Főoldal » Érdekesség, Modellvasút, Terepasztalterv

Irgendwohn

IST 2009 augusztus 10 Nincs megjegyzés

irgendwohn_logoIrgendwohn terepasztala egy kitalált dél-németországi várost és az azt övező területet modellezi N-es méretben. A név a német Irgendwo wohn hin szavak összetételéből lett egybemosva, melyet talán valahol ott vannak fordíthatnánk. Az asztal Irgendwohn pályaudvarára és az óváros területének bemutatására koncentrál. Az állomás egy vasúti csomópont, ide futnak be a regionális személyvonatok csakúgy, mint a távolsági közlekedés járatai Stuttgartból, Kölnből, Frankfurtból vagy Münchenből. Mindemellett Kelet-Németországból is várhatóak nemzetközi vonatok, vagy akár Ausztriából, sőt, a Trans Europ Express (TEE) legendás szerelvényével is találkozhatunk. A fővonalak felsővezetékkel villamosítottak, csakúgy mint a villamosvonalak is, lévén utóbbiból is van a terepasztalon, ez a főpályaudvart köti össze az óvárossal illetve Schwarzach-hal, amely mind vonat- mind villamosmegállóval is rendelkezik.

asztalterv

A terepasztal modulárisan lett felépítve, négyvágányos pályával rajtuk és persze számos állomással. A sínek hossza egy-egy körben 20 métert ér el, ami N-es méretben elég korrekt vasúti forgalmat tud jelenteni. A pályát sörgyár, szénbánya, különböző rakodóvágányok is színesítik, így változatos tehervonati szerelvények is üzemeltethetők. Persze fűtőház és ezzel fordítókorong sem maradhatott ki a mókából, mondhatni ezek alapvető kellékei egy ennyire nagy terepasztalnak. Merthogy a mérete nem csekély: 10 darab 1,2 méterszer 0,6 méteres modulból áll, ami mellé még hat 1,2 méteres modul is társul a tárolópályaudvar részére, ahol 24 vonat állhat egyszerre, ez pedig több mint elegendő lehet kiállításokon a látogatók figyelmének lekötésére. Az asztal üzemeltetéséhez hat kezelő kell, lévén nem digitális üzemű, a nagy számú vonalak és vonatok miatt ennyire szükség van.

irgendwohn1

Az asztal Christine és John Brady közös alkotása, ők a brit N Gauge Society Word Wide Group-jának a tagjai. A képek (John Brady és Tim Hitch) közléséhez az NGS WWG hozzájárult, John örömmel vette, hogy magyar közönségnek is be tudja mutatni a munkájuk eredményét.

irgendwohn2

irgendwohn3

irgendwohn4

irgendwohn5

irgendwohn6

irgendwohn7

irgendwohn8

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.