Főoldal » Bemutatók, Címlap, Szimulátorok, Virtuális Vasút

Trainz Simulator 2009 World Builder Edition bemutató

Guriga 2009 augusztus 7 6 megjegyzés

pcg_trainz_simulator_2009_world_builder_edition_v0907Alábbi leírásunk főleg azoknak szól, akik még nem határozták el magukat egy szimulátor program beszerzésére sem. Röviden próbálom bemutatni a játékot, a lehetőségeket, azonban a teljeskörű használatot nincs szándékomban ezen írásban kivesézni. Részletes használati útmutatót a www.trainz.hu weboldal Ismertetői között találnak az érdeklődők.

(A bemutató a Trainz magyar honlapján szintén olvasható.)

Egy kis Trainz történelem

Az első Trainz verzió kb. 2000 végén, 2001 elején jelent meg. A programot sok ember várta, már ki volt éhezve egy kis vonatozásra a szimulátorokat szerető játékos társadalom. Ez idő tájban látott napvilágot a Microsoft Train Simulator (MSTS) programja is. Így egyből két alternatíva is mutatkozott a vasutat szerető felhasználóknak. Azonban míg az MSTS-t a fejlesztő cég viszonylag mostohán kezelte, addig a Trainz továbbfejlesztése virágzott. Sorra jelentek meg a javítócsomagok, majd láttak napvilágot fejlettebb verziók. Napjainkig számos Trainz verzió jelent meg, így pl. az 1.0 után következett az 1.3, majd az Ultimate Trainz Collection (UTC) 1.5, aztán jött a nagyobb fejlődés, a Trainz Railroad Simulator 2004. Ez utóbbi program manapság ötödik évét tiporja, még a mai napig hatalmas felhasználói tábora van. A TRS2004 négy darab javítócsomagot kapott az évek folyamán. A felhasználói visszajelzéseket figyelembe véve tovább fejlesztették a programot. Elkészült a Trainz Railroad Simulator 2006, majd a Trainz Classics sorozat 1,2 és 3-ik résszel. A különböző nyelvterületeken megjelenő verziók is más-más nevet kaptak, így létezett pl. Trainz Railroad Simulator 2007 németül és franciául is. Aztán a TRS2006-hoz 4 részes Trainz Driver sorozatot vehettünk meg, amely csak pályákat tartalmazott az alapjátékhoz, külön kiegészítő lemez volt. Ezen verziók után látott napvilágot a Trainz Simulator 2009, amely már közel egy éve piacon van. És végül idén, a játék soron következő javítócsomagja, az SP2 megjelenésével kiadásra került a magyar nyelvi verziója a programnak.

jomunkasemberek

Mi is a Trainz?

A Trainz egy terepasztal szimulátornak indult vasútépítő játék, amely számos eszközt bocsájt a rendelkezésünkre, hogy megépítsük álmaink virtuális terepasztalát. Maga az építkezés roppant egyszerű, egy kis terepasztal nagyon rövid idő alatt létrehozható vele. Azonban az igazi szimulátor rajongókat a valós világ leképzése érdekli jobban. A játék lehetőséget ad valós vasútvonalak lemodellezésére, és ezt a felhasználók többsége hamar észre is vette. Tulajdonképpen ez volt a továbbfejlesztés motorja, világszerte rengeteg ember kezdett virtuális vasútvonalakat építeni. A játék lehetőséget ad arra, hogy ne csak a beépített objektumokat, vonatokat használjuk, hanem saját magunk által készített modelleket is betehessünk a játékba. Ezt a lehetőséget kihasználva több fejlesztőcsapat alakult, akik a saját környezetükben, országukban előforduló vasúti járműveket, épületeket kezdték modellezni és a játék alá implementálni. Hazánkban a legtöbb magyar vasúti modellt a H0 TTrainz Csapat készítette a játékhoz, majd más, később a Trainz világában meghatározó csapat is beszállt a fejlesztésbe. Így jött létre az igazi etalonnak számító FMA Csapat, amely világszerte nagy elismerésnek örvend.

