Főoldal » Bemutatók, Egyebek, Szimulátorok, Virtuális Vasút

Tram Simulator

IST 2009 október 31 14 megjegyzés

tramsimulatorHűűű, mekkora fogások vannak a héten. Nemrégiben kiörömködtem magam a Tower Simmel, tegnap pedig Bádogdobos lepett meg egy e-maillel, amiben a Tram Simulatorra hívta fel a figyelmemet. A neve alapján akár össze is keverhetnénk a lengyel Advanced Tram Simulatorral, ez azonban teljesen más. Stílusát tekintve talán a TrainKitre mondanám hajazónak, de gondolhatunk honlapunk egyik szerzőjének programjára is, a VonVezre: oldalnézetes szimuláció, amely ezúttal a villamosok közé kalauzol el minket, nem mindennapi grafikával és irányítási metódussal, ráadául karrier móddal! Még mielőtt belemennék a részletekbe, javaslom ti is töltsétek le a programot – merthogy ingyenes – például erről a honlapról.

tramsimulator_menu

A 84 megás csomagolt file már sugall valamit, ekkora méretű programokkal azért szép időt el lehet tölteni. A telepítéshez nyilván ezt ki kell csomagolni, benne szépen beszámozva három elindítható cucc, amelyek a játék működéséhez szükséges file-okat pakolja fel a gépünkre. Az utolsó konkrétan maga a játék. Telepítés után menürendszer fogad, amiből a Tutorialt, azaz az Oktató menüt javasolnám. Egyrészt ebben olvashatunk egy leírást arról, hogy milyen városkába csöppenünk,  másrészt elmagyarázza hogyan is kell vezetni a járgányt. Erről én is ejtek néhány szót:

A villamost a Q, W, E, R, T gombokkal irányíthatjuk, ezekkel a jármű sebességét tudjuk megadni. Q esetén ez 0, W esetén 15, E-nél 30, R-nél 45, T-nél 60 km/h. Ha megnyomjuk tehát induláskor az E-t, akkor 30-ig gyorsít a jármű. Fékezni úgy tudunk, hogy kisebb fokozatott választunk, megállni pedig a Q billentyűvel. Nyilván nem azonnal vált át, hanem szépen lefékeződik a szerelvény. Szerencsére mindezt dinamikusan teszi, így nem kell a Rail Simulator féle “2 kilométerről fékezek, hogy megálljak” metódushoz folyamodni. A fentieken kívül már csak egy billentyűre lesz szükségünk, ami a D, ezzel nyitjuk és zárjuk az ajtókat.

lampa

Ahogy fent említettem, egy oldalnézetes szimulációról van szó tulajdonképpen. Villamosunk a képen gyakorlatilag mozdulatlan, a háttér illetve körülötte a környezet mozog. Mindez a monitoron úgy néz ki, mintha balról-jobbra menne folyamatosan a járművünk, de a “valóságban” a megfelelő vonalon haladva kanyarog a városban. Bal oldalt alul láthatunk egy térképet, amelyen sárga szín mutatja az adott járat vonalát, rajta a megállókkal és hogy azokban a megállókban melyik másik járat áll még meg. Piros színnel az éppen nem bejárt vonalak láthatók.

Alapvetően a dolgunk annyi lenne, hogy T gomb, 60 km/h, Q gomb, 0 km/h, D gomb, ajtó kinyit, utasok felszállnak, D gomb, ajtó bezár, T gomb, 60 km/h, stb. végtelen ciklusban. Így azonban baromi unalmas lenne, úgyhogy némi plusz cuccok kerültek a szoftverbe:
Ott vannak először is a közlekedési jelzőlámpák, amelyekre számíthatunk a csomópontokban. Ha közelítünk egy felé, akkor a térkép mellett megjelenik egy lámpa rajza, amely mutatja, hogy milyen színű a következő jelzőlámpa éppen. Alatta egy piros körben százalék számol vissza, ez a távolságot mutatja, értelemszerűen 0%-nál haladunk el a lámpa alatt. Fölötte sebességkorlátozást mutató tábla, így ha a jelző zöldet mutat, akkor is 30-ig vissza  kell vennünk a tempót (erre szolgál ugyebár az E gomb). A jelző képe természetesen változhat, így nem árt felkészülnünk az esetleges pirosra is, szóval ha sárgát látunk, akkor “lépjünk a fékbe”. A lámpa rajza fölötti két zöld szám egyébként a választott sebességfokozatot illetve az aktuális sebességet mutatja.

