  Olvastam nemrégiben egy monitorról ami nagyon széles, kb 3 monitornak felel meg és íves tehát… közben találtam egy cikket róla: http://hirek.prim.hu/cikk/73216/
  Na egy ilyenen is jól lehetne játszani :)

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  8600GT-m van.
  Hoppá, durva az általad is belinkelt monitor, bár az árát elnézve még jódarabig szorgalmasan kellene tekernem a mókuskereket, hogy beruházhassak egy ilyenbe. :-D

  crash: még nem próbáltam, de bogarat ültettél a fülembe…

 • avatar
  B.Zsolt mondta:

  Egy igen fontos dolgot nem írtál! Mennyibe kerül? :)

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.