TS2009 magyar verzió

Az idei tavasz vége felé kaptuk a hírt, miszerint meg fog jelenni a magyar nyelvű kiadása is a játéknak, mégpedig a régió kiadója által, hivatalosan támogatott verzióban. A kelet-európai kiadói jogok a CD Projekt Kft birtokában vannak, így a fordítást ők végezték és jelentették meg a játékot a nyár közepén. A magyar verzió kizárólag a játék fordítására szorítkozik, tehát a kezelőfelület, a menük, a beállítások mind magyarul szólnak a felhasználóhoz. Mivel a játék rengeteg beépített modellt tartalmaz, ezek honosítása nem volt megoldott. Kizárólag az Auran, az ausztrál fejlesztőcég által készített modellek kaptak fordítást. Így az oktató módok, vezetői parancsok, egyes modellek lettek lefordítva. A program magyar modelleket nem tartalmaz, tehát az alapjátékban hiába keresünk magyar mozdonyokat, vasúti kocsikat, épületeket stb… azokat nem találunk. Magyar tartalmak az internetről szerezhetőek be, így pl. a www.trainz.hu weblapról vagy az Auran saját letöltő központjából, a DLS-ről. A DVD tok és a kézikönyv szintén magyar nyelvű, tehát a kis könyvet átlapozva az alapismereteket hamar meg tudjuk szerezni. Ezen kívül még találunk egy regisztrációs kártyát a tokban, amely a CD Projekt sorozatszámunkat tartalmazza. Ha regisztrálunk, akkor pl. örök garanciát kapunk az adathordozóra, használhatjuk a fórumot és terméktámogatást kaphatunk.

És akkor telepítsünk!

A játék telepítése végtelenül egyszerű, a magyar nyelvű telepítő lépésről lépésre végigvezet a tennivalókon. Átlagos gépen kb. 10 perc szükséges a tartalom felmásolásához. Amikor végeztünk a telepítéssel, kb. 3,6 Gbyte adat került fel a merevlemezünkre. Első indítás alkalmával lefut egy diagnosztikai program, amely végignézi a rendszerünket az optimális eszközmeghajtók és teljesítmény paraméterek feltérképezése szempontjából. Ha régi eszközmeghajtót vagy kis rendszerteljesítményt detektál, azt jelzi nekünk. Így be tudunk avatkozni pl. a grafikai paraméterek optimális beállításába.

ts2009_hu_06

A diagnosztikát a játék beállításai követik. Itt kell megadnunk a játék sorozatszámát, amely a kézikönyv hátsó borítóján található. Ezt a sorozatszámot a Planet Auran honlapon beregisztrálva hozzáférhetünk a DLS-en tárolt több, mint 100 000 modellhez. A beállító panelen ha beírjuk Planet Auran felhasználói nevünket és jelszavunkat, akkor közvetlenül is elérhetjük az adatbázist a Tartalomkezelő segédprogramon keresztül, amely a főmenüből az Eszközök névre hallgat. A beállításokat érdemes végignézni és a gépünk teljesítményéhez igazítani. Ha végeztünk a beállító panelen, akár indíthatjuk is a játékot.

A játék indítása

A Főmenün keresztül indíthatjuk a játékot, érhetjük el a Beállításokat, a Tartalomkezelőt (CMP), a kézikönyvet, az interneten keresztül a TrainzOnline-hoz kapcsolódhatunk, olvashatjuk az Auran fórumot és böngészhetünk a bónusz alkalmazások között. A Játék indítására klikkelve fogunk bejutni a szimulátor indító képernyőjéhez.

Amint beléptünk a játékba, ne feledjük, hogy itt is vannak beállítások, amelyeket érdemes végignézni. Az optimális beállításokkal élvezetesebb játékmenetet tudunk kicsiholni gépünkből.

ts2009_hu_01

Mivel a Trainz-t eredetileg modulárisan építették fel, ezért a játék indító képernyőjén már a telepített modulok között tudunk választani attól függően, mit is szeretnénk csinálni. Alapvetően három modulból épül fel a játék. A Tervező a terepasztalok kivitelezését teszi lehetővé, itt építhetjük meg saját pályánkat, vagy szerkeszthetjük át a számos beépített pálya valamelyikét. A Fűtőház modulban megtekinthetjük járműparkunkat, információkat olvashatunk a különféle járművekről, körüljárhatjuk azokat. A Vezető modul pedig az elkészített terepasztalokon teszi lehetővé a vonatozást, itt utazhatjuk végig a vonalakat.

ts2009_hu_02

ts2009_hu_03

A Tervező módba belépve számos előre legyártott pályával találkozhatunk. Valószínűleg a régi Trainz felhasználóknak ismerős lesz a pályakínálat, mivel az eddig megjelent Trainz-ek összes pályája bekerült a TS2009-be, de azért akadnak újak is. A 42 darab beépített pályát számos küldetés teszi változatossá. Itt jön elő a honosítás lényege, végre a küldetéseket magyarul lehet elolvasni, és megérteni a küldetés lényegét. A Tervező mód kapott pár új funkciót, így pl. 5m-es gridet tudunk beállítani. Hatékony szűrű alkalmazás kapott helyet, valamint új vezetői parancsokat is kipróbálhatunk. Most nem térek ki a Tervező modul eszközeinek használatára és általában a program kezelésére. Erről a témáról sok ismertető jelent meg a H0 TTrainz weblapon.

ts2009_hu_04

ts2009_hu_05

A Tartalomkezelő egy hatékony alkalmazás, amellyel kordában tudjuk tartani letöltött és telepített modelleinket, valamint közvetlenül is elérhetjük a DLS-t. Számos hibás modellt kiszűrhetünk és javíthatunk vele, kulcsszavakkal láthatjuk el kedvenc modelleinket. Az SP2-ben már lehetőség lesz a kulcsszavak lementésére. Valamint ezzel az alkalmazással tudjuk az új modelleket telepíteni a játék alá, valamint törölni a szükségtelen vagy feleslegessé vált cuccokat.

