Főoldal » Bemutatók, Egyebek, Forgalomirányítás, Virtuális Vasút

Rangier Simulator

IST 2009 november 19 1 megjegyzés

g_rangierbahnhofAkit nem csak a vasúti programok érdekelnek, azoknak talán feltűnt, hogy az elmúlt években a németek elárasztották a piacot mindenfajta szimulátorral. A buszost még értettem, a szemetesautón már felhúztam a szemöldökömet, a traktornál már nagyot néztem, a hullámvasútnál és az építősnél azonban már inkább csak mosolyogtam. A felvezetés furcsa lehet, mindenesetre amikor szólt Herceg Jani barátom, hogy talált egy tolatómozdony szimulátort, akkor elsőre nem is tudtam hova tenni. Mondtam is neki, hogy ilyen nincs, erről még nem hallottam. Aztán rákerestem, és kiderült, hogy persze hogy van. Pont ez ne lenne? Mivel több helyen is fellelhető egy 30 perces demó (például itt), nyomtam egy letöltést, telepítettem és nekiálltam játszani…

… hogy aztán kb 5 perc múlva kiakadjak azon, hogy ne már hogy ez csak ennyi lenne. 10 perc után amikor a sokadik küldetésben sem történt semmi, akkor nagyjából fel is adtam a dolgot. Na de ne szaladjunk annyira előre, tekintsük meg először a menüt!

rangiersimulator

Ami a fenti lenne. Végülis egészen korrekt. Az emberke a képernyőn nézelődik, mögötte/előtte pedig szép nagy tehervonat halad el, korrekt grafikával. Nem mondom, hogy csúcsminőség, de egy menünek bőven megfelel, és még a fű is szépen lengedezik. A gombok feliratából kikövetkeztethető, hogy német nyelvű a lelkem, de ez ne tántorítson el senkit, ha én boldogultam vele, akkor mindenki fog, legalábbis egy demó erejéig biztosan. Túl sok lehetőségünk nincs, a profilunkat tudjuk kiválasztani, karrier módot, a pontlistát megnézni, valamint kilépni. Miután beállítottam a nevemet mint játékos, jöhetett a karrier mód: virtuális balesetvédelmi sisakomat a fejembe csaptam, meghúztam a kólásüvegemet, felvérteztem magam a nincs-nálam-nagyobb-király-kocsiösszekapcsolásban gondolattal, majd rányomtam a Karriere gombra. Ez fogadott.

rangiersimulator4

Illetve nem egészen ez,hiszen itt már néhány küldetést megcsináltam, de a lényeg úgyis látható. Szépen egyesével sorakoznak a feladatok, de hogy melyik mit takar az nem derül ki egészen addig, amíg el nem indítjuk. Válogatni viszont nem lehet, csak szépen sorba haladva nyílnak meg az újabb és újabb küldetések. Területenként 10 feladatot kell teljesítenünk, ha ez megvan, léphetünk át másik pályára is, amiből szintén tíz van, így egy gyors szorzás eredményeképpen kijön a 100 küldetés. Darabszámilag ez nem rossz, ahogy átlapoztam a többire sokvágányos rendezőpályaudvarokat is láttam normális amerikai mozdonyokkal és olyan környezettel mint óceánpart, mezőgazdasági terület, sziklás hegyvidék, szóval akár még izgalmas dolog is kisülhetett volna az egészből. Most mindenesetre túl sok választásunk nincs, a 30 perces demóban ha gyorsak vagyunk az első tizet szerintem le lehet nyomni. Na akkor toljuk!

rangiersimulator2

Hát ööööö. Gondolom látjátok. Most komolyan: nekem nincsenek nagy igényeim, szívesen eljátszogatok a Zusival, az openBVE-vel, a RailWorks-szel, de ez azért elsőre így szíven ütött. Bár lehet állítani a felbontást és a grafikát, legdurvábbra húzva nálam így nézett ki a program. Elmosott textúrák, felismerhetetlen vasúti járművek, végülis a sín hasonlít magára de ágyazattal ilyesmivel inkább ne foglalkozzunk, na meg a fű is szép zöld. A háttérben lövésem sincs micsoda száguld el, időről-időre megtette ezt.

Feladatunk egyszerű: adott egy háromvágányos rendezőpályaudvar, mindkét végén váltókörzettel. Egyik végén egy hibás kitérővel, másik végén néhány teherkocsival. Menjünk a mozdonnyal a teherkocsikig, kapcsoljuk fel azokat a mozdonyra, nézzük meg melyiket melyik vágányra kell elcipelni, vigyük oda, valamint az emberrel (bal felső sarok) javítsuk meg a hibás kitérőt. Leírva ez így egyszerű, és játszva is az. OK, gyakorlópálya, nem kell túlbonyolítani. De amikor az ötödik küldetés is ez volt, ugyanott, akkor elvesztettem a türelmemet. A legdurvább az egészben az, hogy nulla megerőltetés nincs benne. A mozdonynak van kilenc menetfokozata előre, kilenc hátra amelyek mindegyikéhez külön hang jár. Belső nézet nincs, a kamera szépen követi a mozdonyt ha az éppen megy, de amúgy szabadon mozgatható. Játékra visszatérve: legalább az ötödiknél már lehetett volna az a roppant megterhelő mutatvány, hogy nem mind a három vagont ugyanarra a vágányra kell behúzni, hanem kettőt ide, egyet oda. Hogy azt az überbrutál nagyon húzós feladatot már ne is említsem, hogy a három vagont három különböző vágányra állítsunk. Huhhhhh. Jó, lehiggadtam. Tényleg. Oktatópálya. Amúgyis lehet, hogy gyerekeknek készült a játék elsősorban én meg itt komolyan veszem. De lehet-e egyáltalán komolyan venni, ha tényleg nekünk kell megjavítani minden feladatnál a kitérőt:

rangiersimulator3

Rákattintunk a kulcsra, mire ott terem emberünk és elkezdi forgolódva vizsgálni a kitérőt, aminek a kidolgozottsága alulról veri a nem is tudom micsodát. Közben fölötte a szám azt jelképezi mennyi másodperc van még hátra amíg végez és jó nem lesz a kitérő. Megjegyzem az első feladatoknál a kocsikat enélkül is a helyükre tudnánk húzni, de hát ez is a feladatunk. Mondjuk a harmadik ilyen után már hangosan követeltema kitérő komplett cseréjét, minek vele piszmogni annyit?
Akit érdekel a zöld vonal rejtélye annak elárulom, hogy az jelzi a kitérőn való áthaladás útját. Kitérőt váltani egyszerű rákattintással lehet. Egy súlykörte azért csak-csak jobb lett volna.

No többet nem is nagyon tudok írni a demóról, meg nem is nagyon akarok. Ha valakit érdekel a móka az a fenti linken megtalálja és 30 percig kamatoztathatja vele a tudását. Biztosan lesz olyan elvetemült is akinek mindez nem lesz elég, így információjelleggel elmondanám, hogy a játék 17 euróért vásárolható meg, ennyibe kerül a teljes verzió. Ja, és csak 12 éven felülieknek ajánlják! Részemről ezt kihagyom, engem nem fogott meg igazán a játék.

1 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 51 vote, average: 5.00 out of 5 (1 votes, average: 5.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...


1 megjegyzés »

  • avatar
    taurus-1047 mondta:

    A Contendo szimulátorai nem a minőségükről és komolyságukról híresek, de ez már csúcs a leírtak alapján…

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.