Főoldal » Fotósuli, Vonatfotózás

Őszi tanulságok 2.

Benbe 2009 szeptember 14 3 megjegyzés

PA199846Nagyon sokat hallom, hogy a nyár a legjobb évszak vonatfotózásra, ám a túl éles kontúrok, az erős kontraszt és a nagymeleg engem annyira nem vonz. Sokkal közelebb áll a szívemhez az ősz, amikor a fényképezőgéppel tényleg festőnek érezhetem magamat, finom színharmóniát, selymes fénybe burkolózó tájat pingálhatok CCD-m felületére. Senki ne érezze úgy, hogy ezt a cikket nem olvashatja el, ha esetleg CMOS szenzor lenne a gépében!

Ugyanakkor nem is muszály mindenkinek egyetértenie velem. Azért szeretném, ha adnátok egy esélyt az ősznek!

Folytatva a korábbi ködös képfolyamot, íme egy szerb Kennedi és egy Bézé:

PA199846

PA139827
Hát, az utóbbi kép talán nem olyan megnyerő, tehát érdemes megtalálni a pillanatot. Kicsit később egyre szebben kezdett sütni a Nap, így ha sűrűbb lenne a vonatforgalom a 75 felső szakaszán, meg is örökíthettem volna.

A köd általában reggel hét és nyolc között föl szokott szállni, de előfordul (és a Bzmot 341-et ábrázoló kép is bizonyítja), hogy a délelőtt nagy részében megmarad.

Érdemes az ilyen ködös napokra hegyes fotóhelyet választani, hiszen ha elég vékony rétegben lebeg a köd, akkor az abból kinyúló csúcsok érdekesek lehetnek.

Mindez a napkelte idejében (ha valahol a vasút közelében éjszakázol, vagy autóval igen korán elindulsz) különösen szép képet eredményezhet.

A napállást mindig érdemes ellenőrizni, és nem csak az azimutális állást, hanem a magasságot is. Az alföldeken általában tovább lehet fényképezni, hiszen ha épületek vagy fák nem árnyékolják a pályát, akkor akár egy órával is tovább lehet napos a vonat – persze egyre sötétebb is. A legkönnyebben a lapos vidéken lehet becsillanó vagy sziluett-jellegű fotót is készíteni, míg a hegyek között azt is meg kell nézni, hogy egy távoli domb vagy hegy nem takarja-e ki a napkorongot az általunk tervezett pillanatban.

PA280379

PA2101537A Skoderi-tónál készült felvételen a hegyek árnyai már a kép alján állnak. Mire leszereltem az állványomat és bepakoltam az autóba, a vágány már bőven a sötét részbe esett – a bari fűtőház mozdonyvezetője pont a legtökéletesebb pillanatban terelte vonatát a fényképezőgépünk elé.

PA2101440
Ezt a kevés napfényt is két csúcs közötti nyereg miatt kaptuk meg, hiszen a tó minden oldalán ezer méter feletti hegyek sorakoznak, így a Nap igen korán lemegy. Ilyen vidéken igazi, sziluettes vagy becsillanós naplementét fotózni csak a lenyugvó nap felé eső, hosszú völgyben lehet. Mivel a Nap minden nap más irányba nyugszik le, majd’ minden fotóhelyhez megtalálható az a dátum, amikor ott a legszebb kép elkészíthető.

83p
Könnyű egy sötét, kicsit ellenfényes kép retusálásával mellékvágányra futni. Egy eleve sötét tónusvilágú képet átalakítani, mintha déli napvilágnál készült volna, durva hiba lenne. Sosem fog úgy kinézni, de ami még rosszabb, hogy ilyenkor könnyedén eldobjuk a digitális negatívban az utómunka előtt még megtalálható lehetőségeket.

A HDR algoritmusok egy felvételből is képesek némiképp nyújtottabb dinamikájú képeket előállítani, de kicsit rosszabb minőségben Gamma-korrekcióval is megtehetjük ezt. A fenti kép egy RAW fájlból készült több előhívott “pozitív” HDR-feldolgozásával készült. Én fontosnak gondolom, hogy a HDR-eljárást nem azért alkalmaztam, hogy a nagyon sötét vonatot megfelelő világosságúra húzzam föl. Ez azért is problémás lenne, mert a homlokfal jóval világosabb az ívben álló kocsik belső oldalánál.

A végeredményül kapott kép meglehetősen sötét, low-key, fotó lett. Látszik rajta, hogy volt vele utómunka, de még benne voltam a 40 másodperces szabályomban (40 másodperces szabály: amelyik képpel 40 másodpercnél többet kell foglalkozni, hogy jó legyen, az eleve egy szar kép volt). A világosított részek finoman mennek át a háttér napos részeibe, általában is szép, egységes képet adnak a különböző területek.

Íme a kép hisztogrammja:

hist-4 Nem tökéletes, hiszen egy helyett több hupli van középen, de azért viszonylag egészséges a fényerőeloszlás, túl sötét vagy túl világos részek nincsenek és adott a kellő kontraszt is.

P9289612-1Egy jó világos, de fakó és kiégett egű variációt is készítettem elrettentés képpen. Itt a hisztogrammja is, az is rémisztő:

hist-3Nem sok minden látszik rajta. És nem az ön készülékében van a hiba, ha alig lát fekete részeket a grafikonban!

Én már túlzónak találom, de azért készítettem egy, az első variánsnál kicsit világosabb kivitelt is. Ez már nagyon művinek hat az én szememben:

83p-2hist-2A hisztogrammon látható, hogy a korábban megvolt kontrasztosság oda, helyette egy túlnyomóan világos, de meglehetősen lapos képet kapunk. A hisztogramm lapos görbéje egyben a kép színeinek laposságát is jelenti.

Az én kedvencem pedig egy olyan kép, ami jól példázza, hogy mennyi lehetőség rejtőzhet egy felületes pillantás elől elrejtve egy digitális negatívban:

56pMagam is csak Gulyás Attila sziluettjének megnézése után jöttem rá, hogy tulajdonképpen abban az időben én is fényképeztem, és hála a Sátán álló jellegzetes fáknak és az MDmot oldalán megjelenő finom súrlófénynek én is elkészíthetem a magam sziluett-festményét. A lehetőség végig ott volt a képben, mindössze a korábbi utómunkámban haladtam végig rossz irányba.

Könnyű eltévedni egy jóval egyszerűbb fények között készült kép esetében is – remélem, senkinek nem jutna eszébe az alábbihoz hasonló műanyagot photoshoppolni magának:

PA199844Az eredeti kép ugyanis teljesen másmilyen volt, és az állt közelebb a valósághoz… Amíg ugyanis egy rp.net screener csak a képet nézi, a fotósnak megvan az a hallatlan előnye, hogy ő a valóságot is látja – szerintem pedig a legfontosabb, hogy a fénykép hűen közvetítse a fotós által megtapasztalt valóságot, és azon a párás, felhős reggelen Jelen Do és Čačak között közel sem vibráltak ennyire a színek.

Kapcsolódó linkek

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  szentesi mondta:

  Igaz nem a cikkhrz tartozik, de engedd meg, hogy elsőként gratuláljak a Fókusz műsorban való szereplésedért!

 • avatar
  1116001 mondta:

  Ismé hasznos tippek trükkök. Köztük szép képek!!

  off
  Mikor volt a tvben és milyen témában?:)
  on

 • avatar
  szentesi mondta:

  Ma este volt a RTL klub fókusz című műsorűban. A közel öt perces riport alatt 4 embert szólaltattak meg, akik járművek fotózásával foglalkoznak. Kedd reggel 6:30-kor megismétlik a műsort.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.