Főoldal » DVD-Magazin, Lapszemle, Könyvbemutató, Modellvasút

RMF 529

IST 2009 szeptember 20 2 megjegyzés

rmf529_01Itt az ideje, hogy sort kerítsek a harmadik francia vonatos újság bemutatójára is, amely nem más, mint a Rail Miniature Flash című magazin (a név megtévesztő lehet, de full francia a lap), annak is az 529. száma ami 2009 augusztust jelent. A címből sejthető, ebben a sajtótermékben a vasútmodellek és a hozzájuk kapcsolódó információk dominálnak. 84 oldal, havi megjelenés, teljesen színes magazin, ráadásul a közepén keményebb lapból készített kivehető vonatösszeállításos, archív felvételes kiegészítő található. A lap egyébként 6,80 euróba került, azaz közel kétezer forintba, ami nem nevezhető túlzottan baráti árnak, de egyszer azért megengedhető volt. Na de inkább nézzük a konkrét tartalmat!

rmf529_02

Kezdeném mindjárt a képen is látható terepasztallal, amelynek a neve: Les chemins de fer du Kaeserberg. Svájc vasútvonalait mutatja be H0-ás méretarányban, így találhatunk rajta normál nyomtávú (16,5 mm-es) CFF illetve 12 mm-es RhB és Kaeserberg Bahn vonalakat is. A vonatok a CFF szakaszon 1220 métert tudnak bejárni, az RhB-n 780-as, míg a KB-n 45-öt. A minimális ívsugár 1000/650/650 mm, személykocsikból és tehervagonokból 1250 darab van, amik segítségével 87 vonatot állítottak össze. Már ebből is kitűnik, hogy nem egy szobában eldugott terepasztalról van szó, hanem kiállítási darabról, a teljes terület 180 négyzetméter helyet foglal el. A fotók alapján igencsak meggyőző a dolog, aprólékosan és élethűen alakították ki az egyes részeket. Ha további infókat, képeket szeretnétek látni a terepasztalról, akkor azt ezen a honlapon megtehetitek.

rmf529_03

A járműbemutató természetesen nem maradhat el, a magazin az SNCF BB 16500-as villamos mozdonyát veszi górcső alá. Négy oldalon keresztül mutatják be archív fotókkal az igazi mozdonyt, utána pedig hat oldalon a H0-s modelljét, amelyet a Vitrains és az LS-Models is gyárt.
Az építkező kedvűeknek jól jöhet a kitépítési segédlet, egyrészt egy raktárépület felépítését mutatják meg 27 fotón keresztül, amelyek mellé tekintélyes mennyiségű szöveg is került, másrészt egy mozdonyszínt is összeállítanak, igaz azt már “csak” 18 képen át. Ha tudnék franciául, akkor még hasznosabb lenne az egész, de a fotók alapján is el lehet csípni dolgokat.
A magazin közepén a kivehető keménypapíros részben a BB 16500 sorozat vasútmodellező szemmel lehetséges vonatösszeállításait mutatják be rajzok segítségével, ami szerintem különösen jól jöhet egy vásárlás előtt: aki komplett szerelvényt szeretne beszerezni, a bolti ábrándozáson kívül így láthatja nagyjából hogyan fog kinézni a vonata.

rmf529_04

Annak aki nem szereti a gyári műanyag/fém festésű modelleket jól jöhet egy cikk az autószállító kocsik antikolásáról. Az LS-Models DD66-os modelljén mutatja meg Géry Nolan, hogy ő hogyan “varázsolta” élethűbbé ezt a járművet, milyen technikával koszolta a forgóvázat és milyennel a felépítményt. A fentiek alapján talán mondanom sem kell, hogy ez is igen jól van illusztrálva. Persze a hírek sem maradhatnak el és a modellezőket érintő reklámok, amelyekre a magazin végén jutott hely. A híreknél mondjuk csodálkozom ezen a megoldáson, bár ha azt veszem, hogy jópáran mindig hátulról kezdik el egy újság olvasását, akkor akár még létjogosultsága is lehet a dolognak.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


2 megjegyzés »

 • avatar
  JZ mondta:

  “A lap egyébként 6,80 euróba került, azaz közel kétezer forintba,”

  Szerinted miért francia eredetű szó a burzsujság? :D

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  :grin:
  Nem a mi pénztárcáinknak készültek ezek, az biztos.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.