Főoldal » Fotósuli, Vonatfotózás

Őszi tanulságok

Benbe 2009 szeptember 9 3 megjegyzés

PA139840Tavaly ősszel nem sok képet készítettem, legalábbis nem sokat, ami tipikusan őszinek tetszett volna. Ennek oka részben az volt, hogy Albániában október idusán is nyárias idő volt, részben pedig, hogy idehaza az őszt legjobban jellemző vöröses-sárgás színekbe öltözött fák ideje gyorsan lejárt.

Az idei ősz gyorsan érkezik, a levegő esti hőmérsékletén már érezni, de talán ezúttal tovább is fog tartani, ezért az extravagáns színek, a szép fények és a ködös effektusok kedvelői izzítsák fényképezőgépeiket, hiszen a dombvidékek és az alföldek is a legszebb arcukat készülnek bemutatni.

A tavalyi őszi cikkekben egészen sokmindenről írtam, így a vonatfotósoknak, ha még nem tették, érdemes elolvasni őket, akik pedig már ismerik, újra átfutni őket, hiszen inspirációt adhatnak a saját őszi fotózások megtervezéséhez.

Ebben a cikkben néhány azóta készült őszies képemen szeretném bemutatni az évszak nagyszerű lehetőségeit.

Fák mellékesen

Nem minden a tájkép, stílustól, lehetőségektől és témától függően gyakran fotózunk a sínekhez közelebbről. Ilyenkor a környezetből elég keveset lehet megmutatni, de, mint például az alábbi, Lajtaújfalun készült képen, néhány őszi fával színesebbé tehetjük a városias és az egyéb, szűk kivágású fotókat. Itt a fák és az útátjáró a közeli, nagylátószöges kép ellenére tökéletesen elhelyezi a szemlélőt térben és időben.

PA280334

Amikor egy egyedülálló, jellegzetes fa áll a sín közelében, azt igyekszem teljes egészében belevenni a képbe, legtöbbször úgy, hogy szigorúan a fa határozza meg a kép kereteit. Ezzel a nagyon erős kompozícióval szintén érdekessé tehetőek a közeli felvételek, még egy egyszerű, megállóhely peronjánál készült fotó is.

PA139840

Ősszel is, mint minden évszakban, a menj távolabb! mellett a menj közelebb! utasítás is működik. Érdemes a vasút közvetlen közelében kutatni az érdekes részletek után és belevenni őket a képbe. Ma már olyan sokan fotóznak vonatokat, hogy egy sima, háromnegyedes, magaslati képpel nehéz kitűnni; a világ azonban végtelen lehetőséget rejt, és ezeket fölkutatni és ízlésesen fölhasználni egy vasútfotó előtereként vagy háttereként hallatlanul szórakoztatóbb is, mint a jól kijárt ösvényeket (autópályákat) követni.

PB02041423Ezen a későőszi felvételen az is látszik, hogy egy szelesebb éjszaka után mennyire megcsappanhatnak a levelek. Eredetileg egy ilyesmi alapkompozíció járt a fejemben a Bézével, de ezt a kísérletet sem az időjárás, sem a dús lombkorona nem támogatta.

PB02042030

PB02040145

Érdemes korán kelni, hiszen a reggeli pára különlegessé teheti a perspektívát, és még ha a képeink nem is lesznek tökéletesen élesek és sokunknak a magas érzékenység miatti zajjal is meg kell küzdeni, az igazán hű képet festeni vágyó vasútbarát nem lustálkodhat.

PA220297Figyelni kell a fák színét is, hiszen az ősz előrehaladtával egyre vadabb vörösek jelennek meg, és vannak fák, például a nyírek, amik akár egy fán vagy facsoporton belül is képesek a szívárvány számos színét magukra ölteni. Dél felé haladva az ősz egyre később jön el, azt ráadásul a tengerszint feletti magasság is sietteti. A fenti képen Kolasín látható, ami egy montenegrói síparadicsom, előrehaladott állapotú fákkal. Alant az északabbra, de mélyebben fekvő Prijepolje mutatkozik be a Tara folyó völgyével:

PA199850

Még ha semmi konkrét dolgot nem is választunk előterül, a domboldalak és erdősávok önmagukban is jobban mutatnak ősszel. Ezen a képen ráadásul a kocsik barnája, a mozdony vöröse és a híd rozsdája tökéletesen harmonizál a háttér színkavalkádjával.

PA199862

Az ősz egy olyan szerencsés évszak, hogy napos időben és sötét felhők alatt fotózva is szép, és ez kivételesen nem csak az én véleményem (bár a Railpictures még mindig nem hiszi ezt el). Fent Slijepac Most, lent Püspökhatvan:

PB0204579
PB02044950
Komoly fixációm a fenyőfák belekomponálása az őszi és téli képekbe. Amíg nyáron csak a zöld szín létezik, és már nagyon unom, a tél és ősz vörösei és barnái közé pont bekívánkozik egy kis friss, reményt adó zöld kontrasztként. Különösen szép, ha egy jól kiemelt fenyőt vagy egy nagyobb fenyőfacsoportot találunk:

PB02044843

A második részig is kiváló fényeket kívánok!

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


3 megjegyzés »

 • avatar
  morhange mondta:

  A PB02042030.jpg-t el tudnám képzeli egy vonatos naptárban :)

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  Ilyenkor sajnálom, hogy veszett lusta vagyok utazni egy-egy képért :D

 • avatar
  JZ mondta:

  Benbe!

  Sz*rd le, hogy nemjó a railpicturesnek! Az a lényeg, hogy a készített képekkel te magad elégedett legyél, szépnek találd! Az RP az csak egy…e-penis növelő dolog. :lol:

  ui.: szerintem is jó képek. :wink:

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.