Főoldal » Építés, Modellvasút, Tippek-Trükkök

Modulépítés – vasúti átjáró II.

crash 2009 június 25 5 megjegyzés

DSC_2490_resizeElőzőleg bemutattam, hogy miként álltam neki az átjáró építésének a modulon. A post ott ért véget, hogy megvan a fehér útfelület, a modul kizöldült, és le kellene festeni az úttestet, valami élethű arcot kellene neki adni. Úgy terveztem, hogy az igazi út koszolódását utánozva festés után pasztellkréta-porral alakítom ki a felület színét. Úttal még nem csináltam eddig ilyet, kíváncsi voltam az eredményre.

A múlkori postban bevált módszer választom most is: kevés duma, inkább beszéljenek a képek. Akkor hajrá…

DSC_2461_resize

Innen indulunk. A modul le van füvezve, az utat kell festeni. Amikor készítettem a képet, rádöbbentem, hogy a sorrendet elrontottam, mert célszerű lett volna először az utat lefesteni, és csak utána füvezni. Majd legközelebb.

DSC_2490_resize

A festéshez iskolai vízfestéket használtam. Abból a meggondolásból tettem ezt, hogy a gipszes felület amúgy is szívja magába a festéket, akkor egy kis vizes festékkel rásegítek, hátna nehezebben fakul az idők soránm ha a felület alatt is van festék.

DSC_2497_resize

Kikísérleteztem a festék sűrségét. Olyanra kevertem a festéket, hogy könnyedén beigya a gipszes felület, de már első festésre is adjon megfelelő takarást.

DSC_2491_resize

Az ecsethasználat technikája nem másodlagos itt. Mostnem leht szórópisztollyal dolgozni, de ha megnézzük, az ecset pont kapóra jön. Ugyanis minden ecsetvonás – még ha egy lehelletnyivel is – de különböző árnyalatú. Ha az út hossztengelyére párhuzamos ecsetvonásokkal dolgozunk, akkor ezzel jó alapot lehet a későbbi koszoláshoz szolgálni, ugyanis az úton az színek változása, a foltok az elhaladó járművek kerekeitől az úton “szétkenődnek” a jármúvek haladási irányában.

DSC_2505_resize

Ezen a képen jól látni, hogy a hosszanti ecsetvonások segítségével már alapból van az útnak egy mintázata. Ez nem baj, csak a színe problémás. Ilyen fekete csak egy új, vagy esős úttest tud lenni. Namármost az út nem új, és a modulon nem esik az eső. Tehát ezzel kezdeni kell valamit.

DSC_2506_resize

Legelőször szürke porral kezeltem a felületet, a por lerakódását utánozva. Minden ecsetvonás az úttal párhuzamos, mert a járművek általi koszolást szerettem volna utánozni.

DSC_2508_resize

DSC_2510_resize

Miután a szürkével végeztem, egy kis fehér krétapor következett, hogy ne legyen mindenütt egyforma az útfelület.

DSC_2509_resize

Ez után némi feketét is felvittem, hogy sötétebb foltok is keletkezzenek. Itt egy kissé még rendezetlenek a foltok, de mindjárt a helyükre kerülnek…

DSC_2511_resize

Szürke krétaporral elmostam a foltok kontúrját. Nem baj, ha egy helyre több por megy, mert intenzívebb ecseteléssel vissza lehet koptatni. A módszer lényege is ez: nem lehet elrontani, ha nem tetszik a felület, még lehet egy újabb adag porral vagy visszakoptatással javítani.

DSC_2515_resize

A végén egy kicsit a sínekkel párhuzamosan is vittem fel egy kis port, azt utánozva, amikor a munkások kitisztítják a vágány és a védősín közötti részt, és széttapossák az onnan kiszedett földet.

Az átjáró még nincs kész, meg kell a vágányok közötti részt csinálni (ehhez alacsony profilú, code40-es sín kell), illetve egy pár András-kereszt hiányzik még. Lassan, de halad a modul…

7 votes, average: 5.00 out of 57 votes, average: 5.00 out of 57 votes, average: 5.00 out of 57 votes, average: 5.00 out of 57 votes, average: 5.00 out of 5 (7 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


5 megjegyzés »

 • avatar
  VasutModellFan mondta:

  Nagyon tetszik az új forma, és a téma is. Mikor kerül fel az újabb rész?

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  Hétvégén tervezem befejezni az átjárót, utána untatnám a nagyérdeműt a következő résszel….

 • avatar
  Zsivany mondta:

  Milyen széles az út?

 • avatar
  crash ( a szerző ) mondta:

  6 centi szélesre vettem. Az volt az alap, hogy két traktor el tudjon menni egymás mellett lehúzódás nélkül.

 • avatar
  sanyi4012 mondta:

  Nem rossz de a gipszes megoldás nem a legjodd,mert túl sima.
  Én csemperagasztót keverek ki mert abba jobban látszanak a szemek.
  Legutóbb egy kőhidat öntöttem gipszből két íves sín felé.Erre betonutat csináltam ugyanígy csak fehéres szürkére festettem be.Én is 6 cm-re szoktam csinálni bár ez attól függ milyen út.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.