Főoldal » Énblog, Érdekesség, Vasút, Villamosok, BKV

Hosszabbítsunk metrót!

IST 2009 november 13 14 megjegyzés

m3_utastajekoztatoNéhány héttel ezelőtt btx-szel tartottunk a vasútmodell börzére Budapesten a hármas metrón a Forgách utca felé. Miközben számolgattam a megállókat az egyik ajtó fölött valami homályos sejtelmem támadt, hogy itt bizony valami nagyon nem jó. Figyelmesebben szemlélődve aztán egyből kiderült a turpisság, a “művész” úr egy megállóval meghosszabbította az útvonalat, mégha csak a lapon is. Úgyhogy elmondhatjuk, a Vecsésen lakók metrót szeretnének. Alapvetően nem szeretem a graffitiket, a firkálásokat, de ez ötletesen sikerült.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


14 megjegyzés »

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  A Ferihegy – Vecsés felé meghosszabbított metró igazán hasznos lenne, ha nem pakolják tele megállóval a szakaszt (Köki – Ferihegy T1 – Ferihegy T2 – Vecsés elég lenne) akkor még a 200e busz is megmaradhatna és a BKV jelentős sápot tudna lenyúlni a Volántól – MÁV-tól.

 • avatar
  morhange mondta:

  Ha már ez a téma, szerintem a Szentendrei HÉV-et os helyre kéne rázni, most több megállót akarnak, na de minek… filán így is alig szállnak fel s le, tőle 200 méterre ott van a kaszási megálló, ha nem lenne fila csak sziget idején sokkal gyorsabb lenne a menet. Kászástól az Árpád hídig ugyan annyi idő alatt ér el a busz mint a hév, pedig annak még lámpái is vannak, meg több megállója.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Ferihegynek szerintem jelenleg nincs akkora forgalma, ami igényelne egy metróprojektet. Nem tudom mik a fejlesztési tervei a repülőtérnek, mekkora utasforgalomra számítanak, azok alapján lenne értelme elgondolkodni a metró odáig való kihúzásáról. Főleg ha kevés megálló a cél.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  @morhange:
  A szentendrei hévnél nem biztos, hogy a megállók száma az oka a lassúságnak, illetve szerintem csak közvetetten. A probléma inkább az lehet, hogy túl sokáig zajlik az utascsere a kényelmetlen le- és felszállás miatt. Egyszerűen elképesztő, hogy mekkorákat kell lépcsőzni egy ilyen jellegű szerelvényre. Érdekes lenne összehasonlítani a járgányok menettulajdonságait is (gyorsítás, fékezés) a modernebb eszközökhöz képest.

 • avatar
  morhange mondta:

  @IST igen ez is fontos szempont, de szerintem addig nem lesznek új HÉV szerelvények, magas peronok amíg nem lesz belőle 5ös metró, az meg talán 30 év múlva elkészül, én örülnék annak is ha németektől szereznének S-bahn szerelvényeket, ha gyorsabb/jobb akkor itt is beválna simán.

 • avatar
  Ibigoo mondta:

  @IST: nem csak a légiutasok szemszögéből kell vizsgálni Ferihegyet, hanem a hivatásforgalom szempontjából is. A reggeli és délutáni csúcsban a 200e tömve van repteres dolgozókkal, pláne h a váltott műszak miatt napközben sincs pangás a buszon. A dolgozók túlnyomó többsége pedig Kökin csak átszáll…a metróra.
  Emellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy a gyorsforgalmi igenis szűk keresztmetszet: nyáron többször is előfordult, hogy egy baleset miatti sáv/útlezárás következtében utasok százai maradtak le a repülőgépükről. Harmadik szempontnak pedig a Vecsés határában lévő bevásárló központ / iroda-parkot tudnám felhozni, amely jelenleg kényelmesen csak autóval közelíthető meg.

  Sőt, ha már fantáziálgatunk, a Köki – Üllői – gyorsforgalmi háromszögben (Havanna ltp, Köki – Határ út környéki panelokban plusz a T1-nél lévő kertvárosban) lakók miatt meghosszabítanám az 50-es villamost is T2-ig, ezen a területen ugyanis szintén nagy a ferihegyi dolgozók aránya.

 • avatar
  LokottZsiraf mondta:

  Remélem mindkét véleményem megfér egymás mellett:
  - Le a firkálókkal!
  - Piros pont az ötletességéért a rajzolónak! :mrgreen:

 • avatar
  Benbe mondta:

  Ahová van vonat, oda minek metró? Ugyanez a véleményem a káposztásmegyeri és a virágpiaci hosszabbításról is.

