Főoldal » Címlap, Dezsizola blogja, Kisvasút, Vasút

Király a rét

dezsizola 2009 október 26 1 megjegyzés

Ez egy baromi gyenge cím. Olyasmi, mint, amikor a szerencsétlen kiskölyök azon agyal, hogy mi a túrót írjon a szeptemberi első magyar dolgozata fölé. Végül odabigDSC04205gyeszti, hogy: “Legszebb nyári élményem”.

Na ez is valami efféle. A királyréti vasútról lesz szó, és én meg ?szójátszottam?. Szánalmas, de így vasárnap este ennél többre nem futja. Pedig még az unokatesóm töménynek nevezett piájától is kértem némi segítséget.

Szóval. Kezdjük onnan, hogy felpakoltam magam mellé az én kedves, aranyos, mosolygós felségemet. (Azért írtam róla ennyi jót, mert ki tudja: hátha elolvassa.) Beültünk az ótóba (gyengébbek kedvéért: személygépkocsi), és nekiiramodtunk. Budapest, Vác, Verőce. A verda falja a kilométereket, én ugyanezt teszem a parizeres zsemlékkel. Alig fogyasztom el a kilencediket, amikor ölesnél némileg nagyobb tábla jelzi, hogy kisvasút 300 méterre jobbra. Nosza, a jelzett táv után be is kanyarodom. Kissé gyanús, hogy állomás épületnek nyoma sincs, ellenben van egy zsákutca tábla. Oda jutottunk. Innen kérem a tisztelt táblakirakókat, hogy vigyék onnan el azt a vackot, mert két perc alatt négy autó hajtott be miatta a susnyásba, és mi is köztük voltunk. Rövid telefonálgatás, és már tudjuk is, azt amire magunktól is rájöttünk: eltévedtünk. De nem olyan nagyon, némi kiigazítás (ha csak ekkora kellett volna a költségvetésben, most nem volnánk sz-ban) és már ott is vagyunk az állomáson.

Tőlünk jobbra a Triglav. A mozdony, amely annó ezen a vonalon szolgált. Változatos élete volt. Hol kövekkel, hol fával megrakott kocsikat ráncigált. Most meg mászóka lett. Két éve ácsorog itt az állomáson, és mivel kicsi is, gömbölyded is (lásd még: jól tartott feleség) a kölykök imádják megmászni. Alig tudom filmezni a rajongóitól. Mondjuk időm van dolgozni, mert a vonat nem jön. Kisvártatva azután még mindig nem. Sajnos az állomáson a legnémább a hangosbemondó, így a vonatra váró 100-150 ember csak áll, és baromira unja ezt az állapotot. Szerencsére egyszer csak megjelenik egy fejkendős öregasszony, és közli velünk (honnan a túróból tudnak ezek a nénikék mindig, mindent), hogy a vonat kisiklott, oszt ezé késik.

enis

Közben megérkezett állandó jellegű tettestársam Pénzes Sanyi is, két elragadó csajjal. Az egyik anyatípus, a másik meg a hozzátartozó kis tündérmaci, akire csak azért nem mondom, hogy Borcsa névre hallgat, mert egyáltalán nem hallgat rá. Legfeljebb, ha kedve van. Szóval állandó jellegű tettestársammal, Sanyival (ő a fényképezőt kezeli, én a kamerát) megbeszéljük, hogy elindulunk kocsival, és megkeressük a Morgó névre hallgató gőzöst…

DSC04205

(A cikk folytatását azért nem olvashatjátok, mert nem írtam meg. Viszont, ha megnézitek a túráról készült filmet, akkor kiderül, hogy rábukkantunk-e a mozdonyra. Megtudhatjátok, hogy ha rábukkantunk, akkor Mekli Miska bácsi vezette-e, a fia volt-e a fűtője, sőt még az is kiderülhet, hogy felszállhattunk-e a kamerával a mozdonyra (persze csak akkor, ha előbb megtaláltuk). Azt viszont nem tudhatjátok meg, hogy jövő héten milyen lottószámokat kell megjátszanotok, mint ahogy azt sem, hogy hány éves a kapitány. Ja, azt igen.)

DSC04284

A végére egy jó tanács: sose igyatok meleg unicumot.

Képek: Pénzes Sándor

12 votes, average: 3.58 out of 512 votes, average: 3.58 out of 512 votes, average: 3.58 out of 512 votes, average: 3.58 out of 512 votes, average: 3.58 out of 5 (12 votes, average: 3.58 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    medve mondta:

    Ez idáig rendben . És a második rész ?!

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.