Főoldal » Élménybeszámoló, Kisvasút

Szippantós kocsi tolatott a vonat elé Kemencén

Ibigoo 2009 augusztus 25 9 megjegyzés

Augusztus 21-én, pénteken délután szerencsés kimenetelű baleset történt a Kemencei Erdei Múzeumvasúton. A felső végállomásról, Feketevölgyről induló, 355-ös számú vonat elé egy házakkal és fákkal szegélyezett szakaszon kitolatott egy szippantós kocsi. A közúti jármű először a kettő vagont vontató mozdony oldalával ütközött, majd folytatva a tolatást összeakadt az első személykocsi sarkával. A vasúti jármű az érintkezési pont mentén kifordult, második forgóváza két tengellyel elhagyta a pályát és magával rántotta a következő kocsi egyik forgóvázát is. Az első személykocsi végül a pálya mellett húzódó kemping kapujában állt meg. Személyi sérülés, annak ellenére hogy a vonat szinte tele volt, szerencsére nem történt. Jelen sorok írója a szerelvény elején utazott és testközelből élte át az ütközést, illetve az utána következő műszaki mentést is.

A vonat megállását követően kissé elszabadultak az indulatok, a mozdonyvezető érthető módon magából kikelve kérte számon a manővert a teherautó sofőrjén, aki azzal védekezett hogy nem látta a szerelvényt. A közúti jármű vezetőjének védelmére kelt a kemping tulajdonosa is, ügyesen kikerülve azt a kérdést, hogy miért nem biztosította senki a szippantós tolatását. A teherautó sofőrje szerint az eset még a rendőrség értesítését sem éri meg, többször arra utasította a vonatszemélyzetet hogy húzza el az útból a siklott kocsikat, ugyanis útban vannak és nem tud bemenni az üdülőbe szippantani. A kemping tulajdonosának is ez volt a legnagyobb baja. Az üzemeltető a későbbiekben sem mutatott több emberséget, megtiltotta a vonaton utazóknak hogy használják a kemping wc-jét valamint megkísérelte elhajtani a helyszínre érkező tűzoltókat is. Az ő bűnük az volt, hogy a tűzoltó gépjármű mellett nem fért el az üdülő számára talán vendégeket hozó Volán-busz.

A tűzoltók által vezényelt, a vonatszemélyzet, néhány a helyszínre siető falubeli és a kempingben üdülő vendégek egy részével végrehajtott műszaki mentés során két óra alatt kerültek vissza a kocsik a pályára. A kettő kisiklott kocsit kézi emelőkkel – ún. hévérekkel, valamint ékekkel helyezték vissza a sínre. A vagonok a mentesítő vonatba sorozva, saját kerekükön hagyták el a kárhelyet. Helyszíni értesülések szerint a rendőrség vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt elmarasztalta a szippantós kocsi sofőrjét. A kisvasut.hu szakmai portál szerint a vasútüzem szombatra helyreállt.

Az esetről készült többi fénykép megtekinthető a vonatmagazin.hu galériájában. A műszaki mentésről készült videó pedig itt található.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


9 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  Ennyit a békés, nyugodt, hétvégi kirándulásról, igaz? :sad:

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  :( Nagyon sajnálom az esetet. Őszintén remélem, hogy senkiben és semmiben nem esett kár.
  Hadd fejezzem ki továbbá sajnálkozásomat, szigorúan senki mellé, vagy ellen nem állva, hogy nagyon-nagy baj, hogy kissé elszabadultak az indulatok. A “tegyünk egymásnak keresztbe kompromisszum nélkül” megoldás(??) valósult meg kényszerű kompromisszum helyett: Hiszen a kemping és a vasút egymás mellett is harcolhatnának egymásért, például egy “Xy Kemping” megállóhely létrehozásával. Elnézést kérek, nem tudom, mennyire utópisztikus, egyáltalán nem ismerem a helyszínt. (Vajon felül tudnának emelkedni a felek a sértettségükön a közös cél érdekében? Vagy én vagyok túl naiv?)

 • avatar
  Ibigoo ( a szerző ) mondta:

  A kárhelyről lefele menet beszélgettünk az egyik kisvasutassal. Elmondása szerint sokáig tervbe volt véve egy kemping-megálló, azonban végül nem lett semmi belőle.

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  Ó, hát ez sajnálatos. Reméljük valakiknek idővel megint eszükbe jut, s sikerül mégis… :)

 • avatar
  Sunocske mondta:

  Azért ha van rá igény, megáll a vonat a kempingnél. És sajnos a helyzet nem olyan egyszerű, hogy csak úgy leöntünk 30 négyzetméter hidegaszfaltot a sín mellé. Ennek okai nem publikusak (bár talán már nem is állnak fenn).

 • avatar
  ArtofNoizz mondta:

  Nem véletlenül Szalamandra a feltételes megállóhely neve…ha már Szalamandra Kemping a hely neve.. Bezzeg, akkor nincs hiszti, mikor a kuncsaftokat a kapuban rakjuk le…

 • avatar
  mk48 mondta:

  Ha a szippantó be is tudott volna menni, akkor se tudott volna dolgozni, mert a mozdonnyal sikerült letörni a végéről az ürítőcsövet. Még jó, hogy nem volt benne más helyről trutyi, szép kis hangulatot adott volna a gyerkőcöknek pár köbméter szar a kapuban :-) .

  A kempinges néni annyira “haragudott” ránk, hogy másnapra meg is rendelt 90 főre egy különvonatot. Két szerelvény dugig volt utassal, mindent bevetettünk, ami gurítható. Ennyit a sértődöttségről…

  Volt még egy nagy szerencse. Ha jön a vonat, általában rohannak a gyerekek, csüngenek végig a kerítésen és a kapun, integetve – most egy se volt ott. Simán kilapítottunk volna 4-5 gyerkőcöt, nem hiányzott volna.

 • avatar
  Ibigoo ( a szerző ) mondta:

  mk48: nagy sz*rban lettünk volna, ha már máshol is járt a kocsi :)

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  Kilencvenfős különvonat? Remek :grin: Éljen-éljen

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.