utasok

Utasokat említettem az előbb, ami nem csoda, hiszen alapvetően őket kell furikáznunk. A játékban annyi a csavar, hogy különböző fajta utasok vannak a kőgazdag (és ezért jobban lenyúlható) turistáktól a csóró munkásokig. Ez a “karrier” módban kap szerepet, de arról egy kicsit később. Az embereket nyilvánvalóan a megállókban tudjuk felszedni, amelynek közeledtét a jobb alsó sarokban mutatja egy rajz, alatta a jelzőlámpánál megszokott körrel. Nem kell persze 0%-nál megállni, bőven jó az odébb is, csak túlcsúszni nem szabad, azért levonás jár.

A levonások itt a pénztárcánkra fognak menni, ugyanis minden egyes utas ad nekünk némi pénzt azért cserébe, hogy elszállítottuk. Mondhatnám nem egy BKV szimulátor, hiszen itt mindneki fizet. Ajtónyitás után szépen áramlanak a hozzájuk legközelebbi ajtó felé és felszállnak. Várjuk meg az összeset, csak azután zárjuk az ajtókat. Megállás helyétől függően olyan is lehet, hogy a kép egy nem látható részéből sétál oda a szerelvényhez. Ezt mindenki tapasztalja ki magának. És hogy mire jó a pénz?

Például járműveket venni. Illetve ez így nem pontos, fogalmazzunk úgy, hogy megváltani a lehetőséget arra, hogy másik járműre is felültessen bennünket a villamostársaság kocsifelvigyázója. Az első ilyen 300 dollárnál van, amikor az egy szem járművünket már csatolva is közlekedtethetjük. Na de azt a 300-at az elején nem lesz könnyű megszerezni. Bevallom őszintén én futottam néhány nullás hasznú kört, valahogy mindig elfelejtem, hogy a jelzőknél 30-as tábla van, valamint néha-néha túl is csúszok. Szóval oda kell figyelni.

depo

Naszóval karrier mód: a város több villamosvonalra van felosztva, csakúgy, mint egy valós város esetén. Kezdetben csak egy vonalon mehetünk, egészen addig, amíg a megfelelő számú és típusú utast el nem szállítottuk. Ez látható a jelzőlámpa és a megállótábla rajzai közötti részben. Ha teljesítjük az elvártakat, akkor újabb vonal nyílik meg előttünk. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a turisták nagyon nem fognak felszállni a lepukkant járgányunkra, így elvileg járműveket is be kell szereznünk ahhoz, hogy nagy sikert arassunk a kiemeltebb vonalakon. Szóval meg kell találni a megfelelő módot a további fejlődésre. Ez pedig nemcsak, hogy bejön nekem, de motivációt is ad, hogy huszadszorra is végigmenjek egy olyan vonalon, amelyet korábban elbaltáztam már 19-szer csak azért, hogy végre összejöjjön egy modernebb villamosra való.

A progi grafikája egyébként nem egy nagy durranás, mind a mi járművünk, mind a színen feltűnő összes másik szintén rajzolt ami ahhoz képest furcsa, hogy a háttérben viszont már fotók vannak. Én speciel jó néven vettem volna ha a mi szerelvényünk is fénykép alapján lett volna elkészítve, úgy hordozva magán a járatszámot. Nyilván a rajzolt utasokra azt mondom, hogy ott már mindegy, de a járművekért fáj a szívem, pedig azért így is korrektek. Ami furcsa, az az emberek feje, kb. úgy néz ki ezzel az egyensárga fejjel mindenki, mintha bukósisakot viselnének…

Nekem bejött a progi. Nem egy szimulátor, de arra bőven jó, hogy az ember időnként elővegye és toljon vele néhány menetet. Nem túlzottan frusztráló, kis odafigyeléssel könnyen lehet továbblépkedni a ranglétrán. A karrier mód, a vásárlási lehetőség, a folyamatosan megnyíló útvonalak azok, amelyek kiemelik az oldalnézetes játékok közül, ugyanakkor az fölöttébb bosszantó, hogy a szerelvény előtti területből semmit nem látunk, kénytelenek vagyunk a segédablakokban feltűnő információk (pl: piros %-os kör) alapján vezetni. Ennélfogva maga a grafika csak mellékes szerepet tölt be, anélkül is, pusztán a számokra hagyatkozva is lehetne vezetni, ami viszont nem éppen az amit várnánk. A térképen a progi elvileg egy lila körrel mutatja a pozíciónkat, azonban nem folyamatosan, hanem időnként ugorva egyet, ezen még azért kellene egy kicsit dolgozni. Mindent összevetve én fogom a kalapomat és megemelem Daniel Viktorin előtt, aki remek progit hozott össze. Szóval, ki lesz az első aki tud mutatni egy képet összesen legalább 5000 elszállított utasról?