Támogatás

Amit még el kell feltétlenül mondani, és ez a haladó játékosokat is érdekelheti, hogy hamarosan meg fog jelenni a Service Pack 2 (SP2) a TS2009-hez. Mivel a játék már majdnem egy éve piacon van, a megjelenését követően nemsokára adták ki az SP1-et, amely számos hibajavítást tartalmazott. A fejlesztés azóta nagy léptékben folyik, bevonva a Trainz felhasználók kemény magját szerte a világon. Mivel nagyon sokan tesztelik a béta verziókat, ezért számos hibára derült fény az eltelt időszak alatt. Ezeket a hibákat folyamatosan javítva adták ki a béta javítócsomagokat a hivatalos béta tesztelőknek. Így az SP2 is tesztelés alatt áll, reményeink szerint pár hónapon belül meg is fog jelenni. Az SP2-t a magyar kiadású programverzióra is fel kell majd telepíteni, amely akár kézi, akár automatikus úton is megtörténhet. Ezzel csupán arra akarok rávilágítani, hogy aki megvásárolja a programot, az számíthat a terméktámogatásra. Azok a felhasználók, akik még az eredeti, első kiadású verziót vették meg, az SP2-vel ők is megkapják a nyelvi csomagot.

hst

Konklúzió

A TS2009 egy folyamatosan fejlesztett, továbbfejlesztett verziója az eddigi Trainz verzióknak. Sebessége, stabilitása példás, igaz hiányosságai is vannak, amelyek nagy része a hibás modelleknek tudhatóak be. A folyamatos tesztelés remélhetőleg sok hibára fényt derít és javításukat a következő javítócsomagban megoldják.

Értékelés:

8 

Ami tetszett:

 - Magyar nyelvű program
 - Stabil és gyors
 - Magyarország régió kiválasztható új terep építésénél

Ami nem tetszett:

 - Sok a régi pálya és a régi modell
 - Előfordulnak fordítási hibák (nagy részük javítva lesz)
 - Szép grafikához nagy gépigény szükséges

Rendszerkövetelmény:

A kiadó által ajánlott minimális rendszerkövetelmény:
- Microsoft Windows XP SP3
- Pentium IV 2,2 GHz processzor, 1 GB RAM
- DirectX 9c kompatibilis 64 MB videókártya
- DirectX 9c kompatibilis hangkártya
- DVD-ROM meghajtó

A kiadó által ajánlott rendszerkövetelmény:
- Microsoft Windows XP SP3
- Core 2 Duo processzor, 2 GB RAM
- DirectX 9 kompatibilis 256 MB videókártya
- DirectX 9c kompatibilis hangkártya
- DVD-ROM meghajtó

Általunk ajánlott rendszerkövetelmény:
- Microsoft Windows XP SP3 vagy Vista SP1
- Core 2 Duo 2,5 GHz processzor, 4 GB RAM
- DirectX 9 kompatibilis 256 MB videókártya
- DirectX 9c kompatibilis hangkártya
- DVD-ROM meghajtó

Linkajánló:

http://www.auran.com/

http://www.trainz.hu/

www.cdprojekt.hu

Beszerezhetőség:
CD Galaxis
MediaMarkt
Saturn
és egyéb számítógépes programokat árusító üzletek

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


6 megjegyzés »

 • avatar
  IST mondta:

  Köszönet a bemutatóért Guriga!
  Remélem a hétvégi kiállítás sokaknak meghozza a kedvét a progi megvásárlásához, amely szerintem nagyon kellemes órákat tud adni a játékosoknak.

 • avatar
  Marcell mondta:

  Csucsi barátom remélem meg büszke ,hogy az ő modellje virít a borítón!

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  Az egyik képen látható szövegben találtam egy gépelési hibát.

 • avatar
  IST mondta:

  Az jó, ha csak egyet. Sajnos maradtak benne hibát, de a CD Projektesek ígérete szerint lesz ez még jobb is.

 • avatar
  Guriga ( a szerző ) mondta:

  Szia Ist!

  Köszi, hogy kiraktad a cikket!

 • avatar
  laci1966 mondta:

  sziasztok a játék inditása elött kiad egy ablakot valami trainz konfigurálása cimü ablak ezt nem tudom megcsinálni és a játék adig nem indul el aki tudja mit kell csinálni az irjon de ezen az oldalon is van olyan balak fénykép 2 es kép irjatok léccihttp://www.vonatmagazin.hu/wp-includes/images/smilies/icon_mrgreen.gif

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.