Főoldal » Lapszemle, Könyvbemutató, Vasút

The Power of the HSTs

IST 2009 november 19 Nincs megjegyzés

tpothstEgy betegség túl sok mindenre nem jó, de így némileg több időm volt arra, hogy könyveket olvasgassak. Köztük például a múlt héten befutott The Power of the HSTs nevű alkotást, amely Colin J. Marsden műve és aminek a címét talán úgy lehetne lefordítani, hogy az HST-k ereje. Érdekes dolog ez amúgy az angoloknál, lévén az HST rövidítés a High Speed Trainből származik, azaz a nagy sebességű vonatból. Mégis ezt csak és kizárólag egyfajta típusra értik, nem minden olyan vonatra, amely képes magasabb sebesség elérésére. Ennélfogva a könyv is csak a Class 43-asokkal foglalkozik. Az eredeti 20 fontos ára helyett az Ian Allannél 5 fontért akciózták, úgyhogy néhány egyéb olvasnivalóval én is megrendeltem.

Aztán amikor először fellapoztam némi csalódott érzés hatalmasodott el rajtam. A keménykötésű, 128 oldalas könyv nagy része ugyanis fekete-fehér. Ezt foghatnánk arra, hogy az HST-k immáron 30 éve teljesítenek szolgálatot és korábban inkább a fekete-fehér film dívott a fotózásnál, de nem hinném, hogy ez lenne a lényeg, mivel 2000 utáni képek is vannak bőséggel amelyek szintén nem színesben mutatkoznak meg. Márpedig ez nagy bűn egy olyan könyvnél, amely a járműtípust úgy is bemutatja, hogy hogyan változtak a festései időről-időre. Az alkotás egyébként nem megy bele túlzottan a járműszerkezeti részletekbe, a motorvonat tervezésének, megépítésének történetébe, ezeket mindössze néhány fotóval illusztrálja. Sokkal inkább koncentrál az üzem közbeni felvételekre, melyek mindegyikénél azért olvasható pár mondatos magyarázat nem csak arról, hogy mit látunk a képen, hanem arról is mindez miért érdekes, milyen események hatására látjuk azt a képen amit. Hogy ez jó-e vagy sem az nézőpont kérdése, ebből a szempontból talán többre becsülöm a szerző Modern Locomotives Illustrated című sorozatát, amely a fotók mellett rengeteg szöveges információt is tartalmaz. Viszont így talán máris érthető, miért hiányolom belőle a színes fotókat. Az utolsó 15 oldal tartalmaz ilyet is, csak az kevés, fekete-fehér kép alapján nehéz elképzelni egy zöld színekben is pompázó vonatot.
A The Power of the HSTs a Power Series nevű sorozat tagja, amelyben több járműtípus is bemutatásra kerül külön-külön könyvben, jellemzően a brit vasút korábbi időszakából. A sorozat több szerző munkásságának a gyümölcse, így azt is el tudom képzelni, hogy felépítésükben mindegyik különbözik. Engem még a The Power of the Deltics érdekelne, de ezen könyv tapasztalatai alapján inkább kihagyom.
Mindenesetre az öt fontot nem sajnáltam érte, de ha teljes áron vettem volna meg, akkor most jobban bosszankodnék.

0 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 50 votes, average: 0.00 out of 5 (0 votes, average: 0.00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Loading ... Loading ...

Szólj hozzá!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.