(Nálam eddig kétszer fordult elő, hogy a játék elindítás után hibaüzenetet dobott, majd végtelen ciklusba kezdett. A jó öreg CTRL-ALT-DEL-lel a feladatkezelőben ezt nyilván le tudtam lőni a Folyamatok fülön, csak gondoltam szólok, hogy ilyen előfordulhat. Újra kell próbálkozni, egyszer csak elindul normálisan.)

2 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 52 votes, average: 5.00 out of 5 (2 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


14 megjegyzés »

 • avatar
  JZ mondta:

  ez jónak tűnik…holnap meglesem.

 • avatar
  ricsze mondta:

  Nemrossz játék, el lehet vele lenni.

 • avatar
  morhange mondta:

  Jópofa.

 • avatar
  Snake mondta:

  Nekem az istenért sem indul el. Ha tízszer nem jött elő a végtelen ciklusos dolog, akkor egyszer sem.

 • avatar
  morhange mondta:

  Milyen rendszered van? Az InstallTramSim-el indítottad a telepítést?

 • avatar
  Snake mondta:

  Már tárgytalan. Egy újratelepítés rendbehozta a dolgot.
  De ez a játék olyan ismerősnek tűnik nekem…Pár hete próbáltam ki az MHD Simulator Demoját(fizetős program). Na az ugyan ez volt, csak benne volt a T6-os Tatra is. Ezek szerint a demot átnevezték Tram Simulatorra, a teljes változatot pedig City Traffic Simulatorra:???:: http://en.daniel-viktorin.com/games

 • avatar
  ricsze mondta:

  Igen, most hogy játszottam, feltűnt, megvettem a 2. kocsit a villamoshoz, és újra azt akarja eladni, valamint teljesítettem a 2-es vonal követelményeit és nem adja a 3-at.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  @Snake:
  Lehet, hogy igazad van. A bejegyzés megírása után találtam rá a City Traffic Simulatorra, amely grafikailag ugyanazt hozza, mint a Tram Simulator. Csakhogy az már fizetős verzió. A CTS 11 pályát tartalmaz 7 járgánnyal, a TS-ben pedig csak hármon mehetünk. Mondjuk a teljes sem kerül sokba, az öt dollár nem vészes, viszont így a “freeware” titulus megkérdőjelezhető az általam linkelt honlapon. Azért az ötezer utast így is össze lehet szedni, csak melós egy kicsit. :smile:

 • avatar
  Ikarus 242 mondta:

  Kapok egy hibaüzenetet, hogy nincs hang, és nincs hang. Lehet, hogy azzal van összefüggésben, hogy nem tudom hova kell tenni az 1-es számú mappa tartalmát?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Azt csak egyszerűen fel kell telepíteni.

 • avatar
  KTK-393 mondta:

  Üdv!

  Én hiába szállítok utasokat,és tartom be a szabályokat,a végén mindenki leszáll,és marad a 0 dollár.Ez így normális?

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Valamit akkor biztosan rosszul csinálsz, ha betartod a szabályokat, akkor maradnia kellene pénzednek.

 • avatar
  KTK-393 mondta:

  Igaz,megoldódott,késtem a megállóból,azért lehetett.Meg is vettem a második kocsit a T3-mashoz,azonben a “Buy New Tram”-nál a pénz átváltott 600-ra,de a kép,és a leírás úgyanúgy a második T3-mas kocsiról szólt.Megvan a 621 dollárom,de hiába kattintok a “Buy New Tram”-ra,nem tudom megvenni.Ebben tudsz segíteni?

 • avatar
  KTK-393 mondta:

  Bocs,látom már írták.Akkor ezek szerint ez a demo erzió miatt van,és ha többet akarok vezetni,meg kell vegyem az eredetit?

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.