Főoldal » Vasút, Villamosok, BKV

Metrópótlás testközelből

btx 2009 július 22 2 megjegyzés

Mindenki leszall5 óra magasságában úgy gondoltam, ma már eleget tettem a cégem előre lépéséért, így búcsút vettem a még bent dolgozó kollegáktól, és hazaindultam. Félig vakon (szembe süt a nap) elevickéltem a Ferenciek teréig, kikerültem a téren sütkérező és általam nem éppen szeretett galambhadat, majd elindultam lefelé az aluljáróba. Ilyenkor mindig sokan használják ezt az átjárót, így meg se lepődtem a szembe jövő emberek sokaságán. Azon viszont már annál inkább, amikor valaki épp a mellette levőnek mesélte, hogy nem jár a metró.  Én azért csak lementem, a lépcső közepén különben sem szokás megfordulni, legalább megkérdezem, mi történt, hátha tudnak mondani valamit. Az üvegajtók zárva voltak. Előttük egy BKV alkalmazott állta az oda érkező, hazajutni vágyó emberek rohamát – és kérdéseit, készséggel válaszolt mindenre. Közölte, hogy nem jár a metró a Nagyvárad tér és a Deák tér között, helyette mindjárt jönnek a pótlóbuszok, talán a hetes busz megállójában állnak meg. Egy hölgy érdeklődött, mi történt, megtudtuk, sajnos kigyulladt egy metrószerelvény.

Mivel nem volt kedvem kigyalogolni az Astoriáig (nem bíztam a 7-es busz megállójában), meg tudtam, jó, ha a 10. buszra felférek, úgy döntöttem, meleg ide vagy oda, három megállóért nem fogok sorban állni. Felhívtam IST-et, aki az Árpád hídtól akart hazajutni, tájékoztattam, jobb, ha 1-es villamossal megy, majd elindultam az autók elől lezárt utcán át a Kálvin tér felé. A csomópontot elérve az aluljáróban a Ferenciek teréhez megszokott látvány fogadott: zárt ajtók, utastájékoztatóvá előlépett ellenőrök és biztonsági emberek – és tanácstalan utasok. Nem időztem sokat, továbbmentem, a 9-es megállójában ekkor pedig már egy gombostűt nem lehetett leejteni:

Kalvin ter

Mire elkészítettem egy pár használható fotót, megjött az első metrópótló. Gondoljátok, mi lehetett, hiszen már ide sem üresen jött. Beláttam, esélytelen lesz a felszállás, ezért gyalogosan mentem tovább közben pedig azt láttam, hogy mindkét irányban megindult a pótlás:

Szembol is megindult a potlas

A Ferenc körúton meglepve tapasztaltam, hogy az üvegajtók nyitva vannak:

Ferenc korut

Ezek szerint már megoldódott a probléma. Viszont én mindenképpen pótlót akartam fényképezni, ezért megkerestem az Újpest központ felé eső megállót, nemsokára meg is érkezett egy járat, amelyről az összes utast leterelték a metróba:

Mindenki leszall

Szembe még ment egy-két busz, én viszont úgy döntöttem, visszatérek a jól bevált közlekedési formához. Felmutattam a bérletemet az ellenőröknek, akiknek most igen gyorsan kellett scan-nelniük az okmányokon található számokat, megpróbáltam a mozgólépcsőn egy képet készíteni, és sms-ben tájékoztattam IST-et a fejleményekről. Leérve kellemetlen szag csapta meg az orromat. Mintha valami kigyulladt volna, és annak az utóhatását érezzük. Kőbánya-Kispest felé bent állt egy szerelvény, viszont mindenkit letereltek róla (vagy fel se engedtek szállni, ezt nem tudom, mert az utolsó pillanatban mentem le), a hangos pedig megkért, hagyjuk el az állomást:

Meg nem az igazi

Amikor ismét felértem, megkérdeztem egy bkv-alkalmazottat, meddig jár a metró, ő azt mondta, már sehol sem jár. 10 perccel később egy idősebb ellenőr helyesbített, így megtudtam, hogy a Deák tér és Újpest Központ között van közlekedés. Kőbánya fele újra pillanatok alatt megtelt a buszmegálló. Sok taxis úgy látta, elérkezett az idő a cselekvésre, így könnyűszerrel lehetett fényképezni taxi busz együttállást, jópár ember döntött úgy, hogy BKV helyett inkább a taxiban várta ki, amíg átjut a dugón:

Dugo

Pedig Kőbánya fele elég sok busz jött. Vajon fel tud mindenki szállni?

Szerintetek fel tudnak szallni

Ha nem, majd erre:

Talan majd erre

Esetleg erre:

Esetleg erre

Metró hiányában a hátralévő utat is gyalog tettem meg, szembe viszont egy busszal sem találkoztam. Felderengett emlékeimben a Herman’s Hermits slágere: No milk today. Én ezt átírtam: No metrópótló today:

No metropotlo today

Aztán kb. fél óra elteltével feltűnt egy Volvo, utána megint semmi. Erről meg az Ossian – Az egyetlen c. száma jutott eszembe:

Az egyetlen

Végül is nem maradtak sokan a megállóban…

Kevesen maradtak

Úgy látszik inkább a frekventáltabb irányra gyúrtak rá a közlekedési vállalatnál. Én úgy döntöttem, mára elég volt a kalandból, így befejeztem a materiál gyűjtését, és hazamentem, hogy megírjam élményeimet.

Klinikak

Ez a mai eset – bár nem szívesen mondok ilyet, mert én nagyjából meg vagyok elégedve a BKV-val (és bélretet is veszek) – rávetít a közlekedési vállalat járműparkjának elavultságáre. Emellett még egy fontos mondanivalója van: előbb-utóbb elérkezik a hármas metró felújítása, és a ma látottak alapján nagyon nehéz lesz pótolni. Én nem vitatom az érdemeit a kettes metrónak sem, de annak vonalán viszonylag sok helyen van gyakran járó felszíni alternatíva is – és egy-két járat vonalának meghosszabbításával pedig sikerült zökkenőmentesen megoldani a pótlást (szerintem). A hármas metrónál viszont sok helyen nincs párhuzamos vonal. Sok villamos keresztezi ugyan, azok azonban általában merőlegesen folytatják útjukat. Kiépített buszsáv itt nincs, meg nehezen tudom elképzelni, hogy a 3 percenként járó még nyáron is szép kihasználtsággal közlekedő hat kocsis szerelvényeket miként lehetne csuklós busszal pótolni. Persze ez nem az én feladatom, nekem a szakmám a programozás, de valami azt súgja, meg fogom tapasztalni, miként oldották meg ezt a problémát a szakemberek.

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  ArtofNoizz mondta:

  Szerintem egy ideig még nem kell félnünk a hármas metró felújításától…. A buszparkról annyit: én a Baross utcában dolgozom, a 83-as viszonylat előttem áll meg. Mostanában besoroztak egy szakadt Ikarus-t ami önti magából a füstöt. Már erős kényszert érzek, hogy szerezzek egy páncéltörő fegyvert és kilőjem a blokkját, mert borzasztóan büdös…..

 • avatar
  IST mondta:

  Részben megúsztam, részben nem úsztam meg.
  btx telefonos infója alapján én az 1-es villamoson szaunáztam a Népligetig a metró helyett, ott viszont nyilván ácsoroghattam egy jót. Mondjuk mázlim volt, a harmadik buszra már fel is fértem, így túlzottan nagy traumát nem okozott a dolog.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.