 • avatar
  1116001 mondta:

  IST!
  Ibigoo jól mondja:) A reptéri dolgozók is jelentős tömeget képviselnek!
  És egyre többen használják szerencsére a vonatokat is.
  Egy Frankfurt Flughafen fernbahnhof tipusú vasútállomás nem lenne rossz:)
  http://de.wikipedia.org/wiki/Frankfurt_am_Main_Flughafen_Fernbahnhof

  Amúgy több féle terv is készült. Én pl 3 különbözőt is láttam. Mindegyik a vasúttal számol.
  Az egyik lehetőség a 120as vonalból való kiágazás, T2 alatt (vagy leendő T3).
  Aztán ugye van a jelenlegi 100as vonal. Itt készült több változat is. T2 alatt mint Frankfurtban egy átmenő állomás, vagy csak egy szimpla fejállomás. (Véleményem szerint mindenképpen átmenő pályaudvart kelene építeni)
  Külön reptéri gyorsvasút esetén a nyugatira és a keleti pályaudvarra is mint végállomás, készítettek egy-egy átalakítási tervet.

 • avatar
  IST ( a szerző ) mondta:

  Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy mekkora a hivatásforgalom a reptérre. A 200E-n viszonylag sokszor utaztam már, ugyebár a Kökinél minden nap látom is, viszont az én tapasztalatom az, hogy az utasok döntő többsége egyszerűen elfogy a reptérig. Legkésőbb Vecsésen kiürül a busz, csak néhányan lézengenek rajta utána. Nyilván munkaidő váltáskor máris más a helyzet, de a dolgozók közlekedését megoldani már a repülőtér dolga úgy gondolom.

  Amit Ibigoo említ, mint Kispest/Havanna ltp. kiszolgálása, az már más kérdés, egy szebb jövőben el tudnám képzelni azt, hogy az 50-es villamos vonalát keresztező utcák között néhányat lezárnak, a villamos pedig nem áll meg a Határ útnál, hanem a metróalagútban tovább megy Újpest felé és igen, itt a másik irányban már támogatnám a kihúzását Ferihegyig, akár Vecsés érintésével. De ez már tényleg az álom kategória.

  1116001:
  Azért a frankfurti repülőteret ne vegyük egy lapra Feriheggyel, “kissé” mások a méretek. :-)

 • avatar
  Nygma mondta:

  És a másik vég? Az újpesti végállomás utáni tárolóvágány végé 500 méterre van attól a ponttól ahol a M3 tervezett vonal áttérne a villamos mostani nyomvonalára és kimennek Káposztásig. Onnantól már ott a pálya, szinte teljesen elzárt minden forgalomtól.

 • avatar
  Regio mondta:

  ” Ahová van vonat, oda minek metró? Ugyanez a véleményem a káposztásmegyeri és a virágpiaci hosszabbításról is. ”

  Pl azért,hogy ne az egyébként is zsúfolt elővárosi vonatoknak kelljen megállnia egy vacak reptér miatt. Nekem pl Barosstelep mh sem tetszik,jobb volt errefelé a menetidő,amíg nem létezett.

 • avatar
  Benbe mondta:

  Regio: a két dolognak semmi köze egymáshoz. Az egyik infrastruktúra, a másik a szolgáltatás.

  Ezeken az elővárosi vonalakon is órás helyett 20 perces ütem lenne a minimum, zónahatárral. Ekkor csak az érdi vonatok állnának meg Barosstelepen, a pusztaszabolcsiak és dunaújvárosiak nem.

  Ugyanez fönnáll Vác felé is: elég lenne a gödi vonatoknak megállni Káposztásmegyeren. Arrafelé ráadásul a vonat több, mint tíz percet tudna a metróra verni, ha rendesen meg lenne csinálva. Ha Káposztásmegyert tram-trainnel kötik be (amihez a 70-es igencsak érő négyvágányúsítása után lesz szabad kapacitás), Kápmegyer II. és a Deák tér között 10 perc körüli menetidőt lehet produkálni, gyakorlatilag beruházások nélkül, más, jelentősebb beruházások melléktermékeként.

  Ferihegyen pedig minden vonatnak meg kell állnia. Ha elindul Bukarest felé a railjet, még az is meg fog ott állni.

 • avatar
  Regio mondta:

  A zónahatárral semmi sem változna,ugyanúgy érintene,mint a mostani verzió. A jó öreg 43-as vili kellene oda,persze Hárostól már a nagyvasúti vágányokat használva. A Railjet külön téma,de nem hiszem,hogy a néhány vonattal utazó turistát mindenáron egy ceglédi ingára kéne ráparancsolni. Legyen nekik egy külön gyorsjárat a reptérre,ami mondjuk csak KöKin áll meg útközben.

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.